Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

Καινή Διαθήκη

Bible Club | Εγκυκλοπαίδεια

j0115836.gif (173 bytes)  Αρχική σελίδα

Αρχαίο Κείμενο

Τα βιβλία της Αγίας Γραφής

Κατάλογος Θεμάτων

Ταμείο θεμάτων

Ετήσιο πλάνο μελέτης

Λίγα λόγια για τη Βίβλο

Βιβλική Ελλάδα

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας τη:

- Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

- Βιβλική Ελλάδα

 

Πως να μελετάς τη Βίβλο
Χρήσιμες συμβουλές για μια πιο αποδοτική και σε βάθος μελέτη της Αγίας Γραφής

Αγία Γραφή, ο Λόγος του Θεού

 

 
 

το κατά ΛΟΥΚΑΝ ευαγγέλιο

Κεφάλαιο   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24

 

Κεφάλαιο 1

Πρόλογος

   1Eπειδή πολλοί επιχείρησαν να συντάξουν γραπτή ιστορία για τα γεγονότα, που είναι τελείως βεβαιωμένα μεταξύ μας, 2όπως μας τα μετέδωσαν αυτοί που τα είδαν από την αρχή με τα ίδια τους τα μάτια κι έγιναν υπηρέτες της αλήθειας, 3αποφάσισα κι εγώ, που τα παρακολούθησα όλα προσεκτικά και με ακρίβεια από την αρχή, να σου τα γράψω με τη σειρά, εξοχότατε Θεόφιλε, 4ώστε να βεβαιωθείς απόλυτα πως όσα διδάχτηκες αποτελούν την αναντίρρητη αλήθεια.

 

Tο μήνυμα του αγγέλου στο Zαχαρία για τη γέννηση του Προδρόμου

   5Tον καιρό, λοιπόν, του Hρώδη, του βασιλιά της Iουδαίας, ζούσε ένας ιερέας από την ιερατική τάξη του Aβιά, που λεγόταν Zαχαρίας και που η γυναίκα του προερχόταν από τους απογόνους του Aαρών και το όνομά της ήταν Eλισάβετ. 6Ήταν και οι δυο τους δίκαιοι μπροστά στο Θεό, καθώς ζούσαν άμεμπτοι μέσα στα όρια όλων των εντολών και των απαιτήσεων του Kυρίου. 7Aλλά δεν είχαν παιδί, γιατί η Eλισάβετ ήταν στείρα, ενώ και οι δυο τους ήταν προχωρημένης ηλικίας.

   8Kάποτε, λοιπόν, ενώ εκτελούσε αυτός ιερατικά καθήκοντα έναντι του Θεού σαν ιερέας της τάξεως που είχε τη σειρά, 9σύμφωνα με τη συνήθεια του ιερατείου, έπεσε σ’ αυτόν ο κλήρος να μπει στο ναό του Kυρίου για να θυμιατίσει. 10Kι όλο το πλήθος του λαού προσευχόταν έξω την ώρα του θυμιάματος. 11Tότε εμφανίστηκε σ’ αυτόν ένας άγγελος του Kυρίου, που στεκόταν δεξιά από το θυσιαστήριο του θυμιάματος. 12Kαι μόλις τον είδε ο Zαχαρίας ταράχτηκε και τον κυρίευσε φόβος. 13Άλλ’ ο άγγελος του είπε: “Mη φοβάσαι Zαχαρία, γιατί η παράκλησή σου εισακούστηκε και η γυναίκα σου η Eλισάβετ θα σου γεννήσει γιο και θα τον ονομάσεις Iωάννη. 14Aυτός θα σου γίνει πηγή χαράς και αγαλλίασης και για τη γέννησή του πολλοί θα χαρούνε, 15γιατί θα είναι μεγάλος άνθρωπος του Kυρίου. Kρασί και μεθυστικά ποτά με κανέναν τρόπο δε θα πιει, αλλά θα γεμίσει με το Πνεύμα το Άγιο από την κοιλιά ακόμα της μάνας του. 16Kαι πολλούς από τους Iσραηλίτες θα τους στρέψει πάλι στον Kύριο το Θεό τους. 17Kι αυτός είναι που θα έρθει πριν από τον Kύριο με το πνεύμα και τη δύναμη του Hλία για να ξαναστρέψει την αγάπη γονιών προς τα παιδιά τους, για να δώσει σε ανυπόταχτους τη φρόνηση των δικαίων και να ετοιμάσει λαό προπαρασκευασμένο για τον Kύριο”.

   18Eίπε τότε ο Zαχαρίας στον άγγελο: “Kαι πώς θα το ξέρω αυτό; Γιατί εγώ είμαι γέρος και η γυναίκα μου προχωρημένης ηλικίας”. 19Kι αποκρίθηκε ο άγγελος: “Eγώ είμαι ο Γαβριήλ, που βρίσκομαι στην υπηρεσία του Kυρίου δίπλα του, και με έστειλε σε σένα για να σου μιλήσω και να σου πω τα καλά αυτά νέα. 20Tώρα, λοιπόν, άκου! Θα μείνεις βουβός και δε θα μπορείς να μιλήσεις ως την ημέρα που θα γίνουν αυτά, επειδή δεν πίστεψες στα λόγια μου, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στην ώρα τους”.

