Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home Προφίλ Site Map Email
 
 

Κοινωνικά θέματα

Sign my GuestBook

View my GuestBook

 
 

Προβλήματα από ανάμειξη στενών ή μακρινών συγγενών

j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes) j0115836.gif (173 bytes)   Η χριστιανική άποψη σε θέματα γάμου

j0115836.gif (173 bytes)
j0115836.gif (173 bytes)

 

Είναι γνωστό ότι σε αρκετά νεαρά ζευγάρια δημιουργούνται προβλήματα από ανάμειξη στενών ή κάποτε και κάπως μακρινών συγγενών όπως είναι οι γονείς, τα αδέρφια, θείοι, θείες ή και ξαδέρφια. Από όλους αυτούς εκείνη που αναφέρεται πιο συχνά είναι η πεθερά.

Σε σχέση με το ρόλο της πεθεράς που δεν αφήνει τη νύφη "να καθίσει σε χλωρό κλαρί", έχουν γραφεί τόσα πολλά που θα ήταν περιττή επανάληψη ή αναφορά σε αυτά.

Εκείνο όμως που έχει αξία είναι τα δούμε τι είναι εκείνο που σπρώχνει μια πεθερά ή κάποιον άλλον συγγενή να παρεμβαίνει στη ζωή του ζευγαριού ή μια νύφη ή γαμπρό να αντιδρούν έντονα σε κάθε τέτοια παρεμβολή.

Πρέπει να τονισθεί από την αρχή κάτι που δεν το ξέρουν αρκετοί νέοι άντρες ή γυναίκες, ότι δηλαδή δεν είναι εύκολο για τους γονείς και ιδιαίτερα για μια μητέρα να μην αναμειχθούν στη ζωή του παιδιού τους που έχει ήδη παντρευτεί. Αυτό γιατί μέχρι πριν λίγο ήταν και συνεχίζει φυσικά να είναι το αγαπημένο τους παιδί, που αποτελούσε το κέντρο της προσοχής και της φροντίδας.

Για χρόνια ολόκληρα υποβλήθηκαν οι ίδιοι σε θυσίες για να το βοηθήσουν να «προκόψει» και να μην στερηθεί τίποτε στη ζωή. Για χρόνια πολλά το συμβούλευαν, του έδιναν οδηγίες ή και το διέταζαν. Πως είναι δυνατό ξαφνικά να παύσουν να ενδιαφέρονται γι αυτό; Οι ίδιοι συνεχίζουν να το νιώθουν δικό τους παιδί, να το αγαπούν όπως πριν.

Πρακτικές συμβουλές για ένα επιτυχημένο γάμο

[διάβασε εδώ]

Εδώ όμως ακριβώς βρίσκεται η μεγάλη δυσκολία. Πως πρέπει να φερθούν οι γονείς για να βοηθήσουν τον παντρεμένο πια γιο ή κόρη τους χωρία να κινδυνέψουν να παρεξηγηθούν και πολύ περισσότερο να δημιουργήσουν πρόβλημα σ’ αυτούς; Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί δεν είναι μόνο η σωστή ή όχι στάση και συμπεριφορά των γονιών, αλλά και η θετική ή αρνητική διάθεση του γαμπρού ή της νύφης απέναντί τους.

Προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν όχι μόνο από ανάμειξη ή αψυχολόγητη συμπεριφορά κάποιου συγγενούς όπως είναι η πεθερά ή ο πεθερός αλλά κι από την αρνητική ή απαράδεκτη στάση του γαμπρού ή πιο συχνά της νύφης.

Όσο υπεύθυνη για μια άσχημη κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι μια πεθερά που δεν φέρεται καλά στη νύφη της, άλλο τόσο υπεύθυνη μπορεί να είναι η νύφη γιατί φέρεται με τρόπο απαράδεκτο απέναντι στην πεθερά της. Κι αν είναι αληθινό αυτό που πολλές νεαρές γυναίκες υποστηρίζουν και κατηγορούν τις πεθερές τους ότι κάθε τόσο βρίσκουν τρόπο να παρέμβουν στη ζωή τους και να τις αναστατώσουν, άλλο τόσο είναι αληθινό ότι και οι ίδιες φέρονται συχνά με τρόπο τελείως αρνητικό απέναντί τους. Εξάλλου είναι γνωστό ότι καυγάς δεν γίνεται αν ο ένας μόνο θέλει να μαλώσει και όχι και οι δυο.

[]

[Αιτίες των συγκρούσεων]

Το ερώτημα είναι; Γιατί τόσο συχνά δεν τα πάνε καλά η νύφη με την πεθερά; Τι φταίει και φθάνουν στο σημείο να αλληλοκατηγορούνται ή και να μισούνται; Οι αιτίες είναι και πολλές και ποικίλες. Μεγάλο φυσικά ρόλο παίζει η προσωπικότητα τόσο της πεθεράς όσο και της νύφης, η ανατροφή που έχουν δεχτεί, οι σχέσεις τους με τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους και η φιλοσοφία που έχουν δεχτεί στη ζωή τους.

Από τους πιο βασικούς ψυχολογικούς παράγοντες που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη διαμάχη ανάμεσα στη νύφη και στην πεθερά είναι η επιδίωξη ή η διατήρηση της κυριαρχίας, η προβολή της προσωπικής αξίας, το συναίσθημα της ιδιοκτησίας και ο φόβος της ανασφάλειας.

