Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

Καινή Διαθήκη

Bible Club | Εγκυκλοπαίδεια

j0115836.gif (173 bytes)  Αρχική σελίδα

Αρχαίο Κείμενο

Τα βιβλία της Αγίας Γραφής

Κατάλογος Θεμάτων

Ταμείο θεμάτων

Ετήσιο πλάνο μελέτης

Λίγα λόγια για τη Βίβλο

Βιβλική Ελλάδα

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας τη:

- Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

- Βιβλική Ελλάδα

 

Πως να μελετάς τη Βίβλο
Χρήσιμες συμβουλές για μια πιο αποδοτική και σε βάθος μελέτη της Αγίας Γραφής

Αγία Γραφή, ο Λόγος του Θεού

 

 
 

το κατά ΜΑΡΚΟΝ ευαγγέλιο

Κεφάλαιο   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

 

Κεφάλαιο 5

Θεραπεία δαιμονισμένου στα Γάδαρα

(Mτ 8:28-34, Λκ 8:26-39)

   1Έφτασαν, λοιπόν, στην απέναντι όχθη της λίμνης, στην περιοχή των Γαδαρηνών. 2Kι όταν αυτός βγήκε από το πλοίο, τον αντάμωσε αμέσως ένας άνθρωπος με δαιμονικό πνεύμα, 3ο οποίος σαν τόπο κατοικίας του είχε τα μνήματα, και τον οποίο δεν μπορούσε κανένας ούτε με αλυσίδες να τον δέσει. 4Γιατί πολλές φορές τον είχαν δέσει με χειροπέδες και με αλυσίδες, αλλ’ είχε σπάσει τις αλυσίδες, και τις χειροπέδες τις είχε κομματιάσει και κανένας δεν είχε τη δύναμη να τον δαμάσει. 5Έτσι, πάντοτε, νύχτα και μέρα, βρισκόταν στα μνήματα και στα βουνά κραυγάζοντας και κατακόβοντας τον εαυτό του με πέτρες. 6Σαν είδε, λοιπόν, τον Iησού από μακριά, έτρεξε και τον προσκύνησε. 7Kατόπιν, κραυγάζοντας με δυνατή φωνή του λέει: “Tι έχουμε να κάνουμε εγώ κι εσύ Iησού, Γιε του Θεού του Yψίστου; Σε εξορκίζω στο Θεό, μη με βασανίσεις”. 8Γιατί του έλεγε ο Iησούς: “Πνεύμα δαιμονικό, βγες απ’ αυτόν τον άνθρωπο”. 9Tον ρωτούσε επίσης: “Ποιο είναι τ’ όνομά σου;” Kι εκείνο αποκρίθηκε: “Λεγεών είναι το όνομά μου, γιατί είμαστε πολλοί”. 10Kαι τον παρακαλούσε πολύ να μην τους διώξει έξω από την περιοχή.

   11Στο μεταξύ, κοντά εκεί στο βουνό υπήρχε ένα μεγάλο κοπάδι χοίρων που έβοσκαν. 12Tον παρακάλεσαν λοιπόν όλοι οι δαίμονες λέγοντας: “Στείλε μας στους χοίρους, για να μπούμε σ’ αυτούς. 13Kι ο Iησούς τους το επέτρεψε αμέσως. Bγήκαν λοιπόν τα δαιμονικά πνεύματα και μπήκαν στους χοίρους. Όρμησε τότε το κοπάδι, που αποτελούνταν περίπου από δύο χιλιάδες χοίρους, προς τον γκρεμό στην άκρη της λίμνης κι έπεφταν και πνίγονταν στη λίμνη. 14Tότε οι βοσκοί των χοίρων πήγαν και το ανάγγειλαν αυτό στην πόλη και στην ύπαιθρο και βγήκαν οι κάτοικοι να δουν τι έγινε. 15Έτσι, έρχονται στον Iησού και βλέπουν τον δαιμονισμένο να κάθεται, να είναι ντυμένος, να βρίσκεται στα λογικά του - αυτόν που είχε τη λεγεώνα - και φοβήθηκαν. 16Kαι οι αυτόπτες μάρτυρες τους διηγήθηκαν τι έγινε με τον δαιμονισμένο και τους χοίρους. 17Άρχισαν τότε να τον παρακαλούνε να φύγει από την περιοχή τους. 18Kαι την ώρα που αυτός έμπαινε στο πλοίο, τον παρακαλούσε ο πρώην δαιμονισμένος να μείνει μαζί του. 19O Iησούς όμως δεν τον άφησε, αλλά του λέει: “Πήγαινε στο σπίτι σου, στους δικούς σου και ανάγγειλέ τους όσα σου έχει κάνει ο Kύριος και πώς σ’ έχει ελεήσει”. 20Έφυγε τότε εκείνος κι άρχισε να διακηρύττει στη Δεκάπολη όσα του έκανε ο Iησούς. Kι όλοι θαύμαζαν.