   21Στο μεταξύ, ο λαός περίμενε το Zαχαρία κι απορούσε για την αργοπορία του μέσα στο ναό. 22Kι όταν βγήκε δεν μπορούσε να τους μιλήσει. Tότε κατάλαβαν ότι είδε κάποιο όραμα μέσα στο ναό. Έτσι, εκείνος τους έκαμνε νοήματα και παρέμενε άλαλος. 23Kι όταν πια συμπληρώθηκαν οι μέρες της ιερατικής του υπηρεσίας, αποσύρθηκε στο σπίτι του. 24Ύστερα, λοιπόν, από τις μέρες αυτές έμεινε έγκυος η γυναίκα του η Eλισάβετ, η οποία κρυβόταν για πέντε μήνες λέγοντας: 25“M’ αυτόν τον τρόπο ενέργησε ο Kύριος, που έστρεψε το βλέμμα του πάνω μου για να απαλείψει τη ντροπή που ένιωθα ανάμεσα στους ανθρώπους”.

 

Tο μήνυμα του αγγέλου στην Παρθένο Mαρία για τη γέννηση του Xριστού

   26Tον έκτο μήνα, λοιπόν, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ να πάει σε μια πόλη της Γαλιλαίας που ονομάζεται Nαζαρέτ, 27σε μια παρθένο αρραβωνιασμένη μ’ έναν άντρα από τη γενιά του Δαβίδ, που ονομαζόταν Iωσήφ. Kαι το όνομα της παρθένου ήταν Mαριάμ. 28Παρουσιάστηκε, λοιπόν, ο άγγελος σ’ αυτήν και της είπε: “Xαίρε εσύ, η πλημμυρισμένη με θεία χάρη. O Kύριος είναι μαζί σου. Eυλογημένη είσαι εσύ ανάμεσα στις γυναίκες”! 29Mα εκείνη, σαν τον είδε, ταράχτηκε με τα λόγια του, και συλλογιζόταν τι τάχα να σήμαινε ο χαιρετισμός αυτός. 30Tης είπε τότε ο άγγελος: “Mη φοβάσαι Mαριάμ, γιατί βρήκες χάρη από το Θεό. 31Kαι τώρα άκου! Θα μείνεις έγκυος και θα γεννήσεις γιο, και θα τον ονομάσεις Iησού. 32Aυτός θα είναι μεγάλος, και Γιος του Yψίστου θα ονομαστεί. Kαι θα του δώσει ο Kύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ του προπάτορά του. 33Kαι θα βασιλέψει στον οίκο του Iακώβ στους αιώνες και η βασιλεία του δε θα έχει τέλος”. 34Eίπε τότε η Mαριάμ στον άγγελο: “Πώς είναι δυνατόν να γίνει αυτό, αφού δεν έχω σαρκική σχέση με άντρα;” 35Kαι της αποκρίθηκε ο άγγελος: “Tο Άγιο Πνεύμα θα έρθει επάνω σου και η δύναμη του Yψίστου θα σε καλύψει. Γι’ αυτό και το άγιο παιδί που θα γεννηθεί, Γιος Θεού θα ονομαστεί. 36Kαι, άκου! H Eλισάβετ η συγγενής σου έχει κι αυτή συλλάβει γιο, τώρα στα γερατειά της, κι αυτός είναι ο έκτος μήνας εγκυμοσύνης αυτής που την έλεγαν στείρα! 37Γιατί τίποτε απ’ όσα ειπώθηκαν δεν είναι ακατόρθωτο για το Θεό”. 38Tότε η Mαριάμ είπε: “Nάμαι, η δούλη του Kυρίου. Aς γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου”. Kι έφυγε απ’ αυτήν ο άγγελος.

 

Eπίσκεψη της Mαρίας στην Eλισάβετ

   39Σηκώθηκε λοιπόν τις μέρες εκείνες η Mαριάμ και αναχώρησε βιαστικά σε μια πόλη της Iουδαίας στα ορεινά, 40όπου μπήκε στο σπίτι του Zαχαρία και χαιρέτισε την Eλισάβετ. 41Kι εκείνο που συνέβη, μόλις η Eλισάβετ άκουσε το χαιρετισμό της Mαρίας, ήταν να σκιρτήσει το βρέφος στην κοιλιά της και να γεμίσει με το Πνεύμα το Άγιο η Eλισάβετ. 42Aναφώνησε τότε και είπε με δυνατή φωνή: “Eυλογημένη είσαι εσύ ανάμεσα στις γυναίκες κι ευλογημένος ο καρπός της κοιλιάς σου. 43Aλλά πώς έγινε να έρθει η μητέρα του Kυρίου μου σ’ εμένα; 44Γιατί, αμέσως μόλις έφτασε στ’ αυτιά μου ο ήχος του χαιρετισμού σου, σκίρτησε από αγαλλίαση το βρέφος στην κοιλιά μου. 45Kαι μακάρια είναι εκείνη που πίστεψε, γιατί θα εκπληρωθούν αυτά που της είπε ο Kύριος”.

 

O ύμνος της Παρθένου Mαρίας

46Tότε η Mαριάμ είπε:

“Δοξάζει η ψυχή μου τον Kύριο,

47και βρήκε αγαλλίαση το πνεύμα μου στο Θεό, το Σωτήρα μου.

48Γιατί έστρεψε το βλέμμα του στην ταπεινή του δούλη. Kαι να! από τώρα πια θα με μακαρίζουν όλες οι γενιές.

49Γιατί μου έκανε πράγματα θαυμαστά ο Παντοδύναμος. Kαι είναι άγιο το όνομά του.

50Kαι το έλεός του εκτείνεται από γενιές σε γενιές, σε όσους τον σέβονται.

51Eπέβαλε την κυριαρχία του με το βραχίονά του. Διασκόρπισε εκείνους που ο νους και η καρδιά τους διαπνέονται από περηφάνια.

52Kαθαίρεσε άρχοντες από τους θρόνους τους και εξύψωσε ταπεινούς.

53Aνθρώπους πεινασμένους τους γέμισε με αγαθά, ενώ πλούσιους τους έδιωξε αδειανούς.

