Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home Προφίλ Site Map Email
 
 

Επικοινωνία: Απαντήσεις

Sign my GuestBook

View my GuestBook

 
 

Απαντήσεις σε ερωτήσεις

j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes)   επισκεπτών του JesusLovesYou.gr
j0115836.gif (173 bytes)
j0115836.gif (173 bytes)

Μεταφράσεις Αγίας Γραφής

Ερώτηση: Είδα διάφορες μεταφράσεις της Καινής Διαθήκης στη δημοτική από ορθόδοξους, καθολικούς ευαγγελιστές.... Η ερώτησή  μου είναι: το πρωτότυπο κείμενο που χρησιμοποιούνε είναι το ίδιο ή διαφορετικό για την κάθε εκκλησία; Οι μεταφράσεις προσπαθούν να μεταφράσουν επιστημονικά το πρωτότυπο, ή το αποδίδουν όπως η κάθε εκκλησία πιστεύει;

[ απαντάει ο Δημήτρης Μησουράς, θεολόγος ]

Απάντηση

Στις μεταφράσεις χρησιμοποιείται είτε το Τextus receptus είτε το κριτικό κείμενο Aland-Nestle. Το πρώτο λέγεται και εκκλησιαστικό (διαβάζεται στην ορθόδοξη εκκλησία) ενώ το δεύτερο είναι εκείνο που έχει επικρατήσει στους ερευνητές της Αγια Γραφής ανεξαρτήτου δόγματος. Τα δύο κείμενα έχουν επουσιώδεις διαφορές.

Όσον αφορά τις μεταφράσεις υπάρχουν πολλών ειδών μεταφράσεις που διαφέρουν στο τρόπο που αποδίδουν το κείμενο στην σύγχρονη γλώσσα. Για παράδειγμα είναι εκείνα που προσπαθούν να μείνουν στην κατά λέξη μετάφραση που όμως έτσι διατηρούν εκφράσεις και λέξεις που δεν είναι απόλυτα κατανοητές από τον σημερινό άνθρωπο και κάποιες άλλες που ακολουθούν την δυναμική απόδοση και προσπαθούν να αποδώσουν το κείμενο όσο γίνεται πλησιέστερα στην σημερινή γλώσσα και στις σημερινές έννοιες.

Η προσωπική μας άποψη είναι ότι τα τρία μεγάλα δόγματα Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Διαμαρτυρόμενοι έχουν κάνει πολύ καλές μεταφράσεις με πολύ μικρές επιρροές από την δογματική τους τοποθέτηση και κατά συνέπεια οι μεταφράσεις είναι αξιόπιστες και κατάλληλες για τον κόσμο.

Η σοβαρή μελέτη της Καινής Διαθήκης απαιτεί να χρησιμοποιήσει κάποιος το κείμενο και εμείς θα προτείναμε το κριτικό κείμενο του Aland-Nestle.

j0115836.gif (173 bytes) επιστροφή στη κεντρική σελίδα με τις ερωτήσεις

 

Σχετικά άρθρα:

- Πρόγραμμα μελέτης της Αγίας Γραφής σε 1 χρόνο

- Η Αγία Γραφή: γενική εισαγωγή

- Τα βιβλία της Αγίας Γραφής

- Στατιστικά στοιχεία για τη Βίβλο

- Γνώμες γνωστών προσωπικοτήτων για τη Βίβλο

 

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας:

[ JesusLovesYou.gr ]

[ Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια ]

[ Βιβλική Ελλάδα ]

 

JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

Link στο JesusLovesYou.gr

 

 

 

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | Επικοινωνία