Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home Προφίλ Site Map Email
 
 

Για μια καλύτερη ζωή

Sign my GuestBook

View my GuestBook

 
 

Ζώντας υπό πίεση

j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes)   του Φώτη Κ. Ρωμαίου
j0115836.gif (173 bytes)
j0115836.gif (173 bytes)

 

 

Ζούμε στην εποχή που άνθρωπος έχει κατακτήσει τα περισσότερα επιτεύγματα στην ιστορία του. Παρόλο την τεχνολογική πρόοδο και την εξέλιξη, η κοινωνία στην οποία ζούμε, κυριαρχείται από ένα καθημερινό και "αθεράπευτο" στρες και άγχος. Πως μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτές τις καταστάσεις και από που πρέπει να αντλήσουμε δύναμη για να αντεπεξέλθουμε στους πιεστικούς ρυθμούς της ζωής; Διαβάστε χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για το θέμα αυτό.

1. Οριοθέτησε ξεκάθαρα το σκοπό για τον οποίο ζεις

Ποιοι είναι οι στόχοι στη ζωή σου; Να αποκτήσεις περισσότερα χρήματα, μεγαλύτερο σπίτι, καλύτερο αυτοκίνητο και πλατύτερη φήμη στην κοινωνία; Αυτά είναι δυστυχώς τα χαρακτηριστικά του πετυχημένου ανθρώπου που η αρνησίθεη κοινωνία μας προωθεί μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αν υιοθετήσεις τις υπαγορεύσεις αυτές είσαι χαμένος και προορισμένος να ζήσεις στη δύνη μιας ανήλεης πίεσης χωρίς τελειωμό. Αντίθετα αν ψάξεις να βρεις γιατί ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο και ποιος είναι ο τελικός σκοπός της ύπαρξης του, αν θελήσεις να ακολουθήσεις τις Θεϊκές επιταγές, πηγαίνοντας ακόμα και ενάντια στο ρεύμα του κόσμου αυτού, αντί να αυξηθεί η πίεση στη ζωή σου, θα αμβλυνθεί. Εάν συντονιστείς με το θέλημα του δημιουργού Θεού για τη ζωή σου, θα ανακαλύψεις μοναδικές πηγές άντλησης δύναμης που θα σε βοηθήσουν να ακολουθήσεις μια μοναδική πορεία ζωής απολαμβάνοντας κάθε στιγμή της ζωής που Θεός σου δίνει στην οικογένειά σου, στην εργασία και στην εκκλησία.

2. Μην αφήνεις άλλους να θέτουν τις προτεραιότητες για τη ζωή σου

Ο Θεός θέλει με την οδηγία του Λόγου Τον εσύ να αποφασίσεις για τις προτεραιότητες στη ζωή σου. Μην αφήνεις την καταναλωτική κοινωνία έμμεσα ή άμεσα να καθορίζει ποια πορεία θα πρέπει να ακολουθήσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να ζήσεις μια πολύ καλύτερη ποιοτικά ζωή παίρνοντας ένα μικρότερο αυτοκίνητο από το να χρειαστεί να δουλεύεις σε δυο βάρδιες, για να αποκτήσεις το τελευταίο μοντέλο που η έντεχνη τηλεοπτική διαφήμιση προσπαθεί να σε πείσει ότι αξίζει σε σένα! Ζούμε σε εποχή που η επιρροή του περιβάλλοντος και της κοινωνίας είναι αυτή που δημιουργεί τις μεγαλύτερες πιέσεις. Μην ακολουθήσεις τις υπαγορεύσεις της και τοποθέτησε τις δικές σου προτεραιότητες με οδηγό το Λόγο του Θεού. Η επιτυχία, όπως ο κόσμος την ορίζει είναι πολύ διαφορετική τις περισσότερες φορές από εκείνη που ο Λόγος τον Θεού περιγράφει και συστήνει.

3. Μην αφήνεις τις περιστάσεις ή τους άλλους να καθορίζουν το πρόγραμμά σου

Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο μας σήμερα ζουν κάτω από φοβερή πίεση, γιατί δεν έμαθαν να λένε όχι στις ποικίλες προτάσεις που ο καθένας έχει γι' αυτούς κάθε μέρα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές από τις προτάσεις αυτές δεν είναι κακές αλλά πολλές φορές δεν είναι κατάλληλες για τη ζωή μας. Θα πρέπει εμείς να αποφασίζουμε για τους εαυτούς μας, χωρίς βέβαια να στηρίζουμε τις αποφάσεις μας αυτές μόνο στο προσωπικό μας συμφέρον. Με προσευχή κάθε φορά πρέπει να μάθουμε να λέμε το κάθε ναι ή όχι στις ποικίλες προτάσεις της καθημερινότητας, έχοντας ενεργό ρόλο στη διεργασία λήψης των αποφάσεων αυτών. Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που είναι σπουδαία και άλλα που είναι επείγοντα τα οποία ταυτόχρονα μας πιέζουν στις αποφάσεις μας. Πρέπει να ζητήσουμε σοφία από τον Θεό για να μπορούμε να τα ιεραρχήσουμε καθώς φτιάχνουμε το πρόγραμμά μας καθημερινά.