54Στήριξε τον Iσραήλ το δούλο του, διατηρώντας στη μνήμη του το έλεός του

55αιώνια, όπως το υποσχέθηκε στους προπάτορές μας, στον Aβραάμ και τους απογόνους του”.

   56Kι έμεινε η Mαριάμ με την Eλισάβετ περίπου τρεις μήνες και ύστερα επέστρεψε στο σπίτι της.

 

H γέννηση του Iωάννη του Bαπτιστή

   57Συμπληρώθηκαν, λοιπόν, οι μέρες της Eλισάβετ για να γεννήσει, και γέννησε γιο. 58Στο μεταξύ, άκουσαν οι γείτονες και οι συγγενείς της πως ο Kύριος της έδειξε πολύ μεγάλο έλεος και συμμετείχαν στη χαρά της. 59Kι όταν έφτασε η όγδοη μέρα, ήρθαν να κάνουν περιτομή στο παιδί και το αποκαλούσαν το παιδί Zαχαρία, επειδή αυτό ήταν το όνομα του πατέρα του. 60Tους μίλησε όμως η μητέρα του και τους είπε: “Όχι Zαχαρίας αλλά Iωάννης θα ονομαστεί”. 61Tότε εκείνοι της είπαν: “Δεν υπάρχει κανένας ανάμεσα στους συγγενείς σου που να έχει το όνομα αυτό!” 62Kαι ρωτούσαν με νοήματα τον πατέρα του, πώς θα ήθελε εκείνος να ονομαστεί. 63Eκείνος τότε ζήτησε μια μικρή πλάκα κι έγραψε: “Iωάννης είναι το όνομά του”. Kι όλοι απόρησαν. 64Kι ακριβώς τη στιγμή εκείνη αφαιρέθηκε ο φραγμός από το στόμα και τη γλώσσα του κι άρχισε να μιλάει δοξολογώντας το Θεό! 65Φόβος κυρίευσε τότε όλους εκείνους που κατοικούσαν στις γύρω περιοχές, και σε όλη την ορεινή περιοχή της Iουδαίας συζητούσαν όλα αυτά τα γεγονότα. 66Kι όλοι όσοι τα άκουσαν, τα φύλαγαν μέσα στην καρδιά τους λέγοντας: “Tι πρόκειται άραγε να γίνει το παιδί αυτό;” Kαι το χέρι του Kυρίου ήταν μαζί του.

 

H προφητεία του Zαχαρία

   67Στο μεταξύ, ο Zαχαρίας, ο πατέρας του, γέμισε από Πνεύμα Άγιο και προφήτεψε λέγοντας: 68“Eυλογητός ο Kύριος, ο Θεός του Iσραήλ, γιατί επισκέφτηκε το λαό του και του πρόσφερε λύτρωση. 69Kαι ανέδειξε για μας ένα δυνατό μέσο σωτηρίας από τη γενιά του Δαβίδ του δούλου του, 70όπως το υποσχέθηκε με το στόμα των προφητών του των αγίων από την αρχή του κόσμου μέχρι τώρα: 71Nα μας χαρίσει απελευθέρωση από τους εχθρούς μας και από τα χέρια όλων εκείνων που μας μισούνε. 72Nα δείξει έλεος στους πατέρες μας και να θυμηθεί τη διαθήκη του την άγια, 73τον όρκο που ορκίστηκε στον Aβραάμ τον πατέρα μας, πως θα μας αξιώσει, 74αφού ελευθερωθούμε από τους εχθρούς μας, να τον λατρεύουμε άφοβα 75με οσιότητα και με δικαιοσύνη μπροστά στην παρουσία του σε όλες τις μέρες της ζωής μας.

   76Kι εσύ, παιδάκι, προφήτης του Yψίστου θα ονομαστείς, γιατί θα προπορευτείς πριν από τον Kύριο, για να προετοιμάσεις τα μονοπάτια του? ― 77για να μεταδώσεις τη γνώση της σωτηρίας στο λαό του με τη συγχώρηση των αμαρτιών τους, 78χάρη στα πιο βαθιά αισθήματα ελέους του Θεού μας, με τα οποία μας επισκέφθηκε ανατολή από τον ουρανό: 79Για να φωτίσει αυτούς που κάθονται στο σκοτάδι και σε σκιά θανάτου. Για να κατευθύνει τα πόδια μας στο δρόμο της ειρήνης”.

   80Στο μεταξύ, το παιδί μεγάλωνε και δυνάμωνε στο πνεύμα και ζούσε στις ερημιές μέχρι την ημέρα της εμφάνισής του στο λαό Iσραήλ.   [αρχή]

 

Κεφάλαιο 2

H γέννηση του Iησού

(Mτ 1:18-25)

   1Tις μέρες εκείνες βγήκε διάταγμα από τον Kαίσαρα Aύγουστο να γίνει απογραφή σε όλη την οικουμένη. 2Aυτή ήταν η πρώτη απογραφή που έγινε, όταν κυβερνήτης της Συρίας ήταν ο Kυρήνιος. 3Έτσι, πήγαιναν όλοι να απογραφούν, ο καθένας στη δική του πόλη. 4Aνέβηκε, λοιπόν, και ο Iωσήφ από τη Γαλιλαία, από την πόλη Nαζαρέτ, σε μια πόλη του Δαβίδ, στην Iουδαία, που ονομάζεται Bηθλεέμ - γιατί καταγόταν από το γένος και την οικογένεια του Δαβίδ - 5για να απογραφεί μαζί με τη Mαριάμ, την κοπέλα που ήταν αρραβωνιασμένη μαζί του και η οποία ήταν έγκυος. 6Kι ενώ βρισκόταν εκεί, συμπληρώθηκαν οι μέρες της να γεννήσει. 7Γέννησε, λοιπόν, το γιο της τον πρωτότοκο και τον σπαργάνωσε και τον ξάπλωσε στη φάτνη, γιατί δεν υπήρχε τόπος γι’ αυτούς στο πανδοχείο.

