Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home Προφίλ Site Map Email
 
 

Απολογητική

Sign my GuestBook

View my GuestBook

 
 

Τι πιστεύω και γιατί το πιστεύω

j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes)   [ του Δημήτρη Μησουρά, θεολόγου ]

j0115836.gif (173 bytes)
j0115836.gif (173 bytes)

 

- Πιστεύω στον αληθινό Θεό γι’ αυτό και αποδέχομαι την αλήθεια Του

- Πιστεύω σ’ έναν προσωπικό Θεό γι αυτό και δημιουργώ μια σχέση μαζί Του

- Πιστεύω σε ένα ζωντανό Θεό γι' αυτό και περπατώ μαζί Του

- Επίλογος

Εισαγωγή

Υπήρχε κάποιος άνθρωπος που δε πίστευε στο Θεό. Αυτός ισχυριζόταν ότι ο Θεός ήταν για τους αδύναμους. Μια φράση του έμεινε στην ιστορία «Ο Θεός είναι νεκρός». Κάποιοι νέοι πολύ έξυπνα έγραψαν σε ένα τοίχο:

«Ο Θεός είναι νεκρός», Νίτσε

«Ο Νίτσε είναι νεκρός», Θεός

Υπάρχει μέσα στο κόσμο μεγάλη σύγχυση γύρω από το τι είναι αλήθεια. Σχεδόν αυτό το θέμα δεν ενδιαφέρει τον κόσμο. Ποτέ δε συζητιέται στις παρέες, στο σχολείο, μέσα στα σπίτια. Το τι πιστεύουμε όμως είναι ένα θέμα που επηρεάζει όλη τη ζωή μας. Είναι σημαντικό αν ο Νίτσε είχε δίκιο. Το ίδιο σημαντικό ήταν και για τους τρεις παίδες στο καμίνι, το τι πίστευαν και γιατί το πίστευαν. Σε κάποια δύσκολη στιγμή μπορούσαν να επικαλεστούν την βοήθεια του Θεού, «Ο Θεός που εμείς πιστεύουμε μπορεί να μας βγάλει από το φλογερό καμίνι» αλλά επίσης μπορούσαν να τον εμπιστευτούν «Αλλά και αν αυτό δε γίνει.. εμείς τους Θεούς σου δε τους λατρεύουμε και το χρυσό άγαλμα που έστησες δε το προσκυνούμε» (Δανιήλ 3:17).

Οι τρεις παίδες ήξεραν τι πίστευαν και ήξεραν ποια σημασία είχε για τη ζωή τους. Το ερώτημα σήμερα είναι εμείς τι πιστεύουμε; Ξέρουμε ποιες είναι οι αρχές μας τι σημασία έχουν για την ζωή μας; Αν το ξέρουμε τότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το καμίνι και τη φωτιά, που μπορεί να είναι για μας μια δοκιμασία, ένας πειρασμός, η κοροϊδία ενός φίλου κ.λ.π.

Θα ήθελα λοιπόν να μιλήσουμε για τρία σημαντικά πιστεύω μας που έχουν να κάνουν με τη ζωή μας. Είναι τρία μυστικά για μια θαρραλέα ζωή με το Θεό που μπορούν να νικήσουν ακόμα και τη φωτιά!

 

Ι. Πιστεύω στον αληθινό Θεό γι’ αυτό και αποδέχομαι την αλήθεια Του

Άκουσα στη τηλεόραση ένα τραγούδι γνωστής τραγουδίστριας. Τα λόγια ήταν κάπως έτσι «Εγώ αποφασίζω τι να κάνω, είναι δική μου επιλογή, δε θα μου πει κανένας πώς να ζήσω». Αυτό είναι το πιστεύω της. Δε δέχεται κανέναν άλλον, καμία άλλη πίστη να την οδηγεί και να την κατευθύνει. Όταν άκουσα τα λόγια του τραγουδιού της θυμήθηκα κάποιους στοίχους από το χριστιανικό συγκρότημα Delirious, «Αν εγώ είμαι σωστός εσύ είσαι λάθος. Αν εγώ είμαι λάθος τότε θα ζήσω»

Οι στίχοι αυτή λένε ότι έχει σημασία τι πιστεύουμε. Αν ο Θεός είναι σωστός και εμείς  λάθος τότε πρέπει να αλλάξουμε και το αποτέλεσμα είναι να ζήσουμε.

