Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home Προφίλ Site Map Email
 
 

Κοινωνικά θέματα

Sign my GuestBook

View my GuestBook

 
 

Αλκοολισμός

j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes)   Η χριστιανική θέση στο πρόβλημα του αλκοολισμού

j0115836.gif (173 bytes)
j0115836.gif (173 bytes)

 

Κίνδυνοι και συνέπειες

Αρκετοί νέοι ή μεγαλύτεροι υποτιμούν τον κίνδυνο να εθιστούν στα οινοπνευματώδη ποτά, να πάθει βλάβη ο οργανισμός τους απ’ αυτά ή να μειωθούν τα αντανακλαστικά τους απ’ αυτά. Ας δούμε όμως τον καθένα απ’ αυτούς τους κινδύνους ξεχωριστά.

[j0115836.gif (173 bytes) Μείωση αντανακλαστικών]

"Εγώ αντέχω το ποτό" λένε μερικοί, "μπορώ να πιω και δύο και τρία μπουκάλια μπύρας ή και τρία και τέσσερα ποτήρια κρασί και να μη με πειράξει. Δεν μεθάω εύκολα".

Μπορεί να μη νιώθει μεθυσμένος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν μειωθεί τα αντανακλαστικά του. Σε μια στιγμή κινδύνου δεν θα προλάβει να αντιδράσει έγκαιρα και σωστά ώστε να αποφύγει το τροχαίο ατύχημα. Τα ποσοστά οινοπνεύματος στο αίμα που ανιχνεύονται με το αλκοτέστ και θεωρούνται επικίνδυνα για την οδήγηση ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Είναι αξιοσημείωτα τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με οποία τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν κατά το 1/3 περίπου κατά το διάστημα που εφαρμόστηκε η κατάσχεση των αυτοκινήτων εκείνων οι οποίοι συλλαμβάνονται να οδηγούν μεθυσμένοι.

[j0115836.gif (173 bytes) Τοξική βλάβη]

Το γεγονός ότι ο οργανισμός ορισμένων ατόμων ανέχεται μεγαλύτερες ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών, χωρίς τα άτομα αυτά να νιώθουν μεθυσμένα, δεν είναι ένδειξη ότι ο οργανισμός τους δεν υφίσταται τοξική βλάβη από τα ποτά αυτά. Μπορεί να μη μεθούν εύκολα, αλλά το οινόπνευμα που μπαίνει στον οργανισμό τους κάνει τη ζημιά του στο ήπαρ και στο νευρικό τους σύστημα, είτε αυτό είναι τα περιφερειακά νεύρα ή ο εγκέφαλος τους.

Η κυριότερη βλάβη στο ήπαρ είναι η κίρρωση του, μία σοβαρή και μη αναστρέψιμη διαταραχή της λειτουργίας του. Από το νευρικό σύστημα, οι πιο συχνές διαταραχές οι οποίες μπορεί να προκληθούν από την κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών είναι η αλκοολική περιφερειακή πολυνευροπάθεια, το τρομώδες παραλήρημα, το οποίο συνοδεύεται από εφιαλτικές οπτικές ή ακουστικές ψευδαισθήσεις, η αλκοολική ψύχωση τύπου κόρσανωφ, η παρανοϊκού τύπου αλκοολική ψύχωση και το σύνδρομο wernicke.

Η μέγιστη ημερήσια δόση, την οποία μπορεί να ανεχτεί ο οργανισμός του ανθρώπου, χωρίς να υποστεί τοξική βλάβη ανέρχεται σε 30 γραμμάρια καθαρό οινόπνευμα, η οποία αντιστοιχεί με ένα μπουκάλι μπύρας μόνο, ένα ποτήρι νερού κρασί την ημέρα κι αυτό όχι συνεχώς και ασταμάτητα, αλλά με διακοπές.

[j0115836.gif (173 bytes) Ο εθισμός]

Ο εθισμός και η εξάρτηση γενικά από το οινόπνευμα έρχεται βαθμιαία, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε οι ίδιοι και γι’ αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει. Αν για παράδειγμα, έχουμε φτάσει στο σημείο να μη μπορούμε να κάνουμε χωρίς κρασί ή κάποιο άλλο οινοπνευματώδη ποτό ή να μη νιώθουμε άνετα όταν καθίσουμε στο τραπέζι για φαγητό χωρίς κάποιο ποτό, σημαίνει ότι ήδη έχουμε εθιστεί σ’ αυτό σ’ ένα βαθμό και γι’ αυτό πρέπει να προσέξουμε πολύ. Όχι φυσικά ότι έχουμε γίνει αλκοολικοί, αλλά αν δεν προσέξουμε μπορεί να οδηγηθούμε προς τα εκεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να εθιστούμε στα οινοπνευματώδη ποτά είναι να διακόπτουμε τελείως τη χρήση τους για αρκετές ημέρες ή εν ανάγκη για μερικές εβδομάδες κατά διαστήματα.

Τέλος δεν πρέπει να αγνοούμε την ηθική πλευρά της κατάχρησης οινοπνευματωδών ποτών και της ηθικής κατάπτωσης στην οποία μπορεί να μας οδηγήσει. Η μείωση των αναστολών μας μπορεί να μας οδηγήσει σε ευερεθιστότητα ή έλλειψη ανοχής απέναντι στη σύντροφο της ζωής μας ή στα παιδιά μας, σε απρεπή συμπεριφορά ή σε άσχημο λεξιλόγιο, σε έριδες, φωνές ή καυγάδες κλπ. Ο Παροιμιαστής γράφει: "Ποιοι είν’ αξιολύπητοι; ποιοι υποφέρουν; σε ποιους η απόγνωση; ποιοι χτυπιούνται χωρίς λόγο; ποιανών τα μάτια κοκκινίζουν; Αυτά όλα συμβαίνουν σ’ εκείνους που ξοδεύουν πολύ χρόνο στην οινοποσία, σ’ εκείνους που τρέχουν ν’ απολαύσουν το κρασί. Μη βλέπεις το κρασί που κοκκινίζει, που στο ποτήρι δίνει χρώμα και πίνετ’ εύκολα. Φτάνει στο τέλος σαν φίδι να δαγκώνει, και να κεντρίζει σαν οχιά" (Παροιμίες 23:29-32)

Γι’ αυτό η προτροπή του Λόγου του Θεού είναι: "και μη μεθάτε με κρασί, πράγμα που είναι ασωτία, αλλά να γεμίζετε με το Πνεύμα, απαγγέλλοντας μεταξύ σας ψαλμούς και ύμνους πνευματικούς, τραγουδώντας και ψάλλοντας μέσα από την καρδιά σας στον Κύριο και ευχαριστώντας πάντοτε για όλα το Θεό και Πατέρα μας στ’ όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού" (Εφεσίους 5:18-20).

 

j0115836.gif (173 bytes) επιστροφή στα κοινωνικά θέματα

[]

 

 

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας:

[ JesusLovesYou.gr ]

[ Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια ]

[ Βιβλική Ελλάδα ]

 

JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

Link στο JesusLovesYou.gr

 

 

 

 

 

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | Επικοινωνία