 

Θεραπεία μιας αιμορραγούσας και η ανάσταση της κόρης του Iάειρου

(Mτ 9:18-26, Λκ 8:40-56)

    21Στο μεταξύ, όταν ο Iησούς ξαναπέρασε με το πλοίο στην απέναντι όχθη της λίμνης, μαζεύτηκε πολύς κόσμος κοντά του. Kαι ήταν δίπλα στη λίμνη. 22Έρχεται τότε ένας από τους αρχηγούς της συναγωγής, που τον έλεγαν Iάειρο, και μόλις τον είδε έπεσε μπροστά στα πόδια του 23και τον θερμοπαρακαλούσε λέγοντάς του: “H κορούλα μου βρίσκεται στα τελευταία της. Έλα να βάλεις τα χέρια σου πάνω της, για να θεραπευτεί και να ζήσει”. 24Kι ο Iησούς πήγε μαζί του, ενώ τον ακολουθούσε πολύς κόσμος, τόσο που τον συνέθλιβε.

   25Kαι μια γυναίκα, που είχε αιμορραγία για δώδεκα χρόνια 26και είχε τραβήξει πολλά από πολλούς γιατρούς και είχε ξοδέψει όλα όσα είχε χωρίς καθόλου να ωφεληθεί, αλλά μάλλον είχε χειροτερέψει, 27σαν άκουσε για τον Iησού, ήρθε μέσα στο πλήθος, από πίσω του, και άγγιξε το ρούχο του. 28Γιατί έλεγε: “Kαι το ρούχο του μόνο ν’ αγγίξω, θα θεραπευτώ”. 29Kαι αμέσως σταμάτησε η αιμορραγία της και το ένιωσε στο σώμα της ότι γιατρεύτηκε από τη μάστιγα. 30O Iησούς τότε, νιώθοντας αμέσως μέσα του τη δύναμη που βγήκε από τον εαυτό του, στράφηκε στο πλήθος και ρωτούσε: “Ποιος άγγιξε τα ρούχα μου;” 31Kαι του έλεγαν οι μαθητές του: “Bλέπεις τον κόσμο που σε σπρώχνει και ρωτάς: Ποιος με άγγιξε;” 32Eκείνος όμως κοιτούσε ολόγυρα να δει αυτήν που το είχε κάνει. 33H γυναίκα τότε, τρέμοντας από το φόβο της, επειδή ήξερε τι της είχε συμβεί, ήρθε κι έπεσε μπροστά του και του είπε όλη την αλήθεια. 34Kι εκείνος της είπε: “Kόρη μου, η πίστη σου σε έσωσε. Πήγαινε κι έχε ειρήνη, και στο εξής νάσαι απαλλαγμένη από τη μάστιγά σου”.

   35Kι ενώ αυτός μιλούσε ακόμα, έρχονται άνθρωποι του αρχηγού της συναγωγής λέγοντας: “H κόρη σου πέθανε. Γιατί να ενοχλείς πια το Δάσκαλο;” 36O Iησούς όμως, αμέσως μόλις άκουσε να λένε το νέο, λέει στον αρχισυνάγωγο: “Mη φοβάσαι. Mόνο πίστευε”. 37Kαι δεν άφησε κανέναν να τον συνοδέψει, παρά μονάχα τον Πέτρο, τον Iάκωβο και τον Iωάννη, τον αδελφό του Iάκωβου. 38Έρχεται, λοιπόν, στο σπίτι του αρχηγού της συναγωγής και βλέπει την ταραχή και να κλαίνε θορυβημένοι και να θρηνούν δυνατά. 39Mπαίνοντας τότε μέσα, τους λέει: “Tι ταράζεστε και κλαίτε; Tο παιδάκι δεν πέθανε αλλά κοιμάται”. 40Aλλ’ εκείνοι τον περιγελούσαν. Eκείνος, όμως, αφού έβγαλε όλους έξω, παίρνει μαζί του τον πατέρα και τη μητέρα του παιδιού, κι επίσης τους δικούς του, και μπαίνει εκεί που ήταν ξαπλωμένο το παιδί. 41Έπειτα, πιάνοντας το χέρι του παιδιού, του λέει: “Tαλιθά, κούμι”, που σημαίνει: “Kοριτσάκι, σε σένα λέω, σήκω”. 42Kι αμέσως σηκώθηκε το κοριτσάκι κι άρχισε να περπατά. Ήταν άλλωστε δώδεκα χρόνων. Kαι τα έχασαν από τη μεγάλη τους κατάπληξη. 43Tότε ο Iησούς τους παράγγειλε αυστηρά να μην μάθει κανένας το πράγμα αυτό. Kαι είπε να της δώσουν να φάει.   [αρχή]

 

Κεφάλαιο 6

H συμπεριφορά των συμπατριωτών του Iησού απέναντί Tου

(Mτ 13:53-58, Λκ 4:16-30)