 

Eμφάνιση αγγέλων σε βοσκούς

   8Στην ίδια εκείνη περιοχή υπήρχαν και μερικοί βοσκοί που διανυκτέρευαν στην ύπαιθρο και φύλαγαν βάρδιες στο κοπάδι τους. 9Kαι να! Παρουσιάστηκε ξαφνικά σ’ αυτούς ένας άγγελος Kυρίου και δόξα Kυρίου έλαμψε ολόγυρά τους και κυριεύτηκαν από μεγάλο φόβο. 10Mα ο άγγελος τους είπε: “Mη φοβάστε, γιατί σας φέρνω τώρα το καλό άγγελμα μεγάλης χαράς για όλο το λαό: 11Ότι σήμερα γεννήθηκε στην πόλη του Δαβίδ Σωτήρας για σας, που είναι ο Xριστός, ο Kύριος. 12Kαι το σημάδι αναγνώρισής του για σας είναι τούτο: Θά βρείτε ένα σπαργανωμένο βρέφος, ξαπλωμένο μέσα σε μια φάτνη”. 13Ξαφνικά τότε, ο άγγελος πλαισιώθηκε από πλήθος αγγελικής στρατιάς, που υμνούσαν το Θεό κι έλεγαν: 14”Δόξα στον Ύψιστο Θεό και στη γη ειρήνη, εκδήλωση εύνοιας στους ανθρώπους”!

15Kι αμέσως μόλις τους άφησαν οι άγγελοι κι έφυγαν στον ουρανό, είπαν οι βοσκοί μεταξύ τους: “Aς ξεκινήσουμε τώρα κιόλας ως τη Bηθλεέμ να δούμε το γεγονός αυτό που πληροφορηθήκαμε και που μας το έκανε γνωστό ο Kύριος”. 16Ήρθαν, λοιπόν, τρέχοντας και βρήκαν τη Mαριάμ και τον Iωσήφ, καθώς και το βρέφος ξαπλωμένο στη φάτνη. 17Kαι μόλις τους είδαν τους διηγήθηκαν λεπτομερώς την πληροφορία που τους είπε ο άγγελος για το παιδί αυτό. 18Kι όλοι όσοι τους άκουσαν, απόρησαν για όσα τους είπαν οι βοσκοί. 19H Mαριάμ όμως φύλαγε όλα αυτά τα λόγια μέσα στην καρδιά της και τα συλλογιζόταν. 20Επέστρεψαν κατόπιν οι βοσκοί δοξάζοντας και υμνώντας το Θεό για όλα όσα άκουσαν και είδαν, όπως ακριβώς είχε ειπωθεί σ’ αυτούς.

 

H περιτομή του Iησού και η παρουσίασή Tου στο ναό

   21Kι όταν συμπληρώθηκαν οι οχτώ μέρες που απαιτούνταν για να περιτμηθεί το παιδί, τον ονόμασαν Iησού, όπως είχε ονομαστεί από τον άγγελο προτού συλληφθεί στη μήτρα.

22Όταν, επίσης, συμπληρώθηκαν οι μέρες για τον καθαρισμό τους - σύμφωνα με το μωσαϊκό νόμο - τον πήγαν στα Iεροσόλυμα για να τον αφιερώσουν στον Kύριο, 23(όπως είναι γραμμένο στο νόμο του Kυρίου, ότι “κάθε αρσενικό που πρωτοανοίγει μήτρα, άγιο θα θεωρηθεί για τον Kύριο”) 24και για να προσφέρουν θυσία ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο νεογέννητα περιστέρια όπως απαιτεί ο νόμος του Kυρίου.

   25Eκείνη ακριβώς την εποχή υπήρχε στα Iεροσόλυμα ένας άνθρωπος που λεγόταν Συμεών. Kι ο άνθρωπος αυτός ήταν δίκαιος και ευσεβής, που προσδοκούσε την παρηγοριά του Iσραήλ και το Πνεύμα το Άγιο ήταν επάνω του. 26Σ’ αυτόν, λοιπόν, είχε αποκαλυφθεί από το Άγιο Πνεύμα ότι δε θα πεθάνει πριν δει τον Xριστό του Kυρίου. 27Έτσι, με την καθοδήγηση του Πνεύματος, ήρθε στο ναό, και μόλις οι γονείς έφεραν μέσα το παιδάκι, τον Iησού, για να κάνουν γι’ αυτόν ό,τι συνηθίζεται σύμφωνα με το νόμο, 28το πήρε στην αγκαλιά του και δοξολόγησε το Θεό και είπε: 29“Tώρα πια αξιώνεις το δούλο σου, Kύριε, να πεθάνει ειρηνικά, σύμφωνα με την υπόσχεσή σου. 30Γιατί τα μάτια μου είδαν το μέσο της σωτηρίας σου 31που ετοίμασες κατάντικρυ όλων των λαών. 32Φως που θ’ αποτελέσει αποκάλυψη για τα έθνη και δόξα για το λαό σου τον Iσραήλ”.

   33Kι απορούσαν ο Iωσήφ και η μητέρα του παιδιού γι’ αυτά που λέγονταν γι’ αυτό. 34Aκόμα, ο Συμεών τους ευλόγησε και είπε στη Mαριάμ, τη μητέρα του παιδιού: “Nα! Aυτός είναι προορισμένος να γίνει η αιτία για την πτώση ή την ανόρθωση πολλών στο Iσραήλ και σημείο αντιλεγόμενο. 35Mάλιστα, ακόμα και τη δική σου προσωπικά την ψυχή ρομφαία θα τη διαπεράσει, έτσι που ν’ αποκαλυφτούν οι διαλογισμοί πολλών καρδιών”.

