Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home Προφίλ Site Map Email
 
 

Απολογητική

Sign my GuestBook

View my GuestBook

 
 

Υπάρχουν UFO και εξωγήινοι;

j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes)

j0115836.gif (173 bytes)
j0115836.gif (173 bytes)

 

[του Γιαννακάκου Πέτρου, Ιατρού]

Υπόθεση Επικοινωνίας

«...από μεν της αληθείας θέλουσι αποστρέψει την ακοήν αυτών εις δε τους μύθους θέλουσι εκτραπεί...» (Β’ Τιμ. 4:4)

 

[] Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της 26.7.04 δημοσιεύεται επιστημονικό άρθρο, που αφορά την ανίχνευση εξωγήινου πολιτισμού που βασίζεται στις ραδιοεπικοινωνίες.

«...από μεν της αληθείας θέλουσι αποστρέψει την ακοήν αυτών εις δε τους μύθους θέλουσι εκτραπεί...» (Β’ Τιμ. 4:4)Η γοητεία της επικοινωνίας με εξωγήινους επαναλαμβάνεται κατά καιρούς, επενδυμένη με νεότερα στοιχεία από υπολογιστές (των οποίων βέβαια τη λειτουργία και πληροφορική κατέχουν μόνον ειδικοί), με την ίδια αναλογία που στη βιολογία συνεχώς και επί δεκαετίες αναμασάται η δυνατότητα δημιουργίας ζωής από τον άνθρωπο που όλο και πραγματοποιείται αλλά και που δεν πραγματώνεται.

Η υπόθεση επικοινωνίας με εξωγήινους καθώς και η δυνατότητα δημιουργία ζωής μπορεί να αποτελέσουν επίκεντρα στοχασμού και για τον Χριστιανό διανοητή, κυρίως σε ό,τι αφορά το βαθύτερο ψυχολογικό τους υπόβαθρο.

Ειδικότερα είναι η επί χιλιετηρίδες αγωνιώδης εκζήτηση επικοινωνιακής σχέσης με το άγνωστο "επέκεινα" - που υποκρύπτει κάποια νοσταλγία – πρώτα με τη θρησκεία, έπειτα με τη λογική, μετά με την επιστήμη κλπ, ανάλογα με τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες κάθε εποχής.

Η σημερινή εποχή είναι επιστημονικοτεχνική, διαστημική, αλλά και εποχή νεο-παγανιστική, δηλαδή χαρακτηρίζεται από ολιστικά φαινόμενα και ολιστικό πνεύμα, και κατά συνέπεια κινείται ανάλογα η πίστη στη δυνατότητα επικοινωνίας με το διαστημικό "επέκεινα". Σύγχρονα χιλιάδες συγγραφείς έργων επιστημονικής φαντασίωσης, θησαυρίζουν, εκατοντάδες ΜΜΕ, ιδίως τηλεοράσεις, ανενδοίαστα και ψευδοεπιστημονικά προπαγανδίζουν και αποπροσανατολίζουν, ενώ η ΝΑΣΑ και άλλες αστροναυτικές εταιρείες εισπράττουν και ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για ερευνητικούς σκοπούς (κύρια για πολεμικούς – πόλεμος των άστρων κλπ – ενώ οι επιστημονικοί συνήθως είναι τα παρελκόμενά τους).

Η υπόθεση ύπαρξης, και ιδίως εντόπισης εξωγήινου πολιτισμού, που βασίζεται στις ραδιοεπικοινωνίες, δεν ,μπορούμε να καταλάβουμε τι είδους πρακτική σκοπιμότητα εξυπηρετεί, αφού, όπως το άρθρο των ΝΕΩΝ αναφέρει πλανήτες που φιλοξενούν νοήμονες πολιτισμούς θα απέχουν μεταξύ τους από 200 έως 1000 έτη φωτός, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αστρονόμου Σόστακ, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν δύο έως δέκα αιώνες για να μεταδοθεί ένα μήνυμα από τη Γη και να ληφθεί από τους πλησιέστερους γείτονες, και άλλοι τόσοι για να δοθεί η απάντηση!

Ο επικεφαλής αστρονόμος του προγράμματος SETI (Ινστιτούτο έρευνας εξωγήινης νοημοσύνης) Σεθ Σόστακ, υπολόγισε τον αριθμό των εξωγήινων πολιτισμών που εκπέμπουν ραδιοκύματα, βασιζόμενος στη λεγόμενη εξίσωση Ντρέικ. Αλλά αυτή η εξίσωση, όπως αναφέρει το άρθρο, διατυπώθηκε το 1961 από τον αστρονόμο Φρανκ Ντρέικ, που, παρόλες τότε τις προσπάθειές του, δεν πέτυχε να συλλάβει κύματα από μακρινό τεχνικό πολιτισμό.