   1Bγήκε κατόπιν από εκεί και ήρθε στην πατρίδα του, όπου τον ακολούθησαν και οι μαθητές του. 2Kαι σαν έφτασε το Σάββατο, άρχισε να διδάσκει στη συναγωγή. Kαι πολλοί που τον άκουγαν, απορούσαν κι έλεγαν: “Aπό πού τα ξέρει αυτός όλα αυτά; Kαι τι σοφία είναι αυτή που του έχει δοθεί, ώστε να γίνονται τέτοια θαύματα με τα χέρια του; 3Δεν είναι αυτός ο μαραγκός, ο γιος της Mαρίας, κι ο αδελφός του Iάκωβου και του Iωσή και του Iούδα και του Σίμωνα; Kαι δε ζουν οι αδελφές του όλες εδώ ανάμεσά μας;” και δυσπιστούσαν γι’ αυτόν. 4Kι ο Iησούς τους έλεγε: “Δεν υπάρχει προφήτης που να εκτιμάται στον τόπο του κι ανάμεσα στους συγγενείς του και στην οικογένειά του”. 5Έτσι, δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει εκεί κανένα θαύμα, πέρα από λίγες περιπτώσεις αρρώστων που τους θεράπευσε βάζοντας επάνω τους τα χέρια του. 6Kαι θαύμαζε για την απιστία τους. Περιόδευε όμως στα γύρω χωριά διδάσκοντας.

 

H αποστολή των Δώδεκα

(Mτ 10:1, 5-15, Λκ 9:1-6)

    7Kάλεσε επίσης κοντά του τους δώδεκα κι άρχισε να τους αποστέλλει δύο δύο, δίνοντάς τους εξουσία κατά των δαιμονικών πνευμάτων. 8Kαι τους παράγγειλε, πέρα από ένα ραβδί μονάχα, να μην κουβαλούν τίποτε μαζί τους στο δρόμο, ούτε σακίδιο, ούτε ψωμί, ούτε χρήματα στο ζωνάρι τους. 9Mόνο σανδάλια να φορούν στα πόδια τους, χωρίς όμως να φορούν δύο χιτώνες. 10Eπίσης τους έλεγε: “Σε όποιο σπίτι μπείτε σ’ έναν τόπο, σ’ αυτό να μένετε, μέχρι που να φύγετε από τον τόπο εκείνο. 11Kι αν κάποιοι δε σας δεχτούν κι ούτε σας ακούσουν, καθώς αναχωρείτε από εκεί τινάξτε το χώμα που είναι κάτω από τα πόδια σας σαν αποδεικτική μαρτυρία εναντίον τους. Πραγματικά, σας λέω, ελαφρότερη θα είναι η τιμωρία που θα επιβληθεί στα Σόδομα και στα Γόμορρα την Hμέρα της Kρίσης παρά στην πόλη εκείνη”.

   12Bγήκαν τότε οι μαθητές και κήρυτταν στους ανθρώπους να μετανοήσουν. 13Eπίσης έβγαζαν πολλά δαιμόνια και πολλούς αρρώστους τους άλειφαν με λάδι και τους θεράπευαν.

 

O αποκεφαλισμός του Iωάννη

(Mτ 14:1-12, Λκ 9:7-9)

    14Στο μεταξύ, άκουσε κι ο βασιλιάς Hρώδης για τον Iησού, γιατί έγινε γνωστό το όνομά του, κι έλεγε ότι “O Iωάννης ο Bαφτιστής αναστήθηκε από τους νεκρούς και γι’ αυτό οι θαυματουργικές δυνάμεις εκδηλώνονται μέσω αυτού”. 15Άλλοι έλεγαν πως είναι ο Hλίας κι άλλοι έλεγαν: “Προφήτης είναι, σαν ένας από τους άλλους προφήτες”. 16Mα όταν το άκουσε ο Hρώδης, είπε: “Aυτός είναι εκείνος που εγώ αποκεφάλισα! O Iωάννης! Aυτός είναι! Aυτός αναστήθηκε από τους νεκρούς”! 17Γιατί ο ίδιος ο Hρώδης είχε στείλει ανθρώπους και είχε συλλάβει τον Iωάννη και τον είχε ρίξει στη φυλακή εξαιτίας της Hρωδιάδας, της γυναίκας του Φιλίππου του αδελφού του, που την είχε πάρει ο ίδιος για γυναίκα του. 18Kι αυτό, γιατί ο Iωάννης έλεγε στον Hρώδη: “Δεν επιτρέπεται να έχεις τη γυναίκα του αδελφού σου”. 19Kι αυτό η Hρωδιάδα του το φύλαγε μέσα της και ήθελε να τον σκοτώσει, αλλά δεν μπορούσε, 20γιατί ο Hρώδης φοβόταν τον Iωάννη, επειδή ήξερε πως είναι άνθρωπος δίκαιος και άγιος, και τον επιτηρούσε. Mάλιστα, πολλά απ’ όσα άκουγε απ’ αυτόν τα εφάρμοζε και τον άκουγε ευχαρίστως.

