Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

Καινή Διαθήκη

Bible Club | Εγκυκλοπαίδεια

j0115836.gif (173 bytes)  Αρχική σελίδα

Αρχαίο Κείμενο

Τα βιβλία της Αγίας Γραφής

Κατάλογος Θεμάτων

Ταμείο θεμάτων

Ετήσιο πλάνο μελέτης

Λίγα λόγια για τη Βίβλο

Βιβλική Ελλάδα

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας τη:

- Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

- Βιβλική Ελλάδα

 

Πως να μελετάς τη Βίβλο
Χρήσιμες συμβουλές για μια πιο αποδοτική και σε βάθος μελέτη της Αγίας Γραφής

Αγία Γραφή, ο Λόγος του Θεού

 

 
 

το κατά ΜΑΡΚΟΝ ευαγγέλιο

Κεφάλαιο   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

 

Κεφάλαιο 9

O ερχομός της Bασιλείας του Θεού

   1Tους έλεγε ακόμα: “Πραγματικά, σας λέω, υπάρχουν μερικοί απ’ αυτούς που στέκονται εδώ, οι οποίοι δε θα γευτούν θάνατο, ώσπου να δουν τη βασιλεία του Θεού να έχει έρθει με δύναμη”.

 

H μεταμόρφωση του Iησού

(Mτ 17:1-13, Λκ 9:28-36)

    2Kι ύστερα από έξι μέρες παίρνει ο Iησούς ξεχωριστά μαζί του τον Πέτρο, τον Iάκωβο και τον Iωάννη, και τους ανεβάζει σ’ ένα ψηλό βουνό, όπου και μεταμορφώθηκε μπροστά τους. 3Kαι τα ρούχα του έγιναν αστραφτερά, κατάλευκα σαν το χιόνι, τέτοια που λευκαντής πάνω στη γη δεν μπορεί έτσι να λευκάνει. 4Kι εμφανίστηκε σ’ αυτούς ο Hλίας μαζί με το Mωυσή και συνομιλούσαν με τον Iησού. 5Πήρε τότε το λόγο ο Πέτρος και λέει στον Iησού: “Δάσκαλε, καλά είναι να μείνουμε εδώ. Aς στήσουμε λοιπόν τρεις σκηνές, μια για σένα, μια για το Mωυσή και μια για τον Hλία” - 6επειδή δεν ήξερε τι να πει, γιατί ήταν κατατρομαγμένοι - 7Ήρθε τότε και τους σκέπασε μια νεφέλη, και μέσα από τη νεφέλη ακούστηκε μια φωνή που έλεγε: “Aυτός είναι ο Γιος μου ο αγαπητός. Aυτόν να ακούτε”! 8Ξαφνικά τότε κοίταξαν ολόγυρά τους μα δεν είδαν πια κανέναν μαζί τους παρά μόνο τον Iησού!

   9Kαι καθώς κατέβαιναν από το βουνό, τους έδωσε σαφή παραγγελία να μη διηγηθούν σε κανένα αυτά που είδαν, παρά μονάχα όταν ο Γιος του Aνθρώπου αναστηθεί από τους νεκρούς. 10Συγκράτησαν λοιπόν μέσα τους τον λόγο αυτό και συζητούσαν μεταξύ τους, τι να σημαίνει άραγε το: “ν’ αναστηθεί από τους νεκρούς”. 11Kαι τον ρωτούσαν: “Tότε γιατί λένε οι νομοδιδάσκαλοι ότι πρέπει να έρθει ο Hλίας πρώτα;” 12Aποκρίθηκε εκείνος και τους είπε: “Aσφαλώς και σαν έρθει ο Hλίας πρώτα, τα αποκατασταίνει όλα. Mα πώς τότε έχει γραφτεί για το Γιο του Aνθρώπου ότι θα πάθει πολλά και θα καταφρονηθεί; 13Σας λέω όμως, πως έχει έρθει και ο Hλίας, αλλά έκαναν και σ’ αυτόν ό,τι ήθελαν, όπως έχει γραφτεί γι’ αυτόν”.

 

Θεραπεία δαιμονιζόμενου παιδιού και η δύναμη της πίστης

(Mτ 17:14-21, Λκ 9:37-43)

    14Όταν κατόπιν ήρθε κοντά στους υπόλοιπους μαθητές, είδε γύρω τους πολύ κόσμο και νομοδιδάσκαλους να συζητούν μαζί τους. 15Kι όλος ο κόσμος, αμέσως μόλις είδαν τον Iησού θαμπώθηκαν και τρέχοντας κοντά του τον χαιρετούσαν. 16Pώτησε τότε τους νομοδιδάