Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home Προφίλ Site Map Email

[ Γυναίκα: Πνευματικά θέματα]

 

[] Γυναίκα: αρχική

Δωμάτιο Προσευχής

Μελέτη της Βίβλου

Η δική σας γνώμη

Επικοινωνία

Sign my GuestBook

View my GuestBook

   

Η ήσυχη μας ώρα

j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes) 
j0115836.gif (173 bytes)
j0115836.gif (173 bytes)

 

[της Σταματίας Κωστούλη-Βασιλειάδου, παιδαγωγού-εκπαιδευτικού]

[] Οι δουλειές αρχίζουν κάθε μέρα πολύ νωρίς, ίσως στις 7.00, ίσως στις 6.30, μερικές φορές και νωρίτερα - βρέχει χιονίζει, χειμώνα καλοκαίρι - και τελειώνουν - μάλλον σταματούν - στις 11.00 ή και στις 12.00 τα μεσάνυχτα. Οι υποχρεώσεις μυριάδες και σχεδόν χωρίς καμιά ειδική εκπαίδευση. Το επάγγελμα; Νοικοκυρά. Μ’ άλλα λόγια εκατό τοις εκατό γυναικά και εκατό τοις εκατό σύζυγος.

Τι μας περιμένει καθημερινά; Ένα πλήθος ασχολίες! Απαραίτητες εργασίες που αφήνουν ελάχιστο χρόνο για τον άντρα σου, ακόμη λιγότερο για τον εαυτό σου και σχεδόν καθόλου για το Θεό.

Ασφαλώς γνωρίζεις πως η μελέτη της Αγίας Γραφής είναι καλή - πολύ καλή. Δεν είναι πως αμελείς αλλά, για τ’ όνομα του Θεού, πού να βρεθεί ο απαραίτητος αυτός χρόνος για να διαθέσεις μερικά λεπτά στην παρουσία του Κυρίου;

Πρώτα ας πούμε πως δεν είσαι η μόνη μ’ αυτό το πρόβλημα. Πολλές χριστιανές μάνες αντιμετωπίζουν την ίδια δυσκολία. Εδώ δίνονται λίγες απλές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στα πρόβλημά σου.

Αν έχεις παιδιά που δεν πάνε ακόμη σχολείο, αυτό συχνά κοιμούνται κάποια διαστήματα μέσα στη μέρα. Τέτοια διαλείμματα αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για τη δική σου ήσυχη ώρα. Αν πάλι πηγαίνουν σχολείο, εκμεταλλεύσου τα πρώτα λίγα λεπτά μετά την αναχώρησή τους - μόλις κλείσεις την πόρτα πίσω τους και πριν αρχίσεις τις άλλες σου δουλειές. Πάρε λοιπόν χωρίς αμέλεια τη Βίβλο σου, ένα τετράδιο και μολύβι, και αφιέρωσε όσο περισσότερο χρόνο μπορείς σε προσωπική επικοινωνία με το Θεό.

Αν έχεις την άνεση ενός δικού σου δωματίου, χρησιμοποίησέ το. Διαφορετικά μια κρεβατοκάμαρα με την πόρτα κλειστή, έτσι που να μη σ’ ενοχλούν τα παιδιά, είναι εξίσου καλή λύση. Εξήγησέ τους πως πρόκειται για την ειδική ώρα που συναντιέσαι με τον Κύριο και πως δεν πρέπει να σε διακόπτουν για τα επόμενα λίγα λεπτά. Μην παραβιάζεις αυτή την αρχή, εκτός αν αντιληφθείς κάτι αληθινά πολύ σοβαρό. Ίσως χρειαστούν μερικές φορές μέχρι να γίνει συνείδηση στα παιδιά, πως εκείνη την ώρα θα πρέπει "να τα βρίσκουν" μόνα τους.

Μη σηκώνεις το τηλέφωνο στη διάρκεια της ώρα του Κυρίου. Αν βρίσκονται στο σπίτι μεγαλύτερα παιδιά, μάθε τα να ρωτούν ποιος τηλεφώνησε, για να επικοινωνήσεις εσύ μαζί του αργότερα ή να σημειώνουν κάποιο μήνυμα. Είναι πολλαπλά χρήσιμο για σένα, καρδιά, σώμα και νους να βρίσκονται στην ειρήνη που παρέχει η προσευχή και η βιβλική μελέτη.

Μη διαβάζεις πολλά κεφάλαια μαζί γιατί, τελικά, δε θα θυμάσαι τίποτα. Περιορίσου σε μια περικοπή λίγων εδαφίων κάθε φορά, ξεχώρισε ένα που σου μιλάει ιδιαίτερα εκείνη τη στιγμή, και κράτησέ το για όλη τη μέρα. Αν μπορείς αποστήθισέ το. Έτσι θα είσαι οπλισμένη με "τη μάχαιρα του πνεύματος, ήτις είναι ο λόγος του Θεού", έτοιμη ν’ αντισταθείς στις επιθέσεις του Πονηρού.

