Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home Προφίλ Site Map Email
 
 

Για μια καλύτερη ζωή

Sign my GuestBook

View my GuestBook

 
 

Το άγχος

j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes)
j0115836.gif (173 bytes)
j0115836.gif (173 bytes)

 

[του Dr. Ανανία Καβάκα, Νευρολόγου-Ψυχιάτρου]

Τι είναι το άγχος ή η μέριμνα;

Υπάρχουν δυο έννοιες της μέριμνας:

1. Φυσιολογική μέριμνα = φροντίδα, σκέψη, έγνοια, επιδίωξη, ευθύνη, φιλοδοξία.

2. Παθολογική μέριμνα = διχοτόμηση, διαχωρισμός, σκέψης, φόβος, ανησυχία, αγωνία, στρες, αμφιβολία.

Το παθολογικό άγχος είναι μια γενική, μακροχρόνια αίσθηση ανησυχίας και μια αόριστη αντίληψη απειλής που δεν λέει να φύγει.

Πως προκαλείται το άγχος;

Το άγχος προκαλείται από διάφορα ζητήματα που μας απασχολούν, ιδιαίτερα εκείνα που δημιουργούν δειλία, φόβο και ανησυχία. Συνήθως αγχωνόμαστε για το παρελθόν που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε. Έτσι, δυσκολευόμαστε να χαρούμε το παρόν, που μπορούμε να ελέγξουμε.

Επειδή δεν έχουμε μάθει να ζούμε μόνο για το σήμερα, αγχωνόμαστε με ζητήματα όπως οι ψευδοενοχές, τα λάθη και οι αποτυχίες που είχαμε στο αμετάβλητο παρελθόν.

Επίσης, αισθανόμαστε αμφιβολία και αγωνία για το άγνωστο μέλλον, για την υγεία, τις σπουδές, τη δουλειά, τα οικονομικά, την οικογένεια και γενικά το «μέλλον» μας.

Οι τρεις βασικές πηγές του άγχους;

Η καταπίεση του χθες (τ’ αρνητικά αισθήματα από ψευδοενοχές, πικρίες και λάθη που κάναμε).

Η δυσκολία του σήμερα (η πίεση από τις υποχρεώσεις, ευθύνες και ανάγκες).

Η αγωνία του αύριο (αισθήματα ανασφάλειας σε κάθε τομέα).

Τα αποτελέσματα του άγχους

Οι διάφορες φοβίες, το στρες και οι ανησυχίες προκαλούν άγχος, που εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, όπως η νευρικότητα, αϋπνία, ανορεξία, δύσπνοια, μούδιασμα, ταχυπαλμία, πονοκεφάλους κ.λπ. Όταν μάλιστα επιδεινωθεί η κατάσταση αυτή, έχει σοβαρότερες επιπτώσεις, όπως ο νευρικός κλονισμός, η επιθετικότητα και ο πανικός. Μάλιστα, κάποια έρευνα αποκάλυψε ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει μέχρι 40 διαφορετικές παθήσεις.

«Η μέριμνα είναι ένας κύκλος ανεπαρκών σκέψεων που περιστρέφονται γύρω από το κέντρο του φόβου... Η μέριμνα δεν αδειάζει τις στεναχώριες από το αύριο, αλλά αφαιρεί τη δύναμη από το σήμερα» Corrie Ten Boom.

Η θεραπεία από το άγχος

1. Εμπιστέψου το Θεό, που φροντίζει για κάθε σου ζήτημα (Ματθαίος 6:26, 28, Ψαλμός 34:4, 9, 42:5, 4:6-7. Φιλιππησίους 4:6-7, Α' Πέτρου 5:7).

2. Βάλε τις σωστές αξίες και προτεραιότητες στη ζωή σου (Ματθαίος 6:25-34, Παροιμίες 3:5-8).

3. Εστίασε στη λύση και όχι στο πρόβλημα (Ψαλμός 55:22, Ματθαίος 14:26-33).

4. Αναγνώρισε ότι τα προβλήματα της ζωής μπορεί να γίνουν υπηρέτες σου και όχι εχθροί σου (Ψαλμός 119:67, 71, Ιακώβου 1:2-4).

«Όταν είναι υπάκουος στο Θεό και τα πράγματα δεν πάνε καλά, θυμήσου τα λόγια του προφήτη: Αν και η συκή δεν θέλει βλαστήσει... Εγώ όμως θέλω ευφραίνεσθαι εις τον Κύριον, θέλω χαίρει εις τον Θεόν της σωτηρίας μου» (Αββακούμ 3:17-18).

* Επίσης, μην ξεχνάς ότι ο Ιησούς ήρθε να μας προσφέρει όχι μονάχα σωτηρία για τον ουρανό, αλλά και ολοκλήρωση εδώ στη γη (Ιωάννης 10:10).

* Ο απ. Παύλος σκιαγραφεί τη μέθοδο για τη ζωή, όπου ο φόβος και το άγχος θα ελέγχονται από τον πιστό με τα τρία βασικά στοιχεία της ολοκληρωμένης πορείας στo Β' Τιμοθέου 1:7.

Δύναμη – η ανεξάντλητη πηγή δύναμης που πηγάζει από το Θεό.

Αγάπη – η αγάπη που εστιάζει στο Θεό για σωστή σχέση με τον εαυτό μας και με τους άλλους.

Σοφία – η αυτοπειθαρχία που στηρίζεται στη διάκριση στη διαλλακτικότητα και στη σύνεση.

Βάλε φρένο στον πανικό

Πες «ΣΤΟΠ» -όταν μια αρνητική σκέψη σου προκαλεί στρες, αρνήσου να τη δεχτείς, απόβαλέ την και γέμισε με μια θετική σκέψη από το Λόγο του Θεού.

Σκέψου «και τι έγινε;» -συνήθως εκείνοι που πέφτουν στον πανικό οδηγούνται στο σημείο αυτό από τη δική τους εσωτερική φωνή. Μη λες, λοιπόν: «Αμάν, πάλι τα ίδια;», αλλά σκέψου: «Σιγά το πράγμα, και τι έγινε μ’ αυτό; Με τη βοήθεια του Κυρίου θα το χειριστώ κι αυτό».

Ξεφορτώσου το «αν όμως...» -συχνά οι άνθρωποι έχουν άγχος και φόβους που δεν τους έχουν καλοσκεφτεί. Έτσι πιάνονται σε μια ανύπαρκτη παγίδα. Δες τα πράγματα ρεαλιστικά. Πάρε μια βαθιά ανάσα και σκέψου πως μπορείς ν’ αποφύγεις αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι.

Να θυμάσαι: Ο Θεός ποτέ δεν πανικοβάλλεται.

[]

j0115836.gif (173 bytes) για μια καλύτερη ζωή [εδώ]

[ Πρακτικές συμβουλές για τη καθημερινή μας ζωή]

 

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας:

[ JesusLovesYou.gr ]

[ Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια ]

[ Βιβλική Ελλάδα ]

 

JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

Link στο JesusLovesYou.gr

 

 

 

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | Επικοινωνία