Το 1967 ραδιωθήσεις που επαναλαμβάνονταν με μηχανική ακρίβεια από την περιοχή μεταξύ των αστερισμών Ύδρας του Καρκίνου, όπως από τον αστερισμό του Λέοντος, διαπιστώθηκε ότι προέρχονταν από ένα καινούργιου τύπου άστρο, που το ονόμασαν "Πούλσαρ" (από το pulse=Παλμός) και αυτά τα άστρα συνιστούν τα ταχέως περιστρεφόμενα "άστρα νετρονίων". Αυτό προς μεγάλη απογοήτευση όλων εκείνων που προ στιγμή πίστεψαν ότι πέτυχαν επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς.

Έχουν περάσει από τότε σαράντα χρόνια και ακόμα δεν έχουν διαπιστωθεί άλλου είδους ραδιοκύματα, που να ενέχουν λογική ερμηνεία. Όμως, εκείνο που πέτυχε ο αστρονόμος Σόστακ του SETI είναι η υψηλή χρηματοδότηση των συστοιχιών τηλεσκοπίων Allen, ώστε το φθινόπωρο ο ουρανός, να αρχίσει να σαρώνεται από 32 ραδιοτηλεσκόπια, όπως το άρθρο αναφέρει.

Δηλαδή πάλι χρήμα θα σπαταληθεί στην επίμονη έρευνα που κρατάει σαράντα χρόνια και που ουδέν έχει αποδόσει. Και τούτο ενώ ο μισός πληθυσμός της Γης πεθαίνει από πείνα και αρρώστιες, ενώ η ίδια η Γη με τα αποτελέσματα της σύγχρονης επιστημονικής "προόδου" γίνεται όλο και πιο αφιλόξενη για τους κατοίκους της.

Όμως, η υπόθεση της εξωγήινης επικοινωνίας ασκεί γοητεία, τη γοητεία αναπλήρωσης υπό μορφή υποκατάστατου της χαμένης μας επικοινωνίας με το θείο "επέκεινα". Και στην ψυχολογία του ανερμάτιστου ανθρώπου ευοδώνονται οι προσπάθειες ανάπτυξης των διαφόρων υποκατάστατων από τις αρχαίες θεότητες – ιπτάμενες και μη – των θρησκειών μέχρι τα σύγχρονα πράσινα ανθρωπάκια, των ουφολογικών μύθων, που αποδίδουν ακόμα και χρηματικά. Αρκεί κανείς να περιοδεύσει τα διάφορα βιβλιοπωλεία και να παρακολουθήσει τηλεοπτικούς σταθμούς για να αντιληφθεί πληρέστερα την ολοκλήρωση της αποστασίας από την αλήθεια και την εκτροπή στους εξωγήινους μύθους – επιστημονικούς και μη.

Αλλά η ιστορία ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών που συνιστούν "θεία" υποκατάστατα και αναπληρώσεις της νοσταλγίας του χαμένου παραδείσου, δεν είναι καθόλου καινούργια.

Οι παγκόσμιες ειδωλολατρικές θεότητες, που σήμερα επανακάμπτουν με τη μορφή του νεοπαγανισμού αναμειγμένου με ουφολογία, είναι πανάρχαιες και διαχρονικές.

Στην ανθρώπινη φαντασία αναμειγνύονται, πάντοτε στοιχεία ψεύτικα και αληθινά.  Από την Αναγέννηση και στη συνέχεια η μείξη αυτή αφορά και τους εκπροσώπους των επιστημών. Έτσι βλέπουμε το Κέπλερ να οραματίζεται σε γράμμα του προς το Γαλιλαίο ταξίδια στο διάστημα. Αιώνες πριν προηγήθηκε ο Λουκιανός (2ος αιώνας μ.Χ.) που σε έργα του βάζει τους ήρωές του να επισκέπτονται τη Σελήνη και την Αφροδίτη.

Σήμερα επικρατεί οργασμός, σχετικά με τους ιπτάμενους δίσκους, ΑΤΙΑ, UFO κλπ. ενώ από το 1919 στην Αμερική ο Τσαρλ Χον Φορντ διατυπώνει την άποψη για την άφιξη εξωγήινων όντων στον πλανήτη μας. Στην συνέχεια ο συγγραφέας Ρομπέρ Σαρρού στο "Φανταστικό Παρελθόν" και οι Λουί Πανβέλς και Ζακ Μπερζιέ με το "Επανάσταση στην τρίτη χιλιετηρίδα", προηγούνται του αστρονόμου Φρεντ Χόυλ που το 1967 στο έργο του "Το μαύρο σύννεφο" μιλά για ένα κοσμικό πλάσμα με συνείδηση και βούληση. Με το πλάσμα αυτό έρχονται σε τεχνική επαφή οι επιστήμονες της Γης που μεσολαβούν μεταξύ αυτού και των πολιτικών όπως παλαιότερα οι ιερείς μεσολαβούσαν στις θεότητές τους.