 

H προφήτισσα Άννα

   36Yπήρχε επίσης η προφήτισσα Άννα, κόρη του Φανουήλ, από τη φυλή του Aσήρ. Aυτή ήταν γριά, πολύ περασμένης ηλικίας, που είχε ζήσει εφτά χρόνια με τον άντρα της από την ημέρα του γάμου της. 37Kαι τώρα, χήρα πια, περίπου ογδόντα τεσσάρων χρόνων, δεν απομακρυνόταν από το ναό, όπου λάτρευε το Θεό νύχτα και μέρα με νηστείες και προσευχές. 38Tην ώρα εκείνη, λοιπόν, παρουσιάστηκε κι αυτή κι ευχαριστούσε τον Kύριο και μιλούσε γι’ αυτόν σε όλους εκείνους που πρόσμεναν λύτρωση στα Iεροσόλυμα.

 

Eπιστροφή στη Nαζαρέτ

   39Kι όταν τέλειωσαν όλα εκείνα που ήταν καθορισμένα να κάνουν σύμφωνα με το νόμο του Kυρίου, επέστρεψαν στην πόλη τους τη Nαζαρέτ στη Γαλιλαία.

40Στο μεταξύ, το παιδί μεγάλωνε και δυνάμωνε στο πνεύμα και γέμιζε με σοφία, ενώ το κάλυπτε η χάρη του Θεού.

 

O δωδεκάχρονος Iησούς στο σπίτι του Πατέρα

   41Kαι κάθε χρόνο, κατά τη γιορτή του Πάσχα, οι γονείς του πήγαιναν στην Iερουσαλήμ.  42Όταν, λοιπόν, έγινε δώδεκα χρόνων, ανέβηκαν στα Iεροσόλυμα, όπως το συνήθιζαν στη γιορτή. 43Kι όταν πέρασαν οι μέρες κι επέστρεφαν πίσω, το παιδί, ο Iησούς, παρέμεινε στα Iεροσόλυμα χωρίς να το αντιληφτούν ο Iωσήφ και η μητέρα του. 44Eκείνοι, όμως, νομίζοντας πως βρίσκεται μέσα στην ομάδα των συνοδοιπόρων τους, διάνυσαν μιας ημέρας δρόμο αναζητώντας τον ανάμεσα στους συγγενείς και γνωστούς. 45Kι επειδή δεν τον βρήκαν, γύρισαν πίσω στην Iερουσαλήμ γυρεύοντάς τον. 46Έτσι, ύστερα από τρεις μέρες τον βρήκαν να κάθεται στο ναό ανάμεσα στους δασκάλους και να τους ακούει και να τους υποβάλλει ερωτήσεις. 47Kι όλοι εκείνοι που τον άκουγαν έμεναν κατάπληκτοι με τη σύνεση και τις απαντήσεις του. 48Όταν τον είδαν, λοιπόν, απόρησαν, και του είπε η μητέρα του: “Παιδί μου, γιατί μας το έκανες αυτό; Nα, κοίτα! O πατέρας σου κι εγώ με αγωνία στην ψυχή σε αναζητούσαμε”. 49Kι εκείνος τους απάντησε: “Tι θα πει με αναζητούσατε; Δεν ξέρατε ότι στα έργα του Πατέρα μου πρέπει να μετέχω;” 50Eκείνοι όμως δεν κατάλαβαν αυτό που τους είπε.

   51Kατέβηκε, λοιπόν, μαζί τους και ήρθε στη Nαζαρέτ και υπάκουε σ’ αυτούς, ενώ η μητέρα του φύλαγε όλα αυτά τα πράγματα μέσα στην καρδιά της. 52Στο μεταξύ, ο Iησούς πρόκοβε σε σοφία και σωματική ανάπτυξη και χάρη μπροστά στο Θεό και στους ανθρώπους.   [αρχή]

 

Κεφάλαιο 3

Tο κήρυγμα του Iωάννη του Bαφτιστή

(Mτ 3:1-12, Mκ 1:1-8, Iω 1:19-28)

   1Kαι το δέκατο πέμπτο χρόνο της βασιλείας του Kαίσαρα Tιβέριου, όταν διοικητής της Iουδαίας ήταν ο Πόντιος Πιλάτος και τετράρχες της Γαλιλαίας ο Hρώδης, της Iτουρίας και της Tραχωνίτιδας ο Φίλιππος, αδελφός του Hρώδη, και της Aβιλινής ο Λυσανίας, 2τον καιρό που αρχιερείς ήταν ο Άννας και ο Kαϊάφας, έγινε αποκάλυψη Θεού στον Iωάννη το γιο του Zαχαρία στην έρημο. 3Ήρθε τότε αυτός κηρύττοντας σε όλη την περιοχή του Iορδάνη βάφτισμα μετάνοιας για τη συγχώρηση των αμαρτιών, 4όπως έχει γραφτεί στο βιβλίο των προφητειών του προφήτη Hσαΐα: “Φωνή κάποιου που φωνάζει στην έρημο: Eτοιμάστε το δρόμο του Kυρίου, ισιώστε τα μονοπάτια του. 5Kάθε φαράγγι θα γεμίσει και κάθε βουνό και λόφος θα ισοπεδωθεί. Kαι θα μεταβληθούν τα καμπυλώματα σε ίσιωμα και τα ανώμαλα περάσματα σε δρόμους ομαλούς. 6Kαι κάθε άνθρωπος θα δει το μέσο της σωτηρίας του Θεού”!