Αλλά μην πάρεις την υπόθεση σαν μια μονότονη ρουτίνα. Ίσως κάποτε χρειαστεί να κάνεις κάποια παράκαμψη από το καθημερινό σου πρόγραμμα. Εξάλλου κάθε μέρα έχει τα δικά της. Σίγουρα ο Ουράνιος Πατέρας χαίρεται με κάθε αυθόρμητη έκφραση της καρδιάς σου. Αν πάλι δεν καταφέρεις μια μέρα να έχεις την ώρα σου με το Θεό, δεν είναι λόγος να φορτωθείς με ενοχές και, προπαντός, δεν πρέπει αυτό να σταθεί αιτία να διακόψεις εντελώς την καθημερινή σου περισυλλογή.

Ασφαλώς δε μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η ζωή μας επηρεάζεται από τα προγράμματα των άλλων μελών της οικογένειας. Καμιά φορά μπορεί να βλέπεις τους άλλους να σου "κλέβουν" το χρόνο. Μη σε πιάνει πανικός. Μάθε να συνδέεις την αποφασιστικότητά σου με ελαστικότητα. Έτσι πάντα θα βρίσκεις μια καλή ευκαιρία για να βρεθείς και πάλι μόνη μαζί με τον Κύριο.

Η ώρα της προσευχής μπορεί να επεκταθεί σε όλη τη διάρκεια της μέρας σου. Ενώ βγάζεις τα σεντόνια και τις κουβέρτες στο μπαλκόνι για ν’ αεριστούν, ευχαρίστησε το Θεό που έχεις σπίτι και κρεβάτι να κοιμηθείς, όταν άλλοι κοιμούνται σε σκηνές ή στο ύπαιθρό.

Καθώς σαπουνίζεις τα ποτήρια, ζήτησε από το Θεό να σε βοηθήσει να φανείς σήμερα χρήσιμη σε κάποιον από το περιβάλλον σου. Σκέψου: "Όστις ποτίσει ένα των μικρών τούτων ποτήριον μόνον ψυχρού ύδατος εις το όνομα μαθητού, αληθώς σας λέγω, δεν θέλει χάσει τον μισθόν αυτού".

Όταν απλώνεις τα φρεσκοπλυμένα ρούχα, θυμήσου: "Με ενέδυσεν ιμάτιον σωτηρίας, με εφόρεσεν επένδυμα δικαιοσύνης", και ευχαρίστησε τον Κύριο.

Και σαν σκουπίζεις το πάτωμα, πες στον Ουράνιο Πατέρα: "Καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί, Θεέ· και πνεύμα ευθές ανανέωσον εντός μου".

Σε οποιαδήποτε εργασία σου που δεν απασχολεί το μυαλό, μπορείς να βρίσκεις ευκαιρίες να μιλάς στο Θεό. Να Τον ευχαριστείς ή να Τον παρακαλείς για κάτι. Έτσι θα νιώθεις λιγότερο την κούραση, ενώ παράλληλα δε θα βρίσκει έδαφος ο εχθρός της ψυχής για να σε πειράζει. Ακόμη, με τον τρόπο αυτό, θα έχει εφαρμογή στη ζωή σου η προτροπή: "Αδιαλείπτως προσεύχεστε, κατά πάντα ευχαριστείτε· διότι τούτο είναι το θέλημα του Θεού προς εσάς εν Χριστώ Ιησού".

Την ευχέρεια αυτή, της αδιάλειπτης προσευχής, δεν την έχει κάποιος που ασχολείται με διανοητική εργασία (μαθητής, λογιστής, κ.λ.π.). Εσύ όμως μπορείς να το κάνεις παράλληλα με διάφορες από τις καθημερινές σου εργασίες.

Ακόμη μπορείς ν’ απασχολείς τη σκέψη σου σχολιάζοντας κάποιο εδάφιο από αυτά που διάβασες ή άκουσες σε κάποιο κήρυγμα. Μ’ αυτό τον τρόπο γίνεται μια καλή αφομοίωση του λόγου του Θεού. Όταν ο λόγος του Θεού κατοικεί πλούσια μέσα μας, μπορούμε να πολεμήσουμε τον εχθρό, που  μας επιτίθεται χρησιμοποιώντας μύριους τρόπους. Άλλοτε με μια αταξία των παιδιών, για να χάσουμε την υπομονή και αυτοκυριαρχία μας, και να πούμε λόγια άπρεπα· άλλοτε με την κακή συμπεριφορά μιας γειτόνισσας, ώστε να κλέψει την πνευματική μας ειρήνη. Ας είμαστε, λοιπόν, αδιάκοπα άγρυπνες και προετοιμασμένες. "Ο λόγος του Χριστού ας κατοικεί εν υμίν πλουσίως, μετά πάσης σοφίας", είναι προτροπή του Αγίου Πνεύματος δοσμένη για την ωφέλειά μας.

(το παραπάνω άρθρο είναι απόσπασμα από το βιβλίο "Γυναίκα τέλεια")

[]

 

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας:

[ JesusLovesYou.gr ]

[ Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια ]

[ Βιβλική Ελλάδα ]

 

JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

Link στο JesusLovesYou.gr

 

 

 

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | Επικοινωνία