Εκείνος, όμως που ξεπερνά με τις φαντασίες του κάθε φαινόμενο επιστημονικής αυθαιρεσίας είναι ο Έριχ φον Νταίνικεν. Το φαινόμενο Νταίνικεν με την αυθαίρετη επιστημονική του μυθιστοριογραφία και τις οικονομικές του απολαβές, έχει τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιαστεί με διάφορους συγγραφείς και τηλεπαρουσιαστές και ανθρώπους – διάμεσα διαστημικών επαφών (στενές επαφές τρίτου τύπου κλπ) σε σημείο που εύλογα διερωτάται κανείς μήπως πρόκειται περί φαινομένου μαζικής νεοπαγανιστικής υστερίας με ένα επίχρισμα επιστημονισμού.  Και έπεται συνέχεια....

Φαίνεται ότι η εξελικτική νεοδαρβινική θεωρία που δέχεται την προέλευση και αδιάκοπη εξέλιξη της ζωής πάνω στη γη από ένα μόνο κύτταρο, παύει να ικανοποιεί (λόγω εθισμού) τον πολύ κόσμο και η αποτυχία του επιστημονικού ορθολογισμού και υλισμού (ιδίως μετά την πτώση της μαρξιστικής ουτοπίας), άνοιξε την δικλείδα στον απομονωμένο μαζάνθρωπο να διοχετεύει προς τα έξω τη λαχτάρα του για την απάντηση στην ύπαρξή του και να γεφυρώσει την αρχική του προέλευση με σύγχρονα παραμύθια και θαύματα.

Για την πληρέστερη ενημέρωση όμως των αναγνωστών μας θέλουμε να υπενθυμίζουμε ότι οι στατιστικές πιθανότητες, στις οποίες στηρίζονται οι φυσικοί, δεν αποτελούν απόδειξη, ούτε ο προσεγγιστικός υπολογισμός της πιθανότητας ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών.

Οι μαθηματικές πιθανότητες – παράγωγα του γήινου εγκεφάλου μας και των υπολογιστών – αντιγράφων του ίσως να μην έχουν σημασία στο χαοτικό και ασύλληπτο Σύμπαν με τις ασύλληπτες για τους ανθρώπους και ηλεκτρονικούς εγκέφαλους αποστάσεις αιώνων φωτός, που απομυθοποιούν τελείως την επικοινωνιακή δυνατότητα. Τη φοβερή πραγματικότητα για τις αποστάσεις σε έτη φωτός ξέρει και ο πρωτοετής φοιτητής της φυσικής και δεν είναι επιστημονικό αλλά και έντιμο να συντηρούνται φαντασιώσεις στα πλήθη των ανειδίκευτων και αμύητων αναγνωστών και τηλεθεατών.

Πολλοί βεβαίως μιλάνε για φωτονικά διαστημόπλοια που θα κινούνται με ταχύτητα ελάχιστα μικρότερη από το φως μιλούνε για καταψύξεις των γήινων και εξωγήινων διαστημάνθρωπων και για αποψύξεις και επαναφορά τους στη ζωή, όταν το διαστημόπλοιο φτάσει στον επιζητούμενο στόχο, τον ποθητό πλανήτη ζωής.

Το πόσο εξωπραγματικά είναι αυτά με τις περιορισμένες στο χωρόχρονο υπάρξεις μας, φαίνεται από το ότι, για να φέρουμε ένα διαστημόπλοιο στο ένα πέμπτο της ταχύτητας του φωτός πρέπει να του δώσουμε 25 εκατομμύρια φορές την ενέργεια απόσπασής του από τη Γη, ενώ μια ταχύτητα "μόνο" 1000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (το φως έχει ταχύτητα 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο) ένα ταξίδι στο πλησιέστερο αστέρα – τον α του Κενταύρου – με επιστροφή θα διαρκέσει 3.000 χρόνια!

