Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home Προφίλ Site Map Email
 
 

Επικοινωνία: Απαντήσεις

Sign my GuestBook

View my GuestBook

 
 

Απαντήσεις σε ερωτήσεις

j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes)   επισκεπτών του JesusLovesYou.gr
j0115836.gif (173 bytes)
j0115836.gif (173 bytes)

Βίαιη και χυδαία συμπεριφορά της συζύγου στην οικογένεια

Ερώτηση: Βρήκα το site σας και θα ήθελα να σας ζητήσω την γνώμη σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζω με την σύζυγο μου τα τελευταία χρόνια. Πάνε περίπου 5 χρόνια που δεν κοιμόμαστε μαζί και έχω επιλέξει να κοιμάμαι στο σαλόνι. Αυτό το έχουν αποδεχτεί και τα παιδιά μας ηλικίας 12 και 10 χρονών. Πολλές φορές έρχονται να κοιμηθούν μαζί μου. Για χάρη των παιδιών έχω γίνει και μάνα και πατέρας. Εξάλλου όλα τα οικογενειακά βάρη και έξοδα τα έχω αναλάβει εγώ. Εφόσον η σύζυγος μου δεν συνεισφέρει καθόλου αναγκάστηκα να κάνω και 2η δουλειά από το σπίτι (λόγω επαγγέλματος μπορώ), ώστε να μην απουσιάζω και να βοηθώ τα παιδιά στην μελέτη.

Τα προβλήματα με την γυναίκα μου ξεκίνησαν από πού νωρίς αλλά δυστυχώς έμεινε έγκυος αμέσως μετά τον γάμο μας οπότε ένιωθα υπερβολική ευθύνη να κάνω κάτι σε βάρος των παιδιών μου. Όμως αυτό λειτούργησε αρνητικά από την πλευρά της γιατί η υπερβολική αδυναμία που έδειχνα στα παιδιά γινόταν αιτία για να με μειώνει μπροστά τους. Είμαι αρκετά θρήσκος για να βρίσω ή για να μην σεβαστώ τα παιδιά μου. Όμως δεν ισχύει το ίδιο για εκείνη. Βρίζει με πολύ χυδαίο τρόπο (επίπεδο λιμανιού) παρόλο που θεωρείται σαν απόφοιτος Πανεπιστημίου μορφωμένος άνθρωπος. Ήδη τα παιδιά μου έχουν σχηματίσει την άποψη ότι οι μορφωμένοι άνθρωποι με πτυχία είναι οι χειρότεροι άνθρωποι. Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αρπάξει μαχαίρι μπροστά στα παιδιά εναντίον μου ή έχει σπάσει διάφορα αντικείμενα. Τα παιδιά φοβούνται και κλαίνε και την παρακαλάνε να σταματήσει.

Σήμερα είναι σε μια ηλικία 12 και 10 χρονών και ήδη ο μεγάλος μου γιος μου λέει συνέχεια ότι δεν πρόκειται να παντρευτεί ποτέ στην ζωή του. Νομίζεται ότι κάνω καλό να εξακολουθώ να βρίσκομαι στην ίδια στέγη με έναν τέτοιον άνθρωπο που δημιουργούμε αρνητικές εικόνες για το μέλλον των παιδιών ή είναι προτιμότερο να διακοπή αυτός ο γάμος με διαζύγιο?

Πολλές φορές μέσα μου λέω ότι την δική μου ζωή και ευτυχία την θυσίασα για τα παιδιά μου. Ακόμα και σήμερα δεν με ενδιαφέρει τόσο η δική μου ευτυχία όσο το να απαλλαγούν τα παιδιά από αυτές τις συνθήκες. Ξέρω ότι θα είναι οδυνηρό για μένα και τα παιδιά να μην πάρω την επιμέλεια γιατί μαζί της ίσως και να κινδυνεύουν. Είναι ικανή να τα σκοτώσει μόνο και μόνο επειδή ξέρω ότι τους έχω αδυναμία.