Αυτό που πιστεύουμε καθορίζει τις πράξεις μας και οι πράξεις μας έχουνε συνέπειες.

Μέσα στο κόσμο υπάρχουν πολλά και διάφορα πιστεύω. Σε ένα γκάλοπ ρωτήθηκαν οι Άγγλοι για το αν πιστεύουν στο Θεό, στα UFO, και στα φαντάσματα. Οι περισσότεροι πίστευαν πιο πολύ στην ύπαρξη φαντασμάτων και UFO παρά στην ύπαρξη του Θεού. Να έρθουμε στην δική μας χώρα όμως. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν στην θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων, στο δωδεκάθεο. Κάποτε είχα πάει στον Όλυμπο για αναρρίχηση δίπλα σε ένα καταρράκτη. Εκεί κοντά υπήρχε ένα ξέφωτο όπου φαινόταν καθαρά ότι κάποιοι είχαν κάνει αρχαίες τελετές στους Θεούς. Μαθαίνουν επίσης στα παιδιά τους τον αρχαίο πολιτισμό και τις αξίες του και τους μαθαίνουν να απαγγέλλουν ύμνους προς τους Θεούς. Αυτό είναι το πιστεύω τους.

Θα το έχετε καταλάβει ότι σήμερα οι άνθρωποι πιστεύουνε σε οτιδήποτε αλλά όχι στο Θεό. Γι’ αυτόν μάλλον αδιαφορούν.

Αλλά εμείς πιστεύουμε στον Θεό, πιστεύουμε στην ύπαρξη του. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά μες τους άλλους. Και πιστεύουμε ότι είναι ο μόνος αληθινός Θεός. Πιστεύουμε στον Θεό για τον οποίο μιλάει η Βίβλος. Ο Θεός όμως στον οποίο πιστεύουμε γνωρίζουμε ότι είναι η μόνη πραγματικότητα. Πιστεύουμε ότι έχει δημιουργήσει τον κόσμο και ότι έχει θέσει τις αρχές και τις αξίες για την ζωή μας.

Εκείνος που έφταιξε το σκάκι έφτιαξε και τους κανόνες του παιχνιδιού. Ακριβώς όπως σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι υπάρχουν κανόνες που δε μπορείς να παραβείς και τους οποίους πρέπει να ξέρεις. Μπορεί να μην μπορείς να περάσεις από ένα τοίχο για παράδειγμα. Όσο και αν προσπαθήσεις δε πρόκειται να το καταφέρεις. Το ίδιο ισχύει και για το κόσμο μας.

Εμείς πιστεύουμε σε έναν αληθινό Θεό και αυτό σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την αλήθεια του.

Θα ήθελα να παίξουμε ένα adventure, ένα παιχνίδι περιπέτειας. Θα το ονομάσουμε «Μέσα από την φωτιά». Ο σκοπός είναι να βγεις ζωντανός από την φωτιά όπως οι τρεις παίδες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουμε όπως οι τρεις παίδες. Από αυτή την πρώτη αλήθεια θα πάρουμε δύο κλειδιά που θα μας κάνουν να σκεφτόμαστε όπως αυτοί.

Η πρώτη λέξη κλειδί λέγεται γνώση. Οι τρεις παίδες ήξεραν σε ποίο πίστευαν. Και εμείς πρέπει να μαθαίνουμε σε ποιον πιστεύουμε και σε αυτό το θέμα η κοινωνία μας επηρεάζει πάρα πολύ. Όλοι μας λίγο η πολύ έχουμε λανθασμένη αντίληψη για το Θεό. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Η δεύτερη λέξη κλειδί λέγεται αποδοχή. Δε χρειάζεται μόνο να γνωρίζουμε για το Θεό αλλά θα πρέπει και να τον αποδεχτούμε. Πρώτα θα τον γνωρίζουμε και μετά θα τον αποδεχτούμε.

