Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home Προφίλ Site Map Email
 
 

Βιογραφίες

 

1293 βιογραφίες αντρών

110 βιογραφίες γυναικών

 της Αγίας Γραφής

[j0115836.gif (173 bytes) εδώ]

 

 
 

Βιογραφίες

j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes)
j0115836.gif (173 bytes)
j0115836.gif (173 bytes)

 

Clive Staples Lewis (1898-1963)

Χριστιανός απολογητής, λόγιος και συγγραφέας

Ένας από τους πραγματικά αξεπέραστους διανοητές του εικοστού αιώνα, ο Clive Staples Lewis ήταν ένας χριστιανός απολογητής, ηθικός μυθολόγος, λόγιος και συγγραφέας. Ο C.S.Lewis, ή Jack Lewis, όπως προτιμούσε να τον φωνάζουν, γεννήθηκε στο Belfast της Ιρλανδίας (σημερινή Βόρεια Ιρλανδία) στις 29 Νοεμβρίου 1898.

Τα πρώτα παιδικά χρόνια του Lewis ήταν σχετικά χαρούμενα και ξένοιαστα. Εκείνο τον καιρό η Ιρλανδία δεν μαστιζόταν ακόμα από την εμφύλια διαμάχη και η οικογένεια των Lewis είχε κάποια οικονομική άνεση. Στο σπίτι τους υπήρχε μια ασφυκτικά γεμάτη βιβλιοθήκη, από την οποία δύο ήταν τα αγαπημένα βιβλία του Jack – Το νησί των θησαυρών του Robert Louis Stevenson και Ο μυστικός κήπος του Frances Hodgson Burnett.

Clive Staples Lewis

Μετά το θάνατο της μητέρας του το 1908, πήγε σε ένα σχολείο στην Αγγλία. Εκεί ο Lewis έμαθε να αγαπάει την ποίηση, και ιδιαίτερα τα έργα του Βιργιλίου και του Όμηρου. Ανέπτυξε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον στις μοντέρνες γλώσσες, μαθαίνοντας πολύ καλά Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

Το 1916 έγινε δεκτός στο University College, το πιο παλιό κολέγιο (έτος ίδρυσης 1249) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Λίγο καιρό μετά που μπήκε στο πανεπιστήμιο, διάλεξε να πάει σαν εθελοντής σε μάχιμη υπηρεσία στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, για να υπηρετήσει τον Αγγλικό Στρατό πολεμώντας στα λασπώδη χαρακώματα της Βόρειας Γαλλίας. Μετά το τέλος του πολέμου το 1918, ο Lewis γύρισε στην Οξφόρδη για να συνεχίσει τις σπουδές του με μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Το 1925, και αφού αποφοίτησε με τιμητικούς επαίνους στην ελληνική και λατινική λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την αρχαία ιστορία και την αγγλική λογοτεχνία, εκλέχθηκε για μια σημαντική διδακτορική θέση στα αγγλικά στο κολέγιο Magdalene στην Οξφόρδη. Παρέμεινε εκεί για 29 χρόνια πριν γίνει καθηγητής της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής λογοτεχνίας στο κολέγιο Magdalene του Καίμπρητζ, το 1955.

Το κεντρικό όμως γεγονός στη ζωή του Lewis ήταν η μεταστροφή του στη χριστιανική πίστη, μια διαδικασία που διήρκεσε από το 1929 μέχρι το 1931 και η οποία του παρείχε τη βάση για όλο το μετέπειτα έργο του. Ο Lewis κατέγραψε την πνευματική του «οδύσσεια» στο βιβλίο, Surprised By Joy, που εκδόθηκε το 1955. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, στις οποίες παρουσίαζε βαθιές χριστιανικές αλήθειες με ένα απλό τρόπο που είχε μεγάλη απήχηση στις λαϊκές μάζες.

Παράλληλα με τα καθήκοντά του στο πανεπιστήμιο, ο Lewis ξεκίνησε να εκδίδει βιβλία. Η πρώτη του σημαντική δουλειά, με τίτλο The Pilgrim’s Regress (1933), σχετιζόταν με το προσωπικό του πνευματικό ταξίδι στη χριστιανική πίστη. Άλλα έργα που ακολούθησαν, τον ανέδειξαν όχι μόνο σαν συγγραφέα βιβλίων με χριστιανικά θέματα, αλλά και σαν συγγραφέα ακαδημαϊκών έργων και δημοφιλών μυθιστορημάτων. Το βιβλίο The Allegory of Love (1936), το οποίο θεωρείται αριστούργημα ακόμα και σήμερα, είναι η ιστορία της ερωτικής λογοτεχνίας από τις αρχές του Μεσαίωνα μέχρι την εποχή του Σαίξπηρ. Άλλα έργα του Lewis είναι: Out of The Silent Planet (1938), Perelandra (1939), That Hideous Strength (1945), The Problem of Pain (1940), Beyond Personality (1944) και η τυπωμένη έκδοση των ραδιοφωνικών εκπομπών του Mere Christianity (1952).

Ο γάμος του με την Joy Davidman και η ευτυχισμένη σχέση τους μέχρι τον τραγικό θάνατο αυτής από καρκίνο το 1960, είναι το θέμα της ταινίας Shadowlands. Ο ίδιος ο Lewis πέθανε τρία χρόνια αργότερα, την ίδια ημέρα της δολοφονίας του J.F.Kennedy, στις 22 Νοεμβρίου του 1963. Παρόλο που ο θάνατός του εκείνη την ημέρα ίσα που επισημάνθηκε, ο Lewis μένει στη μνήμη αναγνωστών σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν ψυχαγωγηθεί και εμπνευστεί από τα έργα του για ολόκληρες γενιές.

 

πάνω

 


 διαβάστε επίσης:
 

1403 βιογραφίες αντρών και γυναικών της Αγίας Γραφής (πατριάρχες, μαθητές, προφήτες, συγγραφείς, βασιλιάδες, κριτές, απλοί άνθρωποι...)

[κλικ εδώ]


 

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας:

[ JesusLovesYou.gr ]

[ Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια ]

[ Βιβλική Ελλάδα ]

 

JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

Link στο JesusLovesYou.gr

 

 

 

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | Επικοινωνία