Εκείνο που παρασύρει σε σύγκρουση μια νύφη με την πεθερά της είναι συχνά ο φόβος της καθεμιάς τους ότι χάνε ή πρόκειται να χάσει στο πεδίο της κυριαρχίας της ή της προσωπικής της αξίας με την παρεμβολή της άλλης. Επίσης το συναίσθημα ότι χάνει ή μπορεί να χάσει αυτό που κατέχει, αυτό δηλαδή που θεωρεί δικό της, επηρεάζει παρά πολύ τη στάση της μιας απέναντι στην άλλη. Αυτό γιατί η επιθυμία για κυριαρχία ή το συναίσθημα της ιδιοκτησίας είναι έντονο σε αρκετούς ανθρώπους.

Η πεθερά πιστεύει ότι έχει δικαίωμα να συμβουλεύει το γιο ή τη νύφη της, μια που τους θεωρεί δικούς της και γι αυτό παρεμβαίνει. Σκέφτεται ότι είναι πιο μεγάλη, έχει πιο πολλές γνώσεις και πιο πολύ πείρα, που μπορεί να είναι χρήσιμη στους νεότερους.

Αυτά όλα είναι σωστά και για αυτό τα χρησιμοποιεί η ίδια για να πείσει τον εαυτό της ότι έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει αφού είναι για το καλό των παιδιών της. Δεν σκέφτεται όμως ότι δεν έχει δικαίωμα να το κάνει εφόσον δεν της το ζητήσουν.

Πίσω από την επιθυμία ή την τάση να παρεμβαίνει κρύβεται συχνά η αντίληψή της ότι ο παντρεμένος γιος ή κόρη της συνεχίζει να είναι δικό της παιδί και δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι αυτός ανήκει τώρα σε κάποιον άλλον. Συνεχίζει να πιστεύει ότι το πεδίο της επιρροής της επεκτείνεται μέχρις εκεί.

Από την άλλη πλευρά ο γαμπρός ή πιο συχνά η νύφη νιώθει ότι η πεθερά ή ο πεθερός με την παρεμβολή τους εισχωρούν σε πεδία της δικής τους κυριαρχίας. Η πεθερά θεωρεί το γιο της δικό της παιδί, ενώ η νύφη τον θεωρεί δικό της άντρα. Δύο άτομα διεκδικούν κυριαρχία πάνω σ’ έναν τρίτο. Η πεθερά αισθάνεται ότι η νύφη προσπαθεί ν’ απομακρύνει το γιο της από κοντά της, ενώ η νύφη φοβάται ότι η πεθερά προσπαθεί να τον κρατήσει κοντά της. Αυτό κάνει και την μία και την άλλη να αρχίσουν "πόλεμο" με σκοπό να κρατήσουν ή να αποκτήσουν ότι η καθεμιά θεωρεί δικό της και πεδίο δικής της κυριαρχίας.

Όμως και στις δύο περιπτώσεις μεγάλο ρόλο παίζει και η ανασφάλεια που νιώθουν και η μια και η άλλη. Όταν μια νύφη ή πεθερά δεν νιώθει ανασφάλεια και γι αυτό δεν αισθάνεται την ανάγκη να στηριχθεί σε κάποιον άλλο, τα πράγματα εξελίσσονται πολύ πιο ομαλά.

Όταν όμως η μητέρα νιώθει μέσα της ανασφάλεια και για να αισθανθεί ασφαλής προσπαθεί να κρατήσει το γιο κοντά της κι από την άλλη πλευρά η νύφη επειδή κι εκείνη νιώθει μέσα της ανασφάλεια, πανικοβάλλεται στη σκέψη ότι ο άντρας της φροντίζει περισσότερο τη μητέρα του παρά εκείνη, τότε τα πράγματα δεν εξελίσσονται καθόλου καλά.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η ανασφάλεια ενός ατόμου και στη συγκεκριμένη περίπτωση της νύφης ή πεθεράς, επιτείνεται όταν η στάση του άντρα δεν είναι σαφής αλλά αμφιταλαντευόμενη ή αμφίρροπη.

Τέλος το συναίσθημα ότι μειώνεται η προσωπική τους αξία, επειδή απορρίπτεται από το γαμπρό ή πιο συχνά από τη νύφη, η συμβουλή ή η προσφορά τους, δημιουργεί άσχημα συναισθήματα σε αρκετούς γονείς. Αυτό γιατί λίγοι γονείς είναι αρκετά ταπεινοί, σε σημείο να μην νιώσουν άσχημα ή να μην αντιδράσουν αν θιγεί αυτό που θεωρούν προσωπική τους αξία.

Το ίδιο φυσικά συμβαίνει κι από την πλευρά του γαμπρού ή της νύφης. Έτσι η πεθερά νιώθει ότι θίγεται η αξιοπρέπειά της από την αρνητική ή εχθρική στάση της νύφης απέναντί της και η νύφη επαναστατεί ενάντια στην πεθερά της επειδή νιώθει ότι προσπαθεί να μειώσει την αξία της σαν άτομο με τις παρεμβολές και τις συμβουλές της.

Αυτοί είναι οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν και δημιουργούν συχνά προβλήματα στα νέα ζευγάρια σε σχέση με τους στενούς συγγενείς. Η προσπάθεια για την αποφυγή τους σίγουρα θα φέρει θετικά αποτελέσματα και στις δύο πλευρές.

 

j0115836.gif (173 bytes) επιστροφή στα κοινωνικά θέματα

[]

 

 

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας:

[ JesusLovesYou.gr ]

[ Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια ]

[ Βιβλική Ελλάδα ]

 

JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

Link στο JesusLovesYou.gr

 

 

 

 

 

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | Επικοινωνία