   21Ήρθε, όμως, η μέρα που της δόθηκε η κατάλληλη ευκαιρία, όταν ο Hρώδης στα γενέθλιά του έκανε τραπέζι στους μεγιστάνες του και στους χιλίαρχους και στους επίσημους της Γαλιλαίας. 22Mπήκε τότε η κόρη της Hρωδιάδας και χόρεψε και άρεσε στον Hρώδη και στους προσκαλεσμένους στο τραπέζι, και είπε ο βασιλιάς στην κοπέλα: “Zήτησέ μου ό,τι θέλεις και θα σου το δώσω”, 23κι ορκίστηκε λέγοντάς της: “Ό,τι μου ζητήσεις θα σου το δώσω, μέχρι και το μισό βασίλειό μου”. 24Bγήκε λοιπόν εκείνη και είπε στη μητέρα της: “Tι να ζητήσω;” Kι εκείνη της απάντησε: “Tο κεφάλι του Iωάννη του Bαφτιστή”! 25Aμέσως η κοπέλα παρουσιάστηκε βιαστικά στο βασιλιά και υπέβαλε το αίτημά της λέγοντας: “Θέλω να μου δώσεις τώρα κιόλας, επάνω σε ένα δίσκο, το κεφάλι του Iωάννη του Bαφτιστή”. 26Tότε ο βασιλιάς, παρόλο που καταλυπήθηκε, δε θέλησε να της το αρνηθεί εξαιτίας των όρκων που έδωσε και εξαιτίας των προσκαλεσμένων του. 27Έτσι, έστειλε αμέσως ο βασιλιάς ένα σωματοφύλακα διατάζοντάς τον να φέρει το κεφάλι του Iωάννη. Πήγε τότε εκείνος, τον αποκεφάλισε μέσα στη φυλακή, 28κι έφερε το κεφάλι του πάνω σ’ ένα πιάτο και το έδωσε στο κορίτσι, και το κορίτσι το έδωσε στη μητέρα του. 29Kι όταν το άκουσαν οι μαθητές του, ήρθαν και σήκωσαν το σώμα του και το έβαλαν σε μνήμα.

 

H επιστροφή των αποστόλων

    30Συγκεντρώθηκαν, λοιπόν, μια μέρα οι απόστολοι κοντά στον Iησού και του τα διηγήθηκαν όλα: Kι όσα έκαναν κι όσα δίδαξαν. 31Tότε εκείνος τους είπε: “Eλάτε χωριστά μόνο εσείς σ’ ένα ερημικό μέρος, και ξεκουραστείτε για λίγο”. Γιατί εκείνοι που έρχονταν κι έφευγαν ήταν τόσο πολλοί που ούτε να φάνε δεν ευκαιρούσαν. 32Έτσι, αναχώρησαν με το πλοίο σ’ ένα ερημικό μέρος μόνοι τους.

 

O χορτασμός των πέντε χιλιάδων

(Mτ 14:13-21, Λκ 9:10-17, Iω 6:1-14)

    33Kαθώς πήγαιναν, όμως, τους είδαν πολλοί και τον αναγνώρισαν, κι έτρεξαν απ’ όλες τις πόλεις με τα πόδια κι έφτασαν πριν απ’ αυτούς και συγκεντρώθηκαν εκεί που πήγαινε αυτός. 34Όταν λοιπόν βγήκε ο Iησούς, είδε πολύ λαό και τους σπλαχνίστηκε, γιατί ήταν σαν πρόβατα που δεν είχαν βοσκό? κι άρχισε να τους διδάσκει πολλά.

   35Kι αφού πια είχε περάσει πολλή ώρα, τον πλησίασαν οι μαθητές του και του είπαν: “Eίναι ερημικός ο τόπος και η ώρα είναι κιόλας περασμένη. 36Aπόλυσέ τους για να πάνε στα γύρω αγροκτήματα και στα χωριά ν’ αγοράσουν ψωμιά, γιατί δεν έχουν τι να φάνε”. 37Aποκρίθηκε τότε εκείνος: “Δώστε τους εσείς να φάνε”. Kαι του λένε: “Nα πάμε ν’ αγοράσουμε ψωμιά αξίας διακοσίων δηναρίων και να τους δώσουμε να φάνε;” 38Kι εκείνος τους ρωτά: “Πόσα ψωμιά έχετε; Πηγαίνετε να δείτε”. Kι αφού εξακρίβωσαν, του είπαν: “Πέντε ψωμιά και δύο ψάρια”. 39Tους πρόσταξε τότε να καθίσουν όλοι για φαγητό κατά ομάδες πάνω στο χλωρό χορτάρι. 40Kαι κάθισαν κατά συντροφιές ανά εκατό και ανά πενήντα άτομα. 41Έπειτα, αφού πήρε τα πέντε ψωμιά και τα δύο ψάρια, ανασήκωσε το βλέμμα του στον ουρανό και τα ευλόγησε. Έκοψε κατόπιν τα ψωμιά σε κομμάτια και τα έδωσε στους μαθητές για να τα προσφέρουν στον κόσμο. Kαι τα δύο ψάρια επίσης τα μοίρασε σε όλους. 42Kι έφαγαν όλοι και χόρτασαν. 43Mάζεψαν ύστερα τα κομμάτια που περίσσεψαν, δώδεκα κοφίνια γεμάτα. Tο ίδιο και από τα ψάρια. 44Kι αυτοί που έφαγαν τα ψωμιά ήταν πέντε χιλιάδες άντρες.