Αλλά και η περίπτωση να συναντηθούν λογικά όντα στο χωρόχρονο το ίδιο "κοσμικό λεπτό" είναι ελάχιστη και η πιθανότητα μιας επαφής με ραδιοκύματα (επαφή που η απάντησή της θα καθυστερήσει 2 έως 10 αιώνες) παρόμοια ενώ μια προσωπική συνάντηση είναι απίθανη. Έτσι, εάν καθ’ υπόθεση, υπάρχουν κατοικημένοι κόσμοι στα βάθη του "διαστήματος", η Γη μοιραία θα μείνει μόνη με τον εαυτό της. Οι καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων, που μπορούν – πολλές απ’ αυτές – να εμπίπτουν στα ψυχιατρικά πλαίσια και να χαρακτηριστούν παραισθήσεις κλπ θυμίζουν μεσαιωνικές εμφανίσεις αγγέλων και συνδυάζουν τα UFO φαινόμενα με τον μυστικισμό της εποχής μας. Τα λογικά επιχειρήματα από το χώρο των φυσικών επιστημών δεν συγκινούν πια τον κόσμο, γιατί τα όντα από άλλα άστρα και η επικοινωνία μαζί τους γεννιούνται από μεταφυσικούς φόβους και ελπίδες. Και εδώ είναι θέμα πίστης και η ανθρωπότητα είναι έτοιμη να αποδεχθεί, χωρίς καμιά επιστημονική απόδειξη, την ψευδοεπιστημονική και μυστικιστική επαφή όπως δείχνει η σύγχρονη ψύχωση με τα UFO. Η συνεχής δε επανάληψη – πλύση εγκεφάλου – φαίνεται ότι παίρνει ισχύ απόδειξης (όπως παλαιότερα η δαρβινική εξέλιξη) στην ψυχολογία του σημερινού, του υπαρξιακά απελπισμένου και απομονωμένου ανθρώπου. Γι’ αυτό και αυτή η ψυχολογία είναι το κατ’ εξοχήν μέσο οικονομικής εκμετάλλευσης της ανθρώπινης δυστυχίας μέσα στις φαντασιώσεις της, προκειμένου να συντηρούνται οι εν ονόματι της επιστήμης, πολεμικές πυραυλικές βιομηχανίες ("πόλεμος των άστρων" κλπ) και η σύγχρονη ηλεκτρονικοποίηση κάθε ανθρώπινης εκδήλωσης καθώς και τα διάφορα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εκδοτών βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και των ΜΜΕ.

Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι με τη συνεχή πλύση εγκεφάλου περί εξωγήινων κλπ ο άνθρωπος δημιουργεί τις ηθικές προϋποθέσεις επαφής διαμεσικής με κόσμο εχθρικό, πονηρό και υπερβατικό, που πιθανότατα υλοποιείται σε μορφή ΑΤΙΑ, UFO και λοιπών εξωγήινων όντων, και συντηρεί τη μεγάλη πλάνη της επιστροφής στους μύθους και της αποστασίας από την Αλήθεια. Είναι ο σύγχρονος ψευδεπιστημονικός τρόπος που ο άνθρωπος αποπροσανατολίζεται σταθερά από τις άμεσες βιοτικές του ανάγκες και κυρίως από τη βασική υπαρξιακή ανάγκη επιστροφής στον Δημιουργό του και αποκατάστασης της μόνης αληθινής επικοινωνίας με τον μοναδικό υπερκόσμιο θείο επισκέπτη του πλανήτη μας στο σταυροδρόμι του Γολγοθά.

6 Αυγούστου 2004

j0115836.gif (173 bytes) ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Ερνστ φον Κουόν: "Ήταν οι θεοί αστροναύτες;" εκδ. Μπουκουμάνη, Αθήνα 1972

2. Αλεξ. Λαγκαδά: "Υπάρχει ζωή στο διάστημα;" εκδ. Ελευθερουδάκη, Αθήνα 1974

3. Αλεξ. Λαγκαδά: "Η μυθολογία των ιπταμένων δίσκων", εκδ. Ελευθερουδάκη, Αθήνα 1976

4. Dr. Clilord Wilson: "Απαντήσεις στον Νταίνικεν" Ελεύθερες εκδόσεις, Πειραιάς 1986

5. Γιώργου Φερεντίνου: "Στοχασμοί της πίστης", εκδ. Πέργαμος, Αθήνα 1989

6. Γιώργου Γραμματικάκη: "Η κόμη της Βερενίκης", Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 1998

7. J.D. Barrow: "Η Ανθρωπιστική Αρχή", εκδ. Σύνταγμα, Αθήνα 1999

8. Άρθρο εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ" της 4.4.2003 με τίτλο "Μία και μοναδική η Γη" με τις απόψεις του Τόμας Κλαρκ καθηγητού του Πανεπιστημίου Ορλάντο της Φλόριντα.

Το ίδιο άρθρο αναφέρει "Άκαρπες οι έρευνες του προγράμματος SETI για εξωγήινους" με λεπτομέρειες της αποτυχίας επικοινωνιακής επαφής.

 

j0115836.gif (173 bytes) επιστροφή στην απολογητική

[]

 

 

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας:

[ JesusLovesYou.gr ]

[ Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια ]

[ Βιβλική Ελλάδα ]

 

JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

Link στο JesusLovesYou.gr

 

 

 

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | Επικοινωνία