Πολλές φορές μιλάμε για την γυναικεία κακοποίηση αλλά δυστυχώς δεν μιλάμε για το επίπεδο των γυναικών και την έλλειψη σκέψης και κρίσης για το που οδηγούν αυτές οι συμπεριφορές.

Θέλω να την χωρίσω άσχετα αν όλα μου τα όνειρα αλλά και η ευτυχία των παιδιών μου θα κλονιστούν αλλά πείτε μου ποιο το όφελος να μένω μαζί με έναν τέτοιο άνθρωπο που πιστέψτε με δεν διαφέρει και πολύ από δαίμονα...

[ απαντάει ο Dr Ανανίας Καβάκας, Νευρολόγος-Ψυχίατρος ]

Απάντηση

Αξιότιμε κύριε,

Λυπούμαι πολύ για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι σας. Ζείτε κάτω από την ίδια στέγη αλλά συμπεριφέρεστε ο ένας απέναντι στον άλλο σαν δύο εχθρικά μεταξύ τους στρατόπεδα. Τυπικά είστε σύζυγοι, στην πραγματικότητα όμως είστε δύο αντίπαλοι, σε σημείο, όπως γράφετε, η γυναίκα σας να σας απειλεί με το μαχαίρι της κουζίνας.

Ζητάτε τη γνώμη μου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με τη σύζυγό σας τα τελευταία χρόνια, αλλά δυστυχώς δεν αναφέρετε ποια ακριβώς είναι αυτά. Ίσως, ο περιορισμένος χώρος μιας ερώτησης δεν σας έδωσε τη δυνατότητα για να αναφερθείτε στα προβλήματά σας πιο συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα.  Όμως δυστυχώς, χωρίς να ξέρω τι ακριβώς και γιατί συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν ανάμεσά σας, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.

Γράφετε ότι τα προβλήματα που έχετε με τη σύζυγό σας ξεκίνησαν από πολύ νωρίς. Δεν αναφέρετε όμως αν έχετε κάνει προσπάθειες, εν ανάγκη και με τη συμβουλή κάποιου ειδικού για να λύσετε.

Αυτό το λέω, επειδή όσο ένα πρόβλημα παραμένει άλυτο και χρονίζει, τόσο η λύση για το επόμενο ή το μεθεπόμενο πρόβλημα γίνεται πιο δύσκολη. Όσο μάλιστα τα πρώτα προβλήματα που στις περισσότερες περιστάσεις είναι μικροπροβλήματα, χρονίζουν, τόσο τα επόμενα προβλήματα παρουσιάζονται μπροστά σας διογκωμένα.

Ως προς τη δική σας στάση απέναντι στα παιδιά σας αξίζει κάθε έπαινο. Λίγοι άντρες σήμερα θυσιάζουν τη δική τους ζωή και ευτυχία για χάρη των παιδιών τους. Είστε λοιπόν αξιέπαινος επειδή ακόμη και σήμερα δεν σας ενδιαφέρει, όπως γράφετε, τόσο η δική σας ευτυχία, όσο το να απαλλαγούν τα παιδιά σας από αυτές τις συνθήκες. Η στάση σας αυτή θα έχει οπωσδήποτε πολύ θετική επίδραση στα παιδιά σας. Σαν άτομο αποτελείται ένα θετικό πρότυπο γονιού για τα παιδιά σας.

Σε σχέση με την ερώτησή σας, αν είναι καλό να εξακολουθείτε να βρίσκεστε «στην ίδια στέγη με έναν τέτοιο άνθρωπο που βρίζει με πολύ χυδαίο τρόπο (επίπεδο λιμανιού) παρόλο που θεωρείται σαν απόφοιτος πανεπιστημίου μορφωμένος», που εξαιτίας της συμπεριφοράς του δημιουργούνται, όπως γράφετε, «αρνητικές εικόνες για το μέλλον των παιδιών σας ή είναι προτιμότερο να διακοπεί αυτός ο γάμος με διαζύγιο», έχω να σας πω μερικά πράγματα.