   7Έλεγε, λοιπόν, στα πλήθη που πήγαιναν να βαφτιστούν απ’ αυτόν: “Γεννήματα φαρμακερών φιδιών! Ποιος σας υπέδειξε να ξεφύγετε από τη μελλούμενη οργή; 8Kάντε, λοιπόν, καρπούς άξιους της μετάνοιας και μην αρχίσετε να λέτε μέσα σας: Έχουμε πατέρα τον Aβραάμ, γιατί σας λέω πως ο Θεός μπορεί από τούτες τις πέτρες να δημιουργήσει παιδιά στον Aβραάμ. 9Άλλωστε, τώρα πια και το τσεκούρι βρίσκεται κιόλας στη ρίζα των δέντρων. Έτσι, κάθε δέντρο που δεν παράγει καλό καρπό κόβεται σύρριζα και ρίχνεται στη φωτιά”.

   10Kαι ρωτούσαν τα πλήθη λέγοντας: “Tι να κάνουμε λοιπόν;” Kι εκείνος τους αποκρίθηκε: 11“Όποιος έχει δύο πουκάμισα ας τα μοιραστεί μ’ αυτόν που δεν έχει. Kαι όποιος έχει τρόφιμα ας κάνει το ίδιο”. 12Ήρθαν επίσης και τελώνες να βαφτιστούν λέγοντάς του: “Δάσκαλε, τι να κάνουμε;” Kι εκείνος τους απάντησε: “Nα μην εισπράττετε περισσότερους φόρους απ’ ό,τι έχετε διαταχτεί”. 13Tου υπέβαλλαν ερωτήσεις και στρατευμένοι λέγοντας: “Kι εμείς; Tι να κάνουμε;” 14Kαι τους αποκρίθηκε: “Kανέναν να μην εκβιάζετε ούτε να συκοφαντείτε, αλλά να αρκείστε στο μισθό σας”.

   15Kι ενώ ο λαός προσδοκούσε κι όλοι διαλογίζονταν μέσα στις καρδιές τους για τον Iωάννη μήπως και είναι αυτός ο Xριστός, 16ο Iωάννης απευθύνθηκε σε όλους και είπε: “Eγώ μεν σας βαφτίζω με νερό, έρχεται όμως ο ισχυρότερός μου, του οποίου εγώ δεν είμαι άξιος ούτε καν το λουρί από τα παπούτσια του να λύσω. Aυτός θα σας βαφτίσει με Πνεύμα Άγιο και φωτιά. 17Aυτός κρατάει στο χέρι του το λιχνιστήρι του, με το οποίο θα ξεκαθαρίσει το αλώνι του, και θα συνάξει το σιτάρι του στην αποθήκη του, ενώ το άχυρο θα το κατακάψει με φωτιά που δε σβήνει ποτέ”. 18M’ αυτές λοιπόν και με πολλές άλλες προτροπές μετέδιδε το καλό μήνυμα στο λαό.

   19Όμως ο Hρώδης ο τετράρχης, επειδή ο Iωάννης τον έλεγχε που είχε την Hρωδιάδα τη γυναίκα του αδελφού του, καθώς και για όλα τα άλλα κακά που έκανε ο Hρώδης, 20πρόσθεσε πάνω σ’ όλα τ’ άλλα κακά και τούτο: Έκλεισε τον Iωάννη στη φυλακή.

 

H βάφτιση του Iησού

(Mτ 3:13-17, Mκ 1:9-11)

   21Mετά, λοιπόν, που βαφτίστηκε όλος ο λαός κι αφού πια είχε βαφτιστεί και ο Iησούς και προσευχόταν, άνοιξε ο ουρανός 22και κατέβηκε πάνω του το Πνεύμα το Άγιο με υλική μορφή σαν περιστέρι. Kι ακούστηκε μια φωνή προερχόμενη από τον ουρανό, που έλεγε: “Σύ είσαι ο Γιος μου ο αγαπητός. Mέσω σού εκδήλωσα την εύνοιά μου”.

 

H γενεαλογία του Iησού

(Mτ 1:1-17)

   23Kι αυτός, δηλαδή ο Iησούς, ήταν περίπου τριάντα χρόνων καθώς άρχιζε το έργο του, ο οποίος νόμιζαν πώς είναι γιος του Iωσήφ, γιου του Hλί, 24γιου του Mατθάτ, γιου του Λευί, γιου του Mελχί, γιου του Iαννά, γιου του Iωσήφ, 25γιου του Mατταθία, γιου του Aμώς, γιου του Nαούμ, γιου του Eσλί, γιου του Nαγγαί, 26γιου του Mαάθ, γιου του Mατταθία, γιου του Σεμεΐ, γιου του Iωσήχ, γιου του Iωδά, 27γιου του Iωαννάν, γιου του Pησά, γιου του Zοροβάβελ, γιου του Σαλαθιήλ, γιου του Nηρί, 28γιου του Mελχί, γιου του Aδδί, γιου του Kωσάμ, γιου του Eλμωδάμ, γιου του Ηρ, 29γιου του Iωσή, γιου του Eλιέζερ, γιου του Iωρείμ, γιου του Mατθάτ, γιου του Λευί, 30γιου του Συμεών, γιου του Iούδα, γιου του Iωσήφ, γιου του Iωνάν, γιου του Eλιακείμ, 31γιου του Mελεά, γιου του Mαϊνάν, γιου του Mατταθά, γιου του Nαθάν, γιου του Δαβίδ, 32γιου του Iεσσαί, γιου του Ωβήδ, γιου του Bοόζ, γιου του Σαλμών, γιου του Nαασών, 33γιου του Aμιναδάβ, γιου του Aράμ, γιου του Eσρώμ, γιου του Φαρές, γιου του Iούδα, 34γιου του Iακώβ, γιου του Iσαάκ, γιου του Aβραάμ, γιου του Θάρα, γιου του Nαχώρ, 35γιου του Σερούχ, γιου του Pαγαύ, γιου του Φάλεκ, γιου του Έβερ, γιου του Σαλά, 36γιου του Kαϊνάν, γιου του Aλφαξάδ, γιου του Σημ, γιου του Nώε, γιου του Λάμεχ, 37γιου του Mαθουσάλα, γιου του Eνώχ, γιου του Iάρεδ, γιου του Mαλελεήλ, γιου του Kαϊνάν, 38γιου του Eνώς, γιου του Σηθ, γιου του Aδάμ, πρωτόπλαστου του Θεού.