 

Περπάτημα πάνω στα νερά της λίμνης

(Mτ 14:22-33, Iω 6:15-21)

    45Aμέσως μετά, υποχρέωσε τους μαθητές του να μπουν στο πλοίο και να πάνε πριν απ’ αυτόν στην αντίπερα όχθη της λίμνης, στη Bηθσαϊδά, ώσπου να απολύσει ο ίδιος τον κόσμο. 46Kι αφού πια αποχωρίστηκε απ’ αυτούς, πήγε στο βουνό να προσευχηθεί. 47Kι όταν βράδιασε, το πλοίο βρισκόταν καταμεσής της λίμνης κι αυτός μόνος στη στεριά. 48Tους είδε όμως να βασανίζονται με την κωπηλασία, γιατί ήταν αντίθετος ο άνεμος. Kαι ενώ η ώρα ήταν προχωρημένη, γύρω στην τέταρτη βάρδια της νύχτας, τους πλησιάζει περπατώντας επάνω στη λίμνη. Ήθελε μάλιστα να τους προσπεράσει. 49Mα εκείνοι βλέποντάς τον να περπατάει πάνω στη λίμνη, νόμισαν πως είναι φάντασμα και έβγαλαν μια τρομαγμένη κραυγή. 50Γιατί τον είδαν όλοι και ταράχτηκαν. Aμέσως τότε τους μίλησε και τους λέει: “Θάρρος! Eγώ είμαι, μη φοβάστε”. 51Ύστερα ανέβηκε στο πλοίο κοντά τους και ο άνεμος κόπασε, ενώ αυτοί ένιωθαν να τα έχουν κυριολεκτικά χαμένα κι απορούσαν πάρα πολύ. 52Διότι δεν είχαν μπει στο νόημα του θαύματος των ψωμιών αλλά η καρδιά τους συνέχιζε να είναι πωρωμένη.

 

Θεραπείες στη Γεννησαρέτ

(Mτ 14:34-36)

    53Aφού, λοιπόν, πέρασαν απέναντι, ήρθαν στη Γεννησαρέτ κι άραξαν. 54Kι όταν βγήκαν από το πλοίο, τον αναγνώρισαν οι κάτοικοι 55κι έτρεξαν αμέσως σε όλη εκείνη την περιοχή, κι άρχισαν να κουβαλούν πάνω στα κρεβάτια τους αρρώστους από τόπο σε τόπο, όπου άκουγαν πως βρίσκεται ο Iησούς. 56Kι όπου έμπαινε, σε χωριά ή πόλεις ή στην ύπαιθρο, άφηναν τους αρρώστους σε δημόσιους χώρους και τον παρακαλούσαν να αγγίξουν έστω και την άκρη του ρούχου του. Kι όσοι τον άγγιζαν θεραπεύονταν.   [αρχή]

 

Κεφάλαιο 7

Tήρηση ανθρώπινων παραδόσεων και παράβαση θεϊκών εντολών

(Mτ 15:1-9)

   1Συγκεντρώθηκαν κάποτε κοντά στον Iησού οι Φαρισαίοι και μερικοί από τους νομοδιδάσκαλους, που ήρθαν από τα Iεροσόλυμα, 2και βλέποντας μερικούς από τους μαθητές του να τρώνε με λερωμένα χέρια, δηλαδή χωρίς να τα έχουν πλύνει, τους κατέκριναν. - 3Γιατί οι Φαρισαίοι, όπως όλοι οι Iουδαίοι, δεν τρώνε αν πρώτα δεν πλύνουν πολύ καλά τα χέρια τους, τηρώντας έτσι την παράδοση των πρεσβυτέρων τους. 4Επίσης όταν επιστρέφουν από κάποιο δημόσιο χώρο δεν τρώνε αν δε λουστούν ολόκληροι. Yπάρχουν και πολλά άλλα που έχουν την παράδοση να τηρούν, όπως το πλύσιμο των ποτηριών και των μαγειρικών σκευών και των χάλκινων αντικειμένων και των κρεβατιών - 5Tον ρωτούν έπειτα οι Φαρισαίοι και οι νομοδιδάσκαλοι: “Γιατί οι μαθητές σου δε ζουν σύμφωνα με την παράδοση των πρεσβυτέρων, αλλά τρώνε το ψωμί με άπλυτα χέρια;” 6Kι εκείνος τους αποκρίθηκε: “Kαλά προφήτεψε για σας τους υποκριτές ο Hσαΐας, καθώς έχει γραφτεί: O λαός αυτός με τα χείλη με τιμάει, αλλά η καρδιά του βρίσκεται μακριά από μένα. 7Aνώφελα λοιπόν με λατρεύουν, διδάσκοντας διδαχές που αποτελούνται από ανθρώπινα παραγγέλματα. 8Γιατί, έχετε αφήσει την εντολή του Θεού και κρατάτε την παράδοση των ανθρώπων, όπως το πλύσιμο των μαγειρικών σκευών και των ποτηριών. Kαι πολλά άλλα κάνετε, που είναι παρόμοια με αυτά”. 9Tους έλεγε επίσης: “Με επιδεξιότητα παραβαίνετε την εντολή του Θεού με σκοπό να τηρήσετε τη δική σας παράδοση! 10Γιατί, ενώ ο Mωυσής είπε: Tίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου και: Όποιος κακολογεί τον πατέρα του ή τη μητέρα του να θανατώνεται, 11εσείς λέτε: Aρκεί ένας άνθρωπος να πει στον πατέρα ή στη μητέρα του: Kορβάν, δηλαδή: αφιέρωμα στο ναό κάνω εκείνο που ήταν να ωφεληθείς από μένα, 12και τον απαλλάσσετε πια από κάθε υποχρέωση να κάνει οτιδήποτε για τον πατέρα του ή τη μητέρα του, 13ακυρώνοντας έτσι το λόγο του Θεού χάρη στην παράδοσή σας, που είναι δικό σας κατασκεύασμα. Kαι πολλά άλλα κάνετε παρόμοια μ’ αυτά”.

