Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

Βιβλική

Εγκυκλοπαίδεια

Bible Club | Βιβλική Ελλάδα

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας τη:

- Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

- Βιβλική Ελλάδα

 

 

 

Bible Club - Εγκυκλοπαίδεια - Γεωλογία: Θάλασσες

 

 

Θάλασσες που αναφέρονται στην Αγία Γραφή

 

 

 

Αδριατική (Αδρία)

 

Διαβάστε επίσης σ' αυτή την κατηγορία:

- Βουνά

- Ποτάμια

- Χείμαρροι

- Έρημοι

- Σπηλιές

- Πηγές

- Πηγάδια

 

Γράψε τις παρατηρήσεις σου

   

(Πράξεις 27:27)

Πήρε το όνομά της από την πόλη Αδρία. Στη περιοχή αυτή περιφερόταν το πλοίο με το οποίο ταξίδευε ο απ. Παύλος, πριν το ναυάγιο και τη διάσωση του στο νησί Μελίτη.

 

Γυάλινη θάλασσα

(Αποκάλυψη 4:6, 15:2)

Θάλασσα που είδε ο ευαγγελιστής Ιωάννης στο όραμά του στην Αποκάλυψη. Ήταν μπροστά από το θρόνο του Θεού και όπως αναφέρει ήταν όμοια με κρύσταλλο, περιγραφή που συμβολίζει την αγιότητα και την καθαρότητα του Κυρίαρχου Θεού.

 

Ερυθρά θάλασσα

(Έξοδος 10:19, 13:18, 23:31, Πράξεις 7:36, Εβραίους 11:29)

Η Ερυθρά θάλασσα ή "Θάλασσα των καλαμιών" (εβραϊκά γιαμ-σουφ), είναι στενή λωρίδα θάλασσας μεταξύ Αραβικής χερσονήσου και ΒΑ Αφρικής. Ονομάζεται Ερυθρά, στον Ηρόδοτο, τους Εβδομήκοντα και τον Ιώσηπο. Κατά την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο, ο Θεός πέρασε με θαυματουργικό τρόπο το λαό Ισραήλ μέσα από τη θάλασσα, στην οποία όμως πνίγηκε ο στρατός των Αιγυπτίων που τους καταδίωκε (Έξοδος 14:27-28). Κατά το πέρασμα τους οι Ισραηλίτες στρατοπέδευσαν ανατολικά της θάλασσας, στον κόλπο του Σουέζ. Σε πολλά μέρη της Αγίας Γραφής ονομάζεται απλά "θάλασσα" (Έξοδος 14:2,9,16,21, 15:1,4,8, Ιησού του Ναυή 24:6). Άλλες ονομασία της είναι "Αιγυπτιακή θάλασσα" (Ησαΐας 11:15). Η ονομασία "Ερυθρά" οφείλεται πιθανόν, στο μυθικό βασιλιά Ερύθραν, που βασίλευε σε γειτονικό με τη θάλασσα έθνος (Στράβων, Πλίνιος).

 

Θάλασσα της Γαλιλαίας (ή Λίμνη της Γαλιλαίας)

(Ματθαίος 4:18, 8:32, Ιωάννης 6:1)

Στην Αγία Γραφή συναντιέται με τέσσερα διαφορετικά ονόματα: "Θάλασσα Χιννερώθ" (Αριθμοί 34:11, Ιησού του Ναυή 12:3), "Λίμνη Γεννησαρέτ" (Λουκάς 5:1), "Θάλασσα της Τιβεριάδας" (Ιωάννης 21:1) και "Θάλασσα της Γαλιλαίας". Απέχει 96 περίπου χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ και 110 χλμ. βόρεια της Νεκράς θάλασσας. Αφθονεί δε, σε ψάρια. Εκεί εκβάλει ο ποταμός Ιορδάνης. Στη θάλασσα αυτή ο Ιησούς κάλεσε το Ματθαίο για μαθητή του. Στην περιοχή της θάλασσας αυτής και γύρω της, ο Χριστός έκανε τα δεκαοκτώ από τα τριάντα τρία θαύματά Του. Τα δέκα από αυτά έγιναν στην Καπερναούμ, από τις κυριότερες πόλεις της εποχής δίπλα στη θάλασσα της Γαλιλαίας. Άλλες σημαντικές πόλεις στα παράλιά της ήταν η Τιβεριάδα, τα Μάγδαλα, η Βηθσαΐδα. Η πόλη της Γαλιλαίας ήταν η γενέτειρα του Ιησού και πολλών μαθητών.

 

Θάλασσα της Ιαζήρ

(Ιερεμίας 48:32)

 

Θάλασσα της Ιόππης

(Έσδρας 3:7)

Η Ιόππη παραθαλάσσια πόλη της Παλαιστίνης, είναι η σημερινή Γιάφα, κοντά στο Τελ-Αβίβ. Ήταν επίνειο της Ιερουσαλήμ, περίπου 56 χλμ. μακριά. Από την Ιόππη απέπλευσε ο Ιωνάς για τη Θαρσείς (Ιωνάς 1:3). Στην Ιόππη ο Πέτρος ανάστησε την Δορκάδα (Ταβιθά) και εκεί είδε όραμα για να καταλάβει πως το ευαγγέλιο ήταν για όλα τα έθνη και όχι μόνο για τους Ιουδαίους (Πράξεις κεφ. 10,11). Τέλος, από το λιμάνι της μεταφέρθηκαν στην Ιερουσαλήμ οι κέδροι του Λιβάνου για την ανέγερση του Ναού του Σολομώντα (Β' Χρονικών 2:16).

 

Μεσόγειος ή Μεγάλη θάλασσα

(Αριθμοί 34:6, Δευτερονόμιο 11:24, Ζαχαρίας 14:8)

Η Μεσόγειος θάλασσα στην Παλιά Διαθήκη συναντιέται με την ονομασία Μεγάλη θάλασσα.

 

Νεκρά θάλασσα

(Γένεση 14:3, Αριθμοί 34:12)

Στην Αγία Γραφή τη συναντάμε και με τις ονομασίες "Αλμυρή θάλασσα" (Γένεση 14:3), "Θάλασσα της πεδιάδος" (Δευτερονόμιο 4:49), "Θάλασσα ανατολική" (Ιωήλ 2:20, Ζαχαρίας 14:8). Λέγεται "Νεκρά" γιατί περιέχει αρκετό χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ, τιτάνιο και το νερό της είναι πολύ αλμυρό και πικρό, λόγοι για τους οποίους δε μπορεί να ζήσει ζωικός οργανισμός. Σ' αυτήν εκχύνεται ο ποταμός Ιορδάνης. Βρίσκεται 394 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσόγειου. Στη περιοχή της Νεκράς θάλασσας ανακαλύφθηκαν τα καλούμενα "χειρόγραφα της Νεκράς θάλασσας" πολύτιμα για τους μελετητές της Βίβλου.

 

 

Home | Site Map | E-mail