  4. Δώσε έμφαση στις πνευματικές σου ανάγκες και στην πνευματική σου συγκρότηση

Κανένα πρόγραμμα, όσο πιεστικό και να είναι, δεν πρέπει να μας στερεί το δικαίωμα και την υποχρέωση να κτίσουμε την πνευματική μας ζωή αντλώντας δύναμη από την ώρα της προσευχής, της μελέτης τον Λόγου του Θεού και της επικοινωνίας με τους ανθρώπους του Θεού. Η ώρα που αφιερώνουμε στο Θεό είναι η μόνη ώρα που δε θα πάει ποτέ χαμένη στη ζωή μας. Η ισορροπημένη πνευματική ζωή είναι εκείνη που θα μας βοηθήσει πρώτιστα να αντέξουμε την πίεση της καθημερινότητας και θα μας οδηγήσει να δημιουργήσουμε μια υγιή ιεραρχία αξιών, αναγκών και προτεραιοτήτων για την προσωπική, οικογενειακή και εκκλησιαστική μας ζωή.

5. Πάρε τη θαρραλέα απόφαση να διακόπτεις το πρόγραμμά σου

Εάν δεν έχεις το θάρρος από καιρό σε καιρό να δώσεις στον εαυτό σου την πολυτέλεια της απρόσμενης ή προγραμματισμένης ακόμα διακοπής, βγαίνοντας από το πρόγραμμά σου για ξεκούραση και ανασυγκρότηση, η ίδια η ζωή θα πάρει μόνη της την πρωτοβουλία αυτή με δυσάρεστα πολλές φορές αποτελέσματα. 'Όταν ταλαιπωρήσουμε το σώμα μας περισσότερο από αυτό που αντέχουμε, θα το πληρώσουμε με κάποια αρρώστια. Το ίδιο ισχύει και με την ψυχική ταλαιπωρία και πίεση. Ολιγοήμερες διακοπές, κάποιες ώρες χωρίς ιδιαίτερο πρόγραμμα για σωματική και ψυχολογική ξεκούραση είναι σταθμοί ανεφοδιασμού πού μπορούν να διατηρήσουν τη σωματική υγεία, την ψυχική ευεξία και τη διάθεση για τη συνέχιση τον αγώνα.

Οι παραπάνω αρχές, πιστεύω, μπορούν να δώσουν μια καλή βάση για να συγκροτήσεις καλύτερα τη ζωή σου. Οι αρχές αυτές βγαίνουν αβίαστα, αν παρατηρήσουμε τη ζωή του Χριστού στην επίγεια διακονία Του μαζί με την πολιτεία των δικών Του ανθρώπων, όπως περιγράφεται στην Αγία Γραφή. Δε ζούμε με όνειρα και ουτοπίες. Η ζωή στις μέρες τις δικές μας θα γίνεται όλο και πιο πιεστική. Οι ανάγκες θα γίνονται όλο και μεγαλύτερες και πιεστικότερες. Ο χρόνος όμως για όλους τους ανθρώπους είναι ο ίδιος. Εξαρτάται από μας πώς θα τον οργανώσουμε οριοθετώντας τους στόχους της ζωής μας, τις προτεραιότητες και το πρόγραμμά μας. Σαν πιστοί του Χριστού μπορούμε να αντέξουμε στις μεγαλύτερες πιέσεις, αν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε τις αρχές που ο δημιουργός Θεός έθεσε στο Λόγο Του για τη ζωή μας. Πρέπει να θυμόμαστε κάθε στιγμή της ζωής μας ότι δε θα μπορέσουμε να αντέξουμε την πίεση αυτού του κόσμου παρά μόνο αν μόνιμα και καθημερινά εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε μια άλλη πίεση πιο μεγάλη και δυνατή από την πίεση αυτού του κόσμου. Την πίεση της αγάπης του Χριστού.

 

πάνω

[j0115836.gif (173 bytes) περισσότερα θέματα εδώ]

 

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας:

[ JesusLovesYou.gr ]

[ Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια ]

[ Βιβλική Ελλάδα ]

 

JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

Link στο JesusLovesYou.gr

 

 

 

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | E-mail