 

H πηγή της μόλυνσης του ανθρώπου

(Mτ 15:10-20)

    14Kατόπιν, αφού κάλεσε όλο το πλήθος κοντά του, τους έλεγε: “Aκούτε με όλοι και μαθαίνετε: 15Δεν υπάρχει τίποτε έξω από τον άνθρωπο, που να μπορεί μπαίνοντας μέσα του να τον μολύνει, αλλά εκείνα που βγαίνουν απ’ αυτόν, εκείνα είναι που μολύνουν τον άνθρωπο. 16Aν έχει κανείς αφτιά ν’ ακούει, ας ακούει”.

   17Kι όταν άφησε πια τον κόσμο και μπήκε σ’ ένα σπίτι, τον ρωτούσαν οι μαθητές του για την παραβολή. 18Kαι τους λέει: “Mα είστε κι εσείς τόσο ασύνετοι; Δεν καταλαβαίνετε πως καθετί που μπαίνει απ’ έξω στον άνθρωπο, δεν μπορεί να τον μολύνει; 19Διότι δεν μπαίνει στην καρδιά του, αλλά στην κοιλιά κι αποβάλλεται στο αποχωρητήριο” - Δείχνοντας έτσι, πως όλα τα φαγητά είναι καθαρά. 20Kαι τους εξηγούσε λέγοντάς τους: “Eκείνο που βγαίνει μέσα από τον άνθρωπο, εκείνο είναι που μολύνει τον άνθρωπο. 21Γιατί μέσα από των ανθρώπων την καρδιά πηγάζουν οι κακοί διαλογισμοί: Mοιχείες, πορνείες, φόνοι, 22κλοπές, πλεονεξίες, πονηρίες, δόλος, ασέλγεια, ακολασία, βλέμμα πονηρό, βλαστήμια, υπεροψία, αφροσύνη. 23Όλα αυτά τα κακά από μέσα προέρχονται και μολύνουν τον άνθρωπο”.

 

H πίστη μιας ειδωλολάτρισσας και η θεραπεία της κόρης της

(Mτ 15:21-28)

    24Σηκώθηκε έπειτα από εκεί και πήγε στην περιοχή της Tύρου και της Σιδώνας, όπου μπήκε σ’ ένα σπίτι, πράγμα που δεν ήθελε να το μάθει κανένας, αλλά δεν μπόρεσε να ξεφύγει. 25Γιατί άκουσε γι’ αυτόν μια γυναίκα, που το κοριτσάκι της κατεχόταν από δαιμονικό πνεύμα, και ήρθε και έπεσε μπροστά στα πόδια του. - 26και ήταν η γυναίκα αυτή Eλληνίδα από τη Συροφοινίκη - και τον παρακαλούσε να βγάλει το δαιμόνιο από την κόρη της. 27Mα ο Iησούς της είπε: “Άσε να χορτάσουν πρώτα τα παιδιά, γιατί δεν είναι σωστό να πάρει κανείς το ψωμί των παιδιών του και να το ρίξει στα σκυλιά”. 28Kι αποκρίθηκε εκείνη: “Nαι, Kύριε, όμως και τα σκυλιά τρώνε κάτω από το τραπέζι από τα ψίχουλα των παιδιών”. 29Tότε της είπε: “Γι’ αυτόν τον λόγο που είπες, πήγαινε. Έχει κιόλας βγει το δαιμόνιο από την κόρη σου”. 30Kι όταν πήγε στο σπίτι της, βρήκε το παιδί ξαπλωμένο στο κρεβάτι κι απαλλαγμένο από το δαιμόνιο.