Εμείς ως χριστιανοί έχουμε τις αρχές του Θεού. Ξέρουμε τι συμβαίνει, ποιοι είμαστε, γιατί ζούμε.

Πιστεύουμε στον Θεό και αποδεχόμαστε την αλήθεια του.

Αυτή η αλήθεια μας διαμορφώνει τον νου. Είναι μια αλήθεια που μας οδηγεί.

Δε μπορούσαν οι τρεις παίδες να ακολουθήσουν τα είδωλα και να τα λατρέψουν γιατί ήξεραν τι πίστευαν. Έτσι και εμείς στο παιχνίδι μας παίρνοντας αυτά τα δύο κλειδιά  αποφεύγουμε τα είδωλα και ακολουθούμε τον αληθινό Θεό.

[]

 

ΙΙ. Πιστεύω σ’ έναν προσωπικό Θεό γι αυτό και δημιουργώ μια σχέση μαζί Του

Τώρα ξέρω για το Θεό αλλά αυτό δε φτάνει. Ο Θεός δεν είναι όπως τα μαθηματικά ή ακόμα και τα θρησκευτικά στο σχολείο μου. Δεν είναι μια θεωρία ούτε μια γνώση μόνο.

Κάποιος έλεγε ότι το να πηγαίνεις στην εκκλησία δε σε κάνει χριστιανό όπως το αν πηγαίνεις σε ένα γκαράζ δε σε κάνει αυτοκίνητο!

Το ίδιο ισχύει και για τη δική μας περίπτωση. Το να ξέρεις για το Θεό δε σε κάνει χριστιανό. Γι αυτό το δεύτερο μυστικό το δεύτερο βασικό πιστεύω είναι «πιστεύω σε έναν προσωπικό Θεό και γι’ αυτό δημιουργώ μια σχέση μαζί του. Πρέπει με το Θεό να δημιουργήσουμε μια προσωπική σχέση.

Πώς θα ονόμαζε ο Θεός πιστεύεται αυτή την σχέση που θέλει να έχει μαζί μας; Στην Αγία Γραφή χρησιμοποιεί πολλές εικόνες, όπως αυτή του πατέρα και την μητέρας. Αλλά είμαι σίγουρος ότι αν αυτή την στιγμή ερχότανε εδώ ο Ιησούς και μας μιλούσε θα μας έλεγε ότι θέλει να μας κάνει φίλους. Θέλει να είναι φίλος μας.

Όλοι θέλουμε να έχουμε φίλους. Δεν υπάρχει άνθρωπος μικρός η μεγάλος που να μην θέλει. Όσοι έχουν καλούς φίλους είναι πιο χαρούμενοι από τους άλλους.

Πώς τον φαντάζεστε τον φίλο σας:

Καλό: Σίγουρα θέλουμε να είναι καλός απέναντι μας και να μας αγαπάει. Πόσες φορές δεν έχουμε στενοχωρηθεί από κάποιον τον οποίον πιστεύαμε ότι είναι φίλος μας αλλά εκείνος δεν μας φέρθηκε καλά. Όλοι μας έχουμε ζήσει τέτοιες καταστάσεις.

Δίκαιος: Θα θέλαμε επίσης ο φίλος μας να είναι δίκαιος. Να μπορεί να κρίνει σωστά να μην μας κατηγορεί άδικα.

Με κατανόηση: Θα θέλαμε να μπορεί να μας καταλαβαίνει. Να καταλαβαίνει αυτά που περνάμε. Όταν είμαστε στενοχωρημένοι να μπορεί να συμπάσχει μαζί μας. Αλλά και όταν είμαστε χαρούμενοι να χαίρεται.

Με σοφία: Θα θέλαμε να είναι έξυπνος και σοφός για να μπορεί να μας συμβουλέψει.