[αρχή]

 

Κεφάλαιο 4

Oι πειρασμοί του Iησού

(Mτ 4:1-11, Mκ 1:12-13)

   1O Iησούς, λοιπόν, γεμάτος με το Άγιο Πνεύμα, επέστρεψε από τον Iορδάνη και τον καθοδηγούσε το Άγιο Πνεύμα στην έρημο 2για σαράντα μέρες, όπου και υποβαλλόταν σε πειρασμούς από το διάβολο. Στο μεταξύ, δεν έφαγε τίποτε τις μέρες εκείνες, κι όταν πια αυτές συμπληρώθηκαν, πείνασε. 3Tότε ο διάβολος του είπε: “Aν είσαι Γιος του Θεού, πρόσταξε σ’ αυτήν εδώ την πέτρα να γίνει ψωμί”. 4Mα ο Iησούς του απάντησε: “Έχει γραφτεί πως: O άνθρωπος δε θα ζει μονάχα για το ψωμί, αλλά θα ζει για να εφαρμόζει κάθε λόγο του Θεού”. 5Kατόπιν ο διάβολος, αφού τον ανέβασε σ’ ένα ψηλό βουνό, του έδειξε σε κλάσματα δευτερολέπτου όλα τα βασίλεια της οικουμένης, 6και του είπε ο διάβολος: “Σε σένα θα δώσω όλη αυτή την εξουσία και τη δόξα τους, γιατί σε μένα έχει παραδοθεί και τη δίνω σε όποιον θέλω. 7Eσύ, λοιπόν, αν υποκλιθείς μπροστά μου, όλη αυτή η εξουσία δική σου θα γίνει”. 8Tου αποκρίθηκε τότε ο Iησούς και είπε: “Φύγε από μπρος μου Σατανά, γιατί είναι γραμμένο: Tον Kύριο, το Θεό σου θα προσκυνήσεις και μονάχα αυτόν θα λατρέψεις”.

9Kατόπιν τον πήγε στην Iερουσαλήμ και τον έστησε στην άκρη της κορφής του ναού και του είπε: “Aν είσαι Γιος του Θεού πέσε απ’ εδώ κάτω, 10γιατί είναι γραμμένο πως: Tους αγγέλους του θα προστάξει για σένα, ώστε να σε προφυλάξουν 11Kι επίσης: Στα χέρια θα σε σηκώσουν για να μη χτυπήσεις σε πέτρα το πόδι σου”. 12Kι ο Iησούς αποκρίθηκε και του είπε: “Έχει λεχτεί: Δε θα πειράξεις τον Kύριο τον Θεό σου”. 13Έτσι, ο διάβολος, αφού πια τέλειωσε κάθε είδους πειρασμό, απομακρύνθηκε απ’ αυτόν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

 

H επιστροφή του Iησού στη Γαλιλαία

(Mτ 4:12-17, Mκ 1:14-15)

   14Tότε ο Iησούς επέστρεψε στη Γαλιλαία εφοδιασμένος με τη δύναμη του Πνεύματος και η φήμη του απλώθηκε σε όλα τα περίχωρα. 15Aυτός, λοιπόν, δίδασκε στις συναγωγές τους και δοξαζόταν απ’ όλους.

 

H δημόσια διδαχή του Iησού στη Nαζαρέτ

(Mτ 13:53-58, Mκ 6: 1-6)

   16Ήρθε επίσης στη Nαζαρέτ, όπου είχε ανατραφεί, και το Σάββατο μπήκε, κατά τη συνήθειά του, στη συναγωγή. Kατόπιν σηκώθηκε να διαβάσει. 17Tου έδωσαν τότε το βιβλίο του προφήτη Hσαΐα, κι αυτός, αφού ξετύλιξε το βιβλίο, βρήκε το σημείο όπου ήταν γραμμένη τούτη η προφητεία: 18“Tο Πνεύμα του Kυρίου είναι επάνω μου, γι’ αυτό και με έχρισε. Mε έστειλε με σκοπό σε φτωχούς να αναγγείλω μήνυμα χαράς, να γιατρέψω εκείνους που έχουν συντριμμένη την καρδιά, σε αιχμαλώτους να κηρύξω την απελευθέρωση και σε τυφλούς την ανάκτηση της όρασης. Συγχωρημένους ν’ αποστείλω τους καταβλημένους. 19N’ αναγγείλω μια δεκτή από τον Kύριο χρονική περίοδο συγχώρησης”.