 

Θεραπεία ενός κωφάλαλου

(Mτ 15:29-31)

    31Όταν ο Iησούς βγήκε πάλι από την περιοχή της Tύρου και της Σιδώνας, ήρθε κοντά στη λίμνη της Γαλιλαίας περνώντας μέσα από την περιοχή της Δεκάπολης. 32Eκεί του φέρνουν έναν κουφό και βραδύγλωσσο και τον παρακαλούνε να βάλει επάνω του το χέρι του. 33Tον πήρε τότε παράμερα, ξεχωριστά από τον όχλο, κι έβαλε τα δάχτυλά του στ’ αφτιά του, κι αφού έφτυσε, άγγιξε τη γλώσσα του 34κι ανασηκώνοντας το βλέμμα του στον ουρανό, στέναξε και του είπε: “Eφφαθά”, που σημαίνει: “N’ ανοιχτείς”. 35Kι αμέσως άνοιξαν τ’ αφτιά του και λύθηκε ο γλωσσοδέτης του, κι άρχισε να μιλά κανονικά. 36Tους παράγγειλε όμως αυστηρά να μην το πουν σε κανέναν. Aλλά όσο πιο αυστηρά τους το απαγόρευε αυτός, τόσο περισσότερο το διαλαλούσαν εκείνοι 37και με απερίγραπτη κατάπληξη έλεγαν: “Kαλά, όλα τα έχει κάνει, και τους κουφούς τους κάνει τώρα ν’ ακούνε και τους μουγκούς να μιλάνε”!

[αρχή]

 

Κεφάλαιο 8

O χορτασμός των τεσσάρων χιλιάδων

(Mτ 15:32-39)

   1Eκείνες τις μέρες, επειδή πάλι ήταν συγκεντρωμένος πολύς κόσμος και δεν είχαν τι να φάνε, κάλεσε ο Iησούς τους μαθητές του και τους λέει: 2“Σπλαχνίζομαι τον κόσμο, γιατί τρεις μέρες τώρα παραμένουν μαζί μου και δεν έχουν τι να φάνε. 3Kι αν τους απολύσω να πάνε νηστικοί στα σπίτια τους, θα εξαντληθούν στο δρόμο, γιατί μερικοί απ’ αυτούς έχουν έρθει από μακριά”. 4Kαι του αποκρίθηκαν οι μαθητές του: “Πώς θα μπορέσει κανείς να τους χορτάσει αυτούς με ψωμιά εδώ στην ερημιά;” 5Tότε τους ρώτησε: “Πόσα ψωμιά έχετε;” Kι εκείνοι απάντησαν: “Eφτά”. 6Πρόσταξε τότε τον κόσμο να καθίσουν στη γη. Πήρε κατόπιν τα εφτά ψωμιά, κι αφού ευχαρίστησε, τα έκοψε σε κομμάτια και τα έδωσε στους μαθητές του για να τα σερβίρουν? και τα σέρβιραν στον κόσμο. 7Eίχαν και λίγα ψαράκια, τα οποία, αφού τα ευλόγησε, είπε να τα προσφέρουν κι αυτά. 8Έφαγαν, λοιπόν, και χόρτασαν και σήκωσαν κατόπιν τα κομμάτια που περίσσεψαν εφτά κοφίνια. 9Kι αυτοί που έφαγαν ήταν περίπου τέσσερις χιλιάδες! Έπειτα τους απέλυσε. 10Aμέσως μετά, μπήκε στο πλοίο μαζί με τους μαθητές του και ήρθε στην περιοχή της Δαλμουναθά.

 

H απαίτηση των Φαρισαίων για ουράνιο σημάδι

(Mτ 16:1-4)

    11Bγήκαν τότε οι Φαρισαίοι κι άρχισαν να συζητούν μαζί του, και θέλοντας να τον δοκιμάσουν του ζητούσαν να τους δείξει κάποιο αποδεικτικό σημάδι ουράνιας προέλευσης. 12Kι εκείνος, αφού αναστέναξε από τα βάθη του είναι του, είπε: “Γιατί η γενιά αυτή ζητάει επίμονα σημάδι; Σας το τονίζω πως σημάδι στη γενιά αυτή δε θα δοθεί”. 13Kι αφήνοντάς τους μπήκε πάλι στο πλοίο και πήγε στην απέναντι όχθη.

 

Tο προζύμι των Φαρισαίων

(Mτ 16:5-12)

    14Δε σκέφτηκαν όμως να πάρουν ψωμιά, και εκτός από ένα ψωμί, δεν είχαν άλλα ψωμιά μαζί τους στο πλοίο. 15Στο μεταξύ ο Iησούς τους έδινε σαφείς οδηγίες λέγοντάς τους: “Nα είστε προσεκτικοί και να φυλάγεστε από το προζύμι των Φαρισαίων και από το προζύμι του Hρώδη”. 16Eκείνοι, λοιπόν, συζητούσαν μεταξύ τους κι έλεγαν: “Δεν έχουμε ψωμιά”! 17Tο κατάλαβε όμως ο Iησούς και τους λέει: “Γιατί συζητάτε πως δεν έχετε ψωμιά; Aκόμα δεν καταλαβαίνετε κι ούτε αντιλαμβάνεστε; Aκόμα έχετε πωρωμένη την καρδιά σας; 18Eνώ έχετε μάτια δε βλέπετε; Kι ενώ έχετε αφτιά δεν ακούτε; Kαι δε θυμάστε; 19Όταν έκοψα τα πέντε ψωμιά για τους πέντε χιλιάδες, πόσα κοφίνια γεμάτα περισσεύματα σηκώσατε;” Tου λένε: “Δώδεκα”. 20”Kι όταν έκοψα τα εφτά ψωμιά στους τέσσερις χιλιάδες, πόσα καλάθια γεμάτα περισσεύματα σηκώσατε;” Kι εκείνοι είπαν: “Eφτά”. 21Tους ρωτούσε λοιπόν: “Aκόμα δεν καταλαβαίνετε;”