Δυνατό: Θα θέλαμε ο φίλος μας να είναι δυνατός για να μπορεί να μας βοηθήσει.

Ο Θεός έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και έχει τη διάθεση να γίνει φίλος μας. Κάποιοι άνθρωποι στην Π.Δ. δημιούργησαν μια σχέση μαζί του τέτοια ώστε ονομάστηκαν φίλοι του Θεού. Στην Κ.Δ. ο Ιησούς έρχεται και μας αποκαλεί φίλους.

Ο Ιησούς θέλει να γίνει φίλος μας. Θέλει να έχει μια σχέση προσωπική με τον καθένα από εμάς. Αλλιώς δεν μπορούμε να έχουμε πίστη στον Θεό. Γιατί το δεύτερο πιστεύω μας είναι: πιστεύω σε έναν προσωπικό Θεό γι’ αυτό και δημιουργώ μια σχέση μαζί Του.

Ο Θεός θέλει να καταλάβουμε ότι μας αγαπάει για να τον αγαπήσουμε και εμείς. Θα ήθελα να σας διαβάσω ένα τραγούδι των Petra που μιλάει για την αγάπη του Θεού :If I had to die for someone (Αν έπρεπε να πεθάνω για κάποιον).

Θέλω τώρα να βρούμε άλλες δύο λέξεις κλειδιά για να προχωρήσουμε στο παιχνίδι μας.

Η πρώτη λέξη κλειδί που θα βγαίνει από αυτή το πιστεύω μας είναι αγάπη. Δε μπορούμε να ακολουθήσουμε το Θεό αν δεν τον αγαπάμε. Δεν γίνεται αυτό. Οι τρεις παίδες αγαπούσαν το Θεό. Γιατί είχαν μια σχέση μαζί του. Δεν ήτανε ποτέ μόνοι τους.

Η δεύτερη λέξη κλειδί είναι εμπιστοσύνη. Μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον που δεν αγαπάς; Εγώ πάντως όχι. Μπορούμε να εμπιστευτούμε όμως κάποιον που αγαπάμε.

Στη ζωή μας υπάρχουν προβλήματα, φόβοι και ανασφάλειες. Πού μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια σε ποιόν μπορούμε να εμπιστευτούμε το μέλλον μας;

Στη ζωή μας υπάρχει ανταγωνισμός και μεγάλη ανασφάλεια.

Υπάρχει κάποιος φίλος που μπορεί να μας βοηθήσει; Κάποιον να τον αγαπάμε και να τον εμπιστευόμαστε; Να του λέμε τα προβλήματα μας και τις αγωνίες μας; Υπάρχει, και είναι ο Θεός.

Υπήρχε και για τους τρεις παίδες. Αγαπούσαν το Θεό και τον εμπιστευόντουσαν γι αυτό και μπορούσαν να πουν «Ο Θεός που εμείς λατρεύουμε μπορεί να μας από το φλογερό καμίνι».

Έχουμε ήδη τέσσερις λέξεις κλειδιά που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε όπως οι τρεις παίδες και να περάσουμε μέσα από το καμίνι άγγιχτοι. Αυτές οι λέξεις είναι γνώση, αποδοχή, αγάπη, εμπιστοσύνη.

Η γνώση και η αποδοχή μας κάνουν να σκεφτόμαστε σωστά. Μας διαμορφώνουν τη σκέψη. Η αγάπη και η εμπιστοσύνη μας διαμορφώνουν έναν χαρακτήρα μέσα από μια σχέση με τον Ιησού.

Τώρα δε γνωρίζουμε μόνο την αλήθεια αλλά θέλουμε και να την ακολουθήσουμε γιατί έχουμε μια σχέση με τον Θεό.