α) Ένα διαζύγιο είναι πάντοτε μια πολύ σοβαρή υπόθεση και είναι συνήθως πιο οδυνηρό για τα παιδιά, ιδιαίτερα τα κάπως μικρά, από τις αρνητικές εικόνες που δημιουργούνται σε αυτά από τους καυγάδες ανάμεσα στους γονείς τους.

Το διαζύγιο δημιουργεί στα παιδιά αβεβαιότητα για το μέλλον τους, ανασφάλεια και αίσθημα απόρριψης, συναισθήματα που χρωματίζουν σε αρκετό βαθμό τη μελλοντική τους ζωή. Γι αυτό ένας κακός γονιός θεωρείται προτιμότερος για τα παιδιά από την απουσία του ενός γονιού. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι τα παιδιά δεν ζητούν συνήθως από τους γονείς τους να χωρίσουν οριστικά, προχωρώντας σε διαζύγιο για να ζήσουν μακριά ο ένας από τον άλλο, παρ όλους τους καυγάδες ανάμεσά τους. Συνεχίζουν να έχουν μια κάποια ελπίδα ότι μπορεί να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση στο σπίτι, να τα βρουν κατά κάποιο τρόπο οι γονείς τους μεταξύ τους ή να κοπάσει κάπως η αντίθεση ανάμεσά τους.

β) Στη δική σας ιδιαίτερα την περίπτωση υπάρχει και ο πολύ σοβαρός κίνδυνος, που μάλλον πρέπει να ληφθεί ως δεδομένο, ότι το δικαστήριο θα αναθέσει στη γυναίκα σας τη φροντίδα των παιδιών σας, επειδή η γενική τάση σε δικαστικές αποφάσεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να ανατίθεται η ανατροφή των παιδιών στη μητέρα και όχι στον πατέρα, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, όπως π.χ. όταν διαπιστώνεται ότι η μητέρα κακοποιεί τα ίδια τα παιδιά της, κάτι που δεν αναφέρετε ότι γίνεται, στην ερώτηση που στείλατε.

γ) Σε σχέση με αυτό που γράφετε ότι η υπερβολική αδυναμία που δείχνεται στα παιδιά σας γινόταν η αιτία να σας μειώνει μπροστά τους, αυτό δεν πρέπει να σας στενοχωρεί. Η ίδια αντιλαμβανόταν ότι η καλή στάση σας απέναντι στα παιδιά τα έκανε να σας αγαπούν πιο πολύ, να σας προτιμούν και να σας εκτιμούν και αυτό ακριβώς την ενοχλούσε και προσπαθούσε και ίσως συνεχίσει να προσπαθεί να καταστρέψει την καλή σας αυτή εικόνα, ώστε τα παιδιά να πάψουν να σας αγαπούν και να σας εκτιμούν περισσότερο από αυτήν.

δ) Ως προς την παρατήρησή σας, ότι συχνά μιλούμε για κακοποίηση γυναικών από τους άντρες τους και αποσιωπούμε το γεγονός ότι πολλές φορές φταίει το επίπεδο ορισμένων γυναικών και η έλλειψη σκέψης και κρίσης που οδηγούν, όπως γράφετε, με τη συμπεριφορά τους (αν ερμηνεύω σωστά αυτά που γράφετε), σε αγανάκτηση των αντρών τους και σε εκρήξεις οργής εναντίον τους, έχετε δίκαιο. Το κακό πρέπει να καυτηριάζεται και αν καταδικάζεται, άσχετα αν διαπράττεται από άντρες ή γυναίκες, επειδή ευθύνη έχει όχι μόνο ο δράστης, αλλά και ο υποκινητής του ή ο ηθικός αυτουργός της παράνομης πράξης.

[]

j0115836.gif (173 bytes) επιστροφή στη κεντρική σελίδα με τις ερωτήσεις

 

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας:

[ JesusLovesYou.gr ]

[ Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια ]

[ Βιβλική Ελλάδα ]

 

JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

Link στο JesusLovesYou.gr

 

 

 

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | Επικοινωνία