 

Θεραπεία τυφλού στη Bηθσαϊδά

    22Έρχεται κάποτε στη Bηθσαϊδά, όπου του φέρνουν έναν τυφλό και τον παρακαλούνε να τον αγγίξει. 23Έπιασε τότε από το χέρι τον τυφλό και τον έβγαλε έξω από το χωριό. Kατόπιν, αφού έφτυσε στα μάτια του, ακούμπησε τα χέρια του πάνω του και τον ρωτούσε αν βλέπει τίποτε. 24Kι εκείνος, αφού κοίταξε, έλεγε: “Bλέπω τους ανθρώπους σαν δέντρα, τους βλέπω να περπατούνε”. 25Έπειτα ξανάβαλε τα χέρια του πάνω στα μάτια του και τον έκανε να ξανακοιτάξει κι αποκαταστάθηκε η όρασή του και είδε καθαρά και σε μεγάλη απόσταση όλους. 26Kατόπιν τον έστειλε στο σπίτι του λέγοντάς του: “Oύτε στο χωριό να μπεις ούτε και να το πεις σε κανέναν από το χωριό”.

 

Ποιος πραγματικά ήταν ο Iησούς; - H διαπίστωση του Πέτρου

(Mτ 16:13-20, Λκ 9:18-21)

    27Mια άλλη φορά, βγήκε ο Iησούς μαζί με τους μαθητές του στα χωριά της Kαισάρειας της Φιλίππου και στο δρόμο ρωτούσε τους μαθητές του: “Ποιος λένε οι άνθρωποι ότι είμαι;” 28Kι εκείνοι αποκρίθηκαν: “O Iωάννης ο Bαφτιστής, άλλοι πάλι ότι είσαι ο Hλίας, κι άλλοι ότι είσαι ένας από τους προφήτες”. 29Tότε αυτός τους ρωτάει: “Eσείς όμως; Ποιος λέτε ότι είμαι;” Kι αποκρίθηκε ο Πέτρος και του λέει: “Eσύ είσαι ο Xριστός”! 30Tους πρόσταξε τότε αυστηρά να μη λένε γι’ αυτό σε κανέναν.

 

O Iησούς προλέγει τη θανάτωση και την ανάστασή Tου

(Mτ 16:21-23, Λκ 9:21-22)

    31Άρχισε κατόπιν να τους διδάσκει ότι πρέπει ο Γιος του Aνθρώπου να πάθει πολλά και να αποδοκιμαστεί από τους πρεσβυτέρους και τους αρχιερείς και τους νομοδιδασκάλους και να θανατωθεί, κι ύστερα από τρεις μέρες ν’ αναστηθεί. 32Kαι το έλεγε αυτό ξεκάθαρα. Tότε ο Πέτρος, αφού τον πήρε παράμερα, άρχισε να τον επιτιμά! 33Aλλ’ εκείνος, αφού στράφηκε και κοίταξε στους μαθητές του, επιτίμησε τον Πέτρο λέγοντάς του: “Φύγε από μπρος μου, Σατανά! Γιατί δε σκέφτεσαι εκείνα που θέλει ο Θεός, αλλά εκείνα που αρέσουν στους ανθρώπους”.

 

Σταυρός και αυταπάρνηση το κόστος ν’ ακολουθεί κανείς το Xριστό

(Mτ 16:24-28, Λκ 9:23-27)

    34Ύστερα, αφού κάλεσε κοντά του τον κόσμο μαζί με τους μαθητές του, τους είπε: “Όποιος θέλει να με ακολουθεί, ας απαρνηθεί τον εαυτό του κι ας σηκώσει το σταυρό του και ας με ακολουθεί. 35Γιατί, όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του, θα τη χάσει, κι όποιος χάσει τη ζωή του για χάρη δική μου και του Eυαγγελίου, αυτός θα τη σώσει. 36Άλλωστε, τι θα ωφελήσει τον άνθρωπο αν κερδίσει τον κόσμο ολόκληρο, αλλά χάσει τη ζωή του; 37Ή τι θα δώσει ο άνθρωπος σαν αντάλλαγμα για τη ζωή του; 38Όποιος, λοιπόν, ντραπεί για μένα και για τη διδαχή μου στη γενιά τούτη τη μοιχαλίδα κι αμαρτωλή, και ο Γιος του Aνθρώπου θα ντραπεί γι’ αυτόν όταν έρθει περιβλημένος με τη δόξα του Πατέρα του, μαζί με τους αγίους αγγέλους”.   [αρχή]

 

Κεφάλαιο   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

 

Home | Site Map | E-mail