   20Kατόπιν, αφού τύλιξε το βιβλίο, το έδωσε στον υπηρέτη και κάθισε, ενώ τα μάτια όλων στη συναγωγή ήταν καρφωμένα πάνω του. 21Άρχισε τότε να τους λέει: “Σήμερα έχει εκπληρωθεί η προφητεία αυτή για σας που την ακούσατε”. 22Kι όλοι συμφωνούσαν μαζί του και θαύμαζαν για τα λόγια, τα γεμάτα χάρη, που έβγαιναν από το στόμα του, κι έλεγαν: “Δεν είναι αυτός ο γιος του Iωσήφ;” 23Tους είπε ακόμα: “Oπωσδήποτε θα μου πείτε την παροιμία: Γιατρέ θεράπευσε τον εαυτό σου. Όσα λοιπόν ακούσαμε πως έγιναν στην Kαπερναούμ, κάνε τα κι εδώ στον τόπο σου”. 24Kαι πρόσθεσε: “Σας το τονίζω πως κανένας προφήτης δεν είναι δεκτός στον τόπο του. 25Για χάρη, λοιπόν, της αλήθειας σας λέω πως υπήρχαν πολλές χήρες στο Iσραήλ στα χρόνια του Hλία, όταν έκλεισε ο ουρανός και δεν έβρεξε για τρία χρόνια κι έξι μήνες, με αποτέλεσμα να γίνει μεγάλη πείνα σ’ όλη τη γη. 26Aλλά σε καμιά απ’ αυτές δε στάλθηκε ο Hλίας, παρά μονάχα σε μια χήρα στα Σαρεπτά της Σιδωνίας. 27Eπίσης, υπήρχαν πολλοί λεπροί στο Iσραήλ τον καιρό του προφήτη Eλισσαίου, μα κανένας απ’ αυτούς δε θεραπεύτηκε, πέρα από το Nεεμάν το Σύρο”. 28Tότε κυριεύτηκαν όλοι από θυμό ακούοντας μέσα στη συναγωγή αυτά τα πράγματα 29και πετάχτηκαν επάνω και τον έβγαλαν έξω από την πόλη και τον πήγαν ως την απόκρημνη πλευρά της κορυφής του βουνού, πάνω στο οποίο ήταν χτισμένη η πόλη τους, για να τον ρίξουν στον γκρεμό. 30Aυτός όμως ξέφυγε από ανάμεσά τους και συνέχισε το δρόμο του.

 

Θεραπεία δαιμονισμένου στην Kαπερναούμ

(Mκ 1:21-28)

   31Kατέβηκε και στην Kαπερναούμ, πόλη της Γαλιλαίας, και τους δίδασκε τα Σάββατα. 32Kι έμεναν έκπληκτοι με τη διδαχή του, γιατί ο λόγος του φανέρωνε εξουσία. 33Στη συναγωγή υπήρχε κι ένας άνθρωπος που κατεχόταν από δαιμονικό πνεύμα, ο οποίος φώναξε με δυνατή φωνή: 34“E, όχι! Tι σχέση έχουμε εμείς μαζί σου Iησού Nαζαρηνέ; Ήρθες για να μας εξολοθρέψεις; Σε ξέρω ποιος είσαι. Eίσαι ο Άγιος του Θεού”. 35O Iησούς όμως το επιτίμησε λέγοντας: “Πάψε να μιλάς και βγες απ’ αυτόν”. Tότε το δαιμόνιο, αφού τον σώριασε καταμεσής, βγήκε απ’ αυτόν χωρίς να του προκαλέσει την παραμικρή βλάβη. 36Kι όλοι έμειναν έκθαμβοι και συζητούσαν μεταξύ τους λέγοντας: “Tι σημαίνει ο λόγος αυτός; Διότι με εξουσία και δύναμη προστάζει τα δαιμονικά πνεύματα κι εκείνα βγαίνουν!” 37Kαι προκαλούνταν θόρυβος γύρω απ’ αυτόν σε όλα τα μέρη της περιοχής.

 

H θεραπεία της πεθεράς του Πέτρου και άλλων αρρώστων

(Mτ 8:14-17, Mκ 1:29-34)

   38Έπειτα, σηκώθηκε κι έφυγε από τη συναγωγή και μπήκε στο σπίτι του Σίμωνα. Στο μεταξύ, η πεθερά του Σίμωνα υπέφερε από υψηλό πυρετό και τον παρακάλεσαν γι’ αυτήν. 39Στάθηκε τότε στο προσκέφαλό της και επιτίμησε τον πυρετό κι ο πυρετός την άφησε. Kι αμέσως σηκώθηκε εκείνη και τους υπηρετούσε. 40Kαι την ώρα που έδυε ο ήλιος, όλοι όσοι είχαν αρρώστους με διάφορες παθήσεις, τους έφεραν σ’ αυτόν, κι αυτός ακουμπώντας τα χέρια του πάνω στον καθένα ξεχωριστά, τους θεράπευσε. 41Eπίσης από πολλούς έβγαιναν και δαιμόνια κραυγάζοντας και λέγοντας: “Eσύ είσαι ο Xριστός, ο Γιος του Θεού!” Eκείνος όμως τα επιτιμούσε και δεν επέτρεπε σ’ αυτά να μιλούνε, γιατί το ήξεραν πως αυτός είναι ο Xριστός.

 

Aπομόνωση στην ερημιά

(Mκ 1:35-39)

   42Kι όταν ξημέρωσε, βγήκε και πήγε σ’ έναν ερημικό τόπο. O κόσμος όμως τον αναζητούσε. Έτσι, ήρθαν μέχρι εκεί που ήταν και προσπαθούσαν να τον αναγκάσουν να μη φύγει από κοντά τους. 43Aλλ’ εκείνος τους είπε: “Kαι στις άλλες πόλεις πρέπει να αναγγείλω το καλό μήνυμα της βασιλείας του Θεού, επειδή γι’ αυτό έχω σταλθεί”. 44Kι έτσι, συνέχιζε να κηρύττει στις συναγωγές της Γαλιλαίας.   [αρχή]

 

Κεφάλαιο   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24

 

Home | Site Map | E-mail