[]

 

ΙΙΙ. Πιστεύω σε ένα ζωντανό Θεό γι' αυτό και περπατώ μαζί Του

Κάποιοι για να τονίσουν την σημασία του να περπατάμε μαζί με το Θεό εφεύραν ένα πολύ ωραίο σλόγκαν “what would Jesus do?” που σημαίνει «Τι θα έκανε ο Ιησούς;». Σε κάθε μια περίπτωση θα έπρεπε να σκέφτονται ο Ιησούς, στον οποίο πιστεύουν και είναι το πρότυπο τους, τι θα έκανε. Τι θα έκανε αν κάποιος τον κατηγορούσε, αν βρισκότανε μια παρέα που δεν πίστευαν στο Θεό, σε πια μέρη θα πήγαιναν, πια σχέση είχε με το Θεό και θα έπρεπε να είχαν και αυτοί.

Νομίζω ότι σαν ιδέα είναι πολύ ωραία. Και αυτό γιατί η πίστη μας δεν είναι μόνο μια γνώση ούτε μόνο μια σχέση αλλά είναι και μια συμπεριφορά είναι μια ζωή. Πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις. Όπως οι τρεις παίδες είχαν να πάρουν μια απόφαση που είχε σχέση με το αν θα προσκυνούσαν τα είδωλα ή αν δεν τα προσκυνούσαν, έτσι και εμείς καθημερινά παίρνουμε αποφάσεις. Γι’ αυτό το τρίτο πιστεύω μας είναι «πιστεύω σε έναν Θεό και περπατώ μαζί Του». Μέσα στη ζωή μου καθημερινά αφού πρώτα τον γνωρίζω και έχω μια σχέση μαζί του. Γιατί το τι πιστεύω και οι σχέσεις μας καθορίζουν την συμπεριφορά μας.

Πρέπει δηλαδή να ζούμε τον Θεό σε οτιδήποτε κάνουμε. Και πρέπει να ξέρουμε ότι είναι πρόθυμος να μας βοηθήσει και να μας οδηγήσει σαν έναν καλός φίλος.

Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές θα χρειαστεί να περάσουμε μέσα από την φωτιά. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη ζωή στο σχολείο μας. Οι περισσότεροι συμμαθητές μας, αν όχι όλοι, δε πιστεύουν αληθινά στο Θεό και μάλλον αδιαφορούν. Ζουν όμως  σύμφωνα με αυτό που πιστεύουν. Εμείς όμως πολλές φορές δε ζούμε το πιστεύω μας. Είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και έχουμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Τότε είναι όμως που θα πρέπει να σταθούμε όπως μας θέλει ο Θεός. Γιατί θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό που πιστεύουν οι άλλοι; Οι δικιά τους «μαγκιά» είναι η απιστία η δικιά μας «μαγκιά» πρέπει να είναι η πίστη μας. Να είμαστε περήφανοι για τον Θεό που πιστεύουμε. Η ζωή μας με το Θεό θέλει θάρρος (τσαμπουκά!).

Γιατί να περπατάμε όμως μαζί με το Θεό; Γιατί ο Θεός θέλει να μας κάνει ευτυχισμένους. Να μας κάνει χαρούμενους. Το πιστεύεις αυτό; Ίσως μέσα σου να μην είσαι σίγουρος; Ίσως ακόμα να μην νομίζεις ότι η ζωή του Θεού μπορεί να σε κάνει χαρούμενο. Αν το πιστεύεις αυτό θέλω να σου πω ότι είναι εντελώς λάθος. Το λάθος είναι σε αυτό που ο Θεός νομίζεις ότι ζητάει από σένα και σε αυτό που εσύ πρέπει να δώσεις στον Θεό.

Πιστεύουμε σε έναν Θεό που θέλει να μας βοηθήσει για να είμαστε ικανοποιημένοι.

Τώρα πρέπει να πάρουμε  τις τελευταίες λέξεις κλειδιά του παιχνιδιού μας για να μπορέσουμε να περάσουμε μέσα από την φωτιά χωρίς να αγγιχτούμε.

Η πρώτη λέξη κλειδί που θα πάρουμε από αυτήν την αλήθεια είναι η υπακοή. Ο Θεός θέλει να μας βοηθήσει γι’ αυτό και πρέπει να τον υπακούμε. Αν καταλάβουμε ότι είναι η μόνη αλήθεια και ότι είναι φίλος μας τότε δε θα έχουμε κανέναν ενδοιασμό για τον ακολουθήσουμε.

