Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Ελλάδας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

 

j0115836.gif (173 bytes) Έλληνες στη Κ.Δ.
j0115836.gif (173 bytes) Ταμείο
j0115836.gif (173 bytes) Μουσεία
j0115836.gif (173 bytes) Η Καινή Διαθήκη στη νεοελληνική γλώσσα

 

Η Μακεδονία

είναι Ελληνική

 

Bible Club

  

 

Οι Βιβλικοί τόποι της Ελλάδας           

Μυτιλήνη

"...ως δέ συνέβαλλεν ημίν είς την Άσσον, αναλαβόντες αυτόν ήλθομεν είς Μυτιλήνην" (Πράξεις 20:14)

 

   Τοπογραφία - Στοιχεία

Η Μυτιλήνη είναι η πρωτεύουσα και το κυριότερο λιμάνι της νήσου Λέσβος, χτισμένη στα νοτιοδυτικά παράλια του νησιού και κοντά στα παράλια της Μικρά Ασίας. Η πόλη είναι κτισμένη μεταξύ δύο λιμανιών, τα οποία κατά την αρχαιότητα ενώνονταν μεταξύ τους με διώρυγα. Η Λέσβος είναι τρίτο σε έκταση ελληνικό νησί στο βορειοανατολικό Αιγαίο με έκταση 1630 τ. χλμ. και απέχει από τον Πειραιά 188 ναυτικά μίλια (12 ώρες περίπου).

 

   Ιστορία - Αρχαιολογία

Το νησί κατοικήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 3000 π.Χ. από κάποια μικρασιατική φυλή συγγενική με τους Τρώες. Οι πρώτοι Έλληνες, που εγκαταστάθηκαν στη Λέσβο γύρω στο 1000 π.Χ., ήταν οι Αιολείς. Τον 6ο π.Χ. αιώνα, επί τύραννου Πιττακού, ο οποίος ήταν ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, άνθησε η ποίηση, με την εμφάνιση του Αλκαίου και της περίφημης Σαπφούς, οι οποίοι δημιούργησαν τη μελική ποίηση, καθώς και του κιθαρωδού Αρίωνα, που θεωρείται πατέρας του διθυράμβου. Παράλληλα με τις τέχνες, οι Λέσβιοι επιδόθηκαν και στο εμπόριο.

Το 492 π.Χ. οι Πέρσες υπέταξαν τη Λέσβο. Μετά την ήττα των Περσών στους Μηδικούς Πολέμους, το 479 π.Χ., το νησί απελευθερώθηκε και εντάχθηκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Το 338 π.Χ. είναι στο πλευρό του Φιλίππου της Μακεδονίας κατά των Περσών και μετά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατά τα τέλη του 3ου π.Χ. αιώνα, η Λέσβος περιήλθε στους Πτολεμαίους της Αιγύπτου και  το 79 π.Χ. καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους.

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, το νησί αποτελούσε πολυτελή τόπο εξορίας. Εδώ έζησαν εξόριστοι η Βυζαντινή αυτοκράτειρα Ειρήνη, ο Συμεών ο Μάγιστρος, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Θ' ο Μονομάχος και άλλοι..

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, η Λέσβος παρέμεινε υπό οθωμανική κατοχή. Κατά τον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, το 1912, ο ελληνικός στρατός κατέλαβε το νησί. Έκτοτε, η Λέσβος ανήκει στην Ελλάδα.

Τα πρώτα μνημεία της χριστιανικής Λέσβου είναι τα υπάρχοντα λείψανα Κατακόμβης-Μαρτυρίου. Το Μαρτύριο το χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι χριστιανοί της Μυτιλήνης κατά τους χρόνους των διωγμών για να ενταφιάζουν τους μάρτυρες. Ανήκει στον 3ο αιώνα μ.Χ. καθώς έχει σχήμα σταυρού. Αργότερα κατά τον 5ο αιώνα χτίζονται οι περίφημες Βασιλικές, δείγμα της ακμής του χριστιανισμού στη Μυτιλήνη.

Μερικά από τα αξιόλογα αρχαιολογικά μνημεία είναι το Βυζαντινό κάστρο το οποίο κατασκευάσθηκε την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, το αρχαίο θέατρο - ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας - χωρητικότητας 15.000 θέσεων, το απολιθωμένο δάσος (δημιουργήθηκε πριν από 16-22 εκατομμύρια χρόνια), παλαιοχριστιανικές εκκλησίες καθώς και περίφημες Βασιλικές.

 

   Η Μυτιλήνη στη Καινή Διαθήκη

Από το λιμάνι της απέπλευσε ο απ. Παύλος με τους συντρόφους του για την Χίο κατά την επιστροφή του από το τρίτο ιεραποστολικό ταξίδι στην Ιερουσαλήμ. Δεν αναφέρεται πουθενά η ύπαρξη χριστιανικής εκκλησίας την εποχή εκείνη.

 

   Η Μυτιλήνη σήμερα

Πρόκειται για μια μεγάλη πόλη με όμορφα αρχοντικά και νεοκλασικά σπίτια. Συγχρόνως είναι και το βασικό λιμάνι του νησιού. Ο πληθυσμός του δήμου Μυτιλήνης σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 53709 κάτοικοι. Η Λέσβος είναι ένα καταπράσινο νησί με πλούσια βλάστηση. Το νησί προσφέρεται για τουρισμό όλο το χρόνο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία, την αλιεία και φυσικά τον τουρισμό. Από τα τοπικά προϊόντα ονομαστό είναι το λάδι και το λαδοτύρι, τα γαλακτοκομικά, τα κρέατα και φυσικά το ξακουστό σε όλο το κόσμο ούζο. Κυριότερα μέρη του νησιού είναι εκτός της Μυτιλήνης, η Βαρειά, το Πλωμάρι, η Θερμή, η Ερεσός, το Σίγρι, ο Μόλιβος, ο Αγιάσσος, η Καλλονή.

 

 

 Δείτε φωτογραφίες από τη Μυτιλήνη

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | E-mail