Η δεύτερη λέξη κλειδί είναι αποφασιστικότητα. Ξέρετε τι λείπει μέσα από την ζωή μας; Η απόφαση να ζήσουμε ότι ξέρουμε. Οι τρεις παίδες δε πρόκειται να περνούσαν μέσα από την φωτιά αν δεν είχαν πάρει απόφαση να ζήσουν για το Θεό.

Θέλω να σε ρωτήσω, έχεις πάρει απόφαση να ακολουθήσεις τον Θεό; Μπορεί να τα αγαπάς το Θεό, να τα δέχεσαι, να έχεις κάνει το βήμα της σωτηρίας, να παλεύεις αλλά να σου λείπει η αποφασιστικότητα να ζήσεις το ζωντανό Θεό ανεξάρτητα από τις καταστάσεις και τις δυσκολίες ακόμα και αν χρειαστεί να περάσεις μέσα από την φωτιά.

Το τρίτο πιστεύω μας είναι «πιστεύω σε ένα ζωντανό Θεό και περπατάω μαζί Του».

Οι δύο λέξεις κλειδί είναι υπακοή και αποφασιστικότητα. Αυτές θα μου διαμορφώσουν την ζωή και θα μου δώσουν μια ζωή χαράς.

[]

 

Επίλογος

Η ζωή των τριών παίδων πέρασε μέσα από μια περιπέτεια, πέρασε μέσα από την φωτιά. Και η δική μας ζωή θα περάσει μέσα από φωτιές, μέσα από δοκιμασίες. Ήδη έχουμε ζήσει τέτοιες καταστάσεις. Υπάρχει τρόπος να σταθούμε εκεί που μας θέλει ο Θεός και να μη λατρέψουμε τα είδωλα. Υπάρχει τρόπος αρκεί να ξέρουμε τι πιστεύουμε και γιατί το πιστεύουμε.

Έτσι είπαμε τρεις αλήθειες της πίστης μας:

j0115836.gif (173 bytes)  Πιστεύω σε έναν αληθινό Θεό και αποδέχομαι την αλήθεια Του

j0115836.gif (173 bytes)  Πιστεύω σε έναν προσωπικό Θεό και δημιουργώ σχέση φιλίας μαζί Του

j0115836.gif (173 bytes)  Πιστεύω σε ένα ζωντανό Θεό και περπατάω μέσα στη ζωή μαζί Του

Αυτό το πιστεύω μας εφοδιάζει με τις λέξεις κλειδιά για να μπορέσουμε να περάσουμε μέσα από την φωτιά.

Οι δύο πρώτες είναι γνώση και αποδοχή και μας διαμορφώνουν το νου. Έτσι αποκτούμε την αλήθεια που διακρίνει.

Οι επόμενες δύο είναι αγάπη και εμπιστοσύνη που μας διαμορφώνουν τον χαρακτήρα για μια σχέση που μας γεμίζει.

Και οι δύο τελευταίες είναι η υπακοή και η αποφασιστικότητα που μας διαμορφώνουν την ζωή και μας βοηθούν να περπατάμε μαζί με το Θεό. Με αυτές έχουμε μια ζωή που μας κάνει χαρούμενους.

Μπορούμε να μη λατρέψουμε το ψέμα και να πούμε :

"Ο Θεός που εμείς λατρεύουμε μπορεί να μας βγάλει από το φλογερό καμίνι… αλλά και αν αυτό δε γίνει… εμείς τους Θεούς σου δε τους λατρεύουμε και το χρυσό άγαλμα που έστησες δε το προσκυνούμε".

 

j0115836.gif (173 bytes) επιστροφή στην απολογητική

[]

 

 

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας:

[ JesusLovesYou.gr ]

[ Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια ]

[ Βιβλική Ελλάδα ]

 

JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

Link στο JesusLovesYou.gr

 

 

 

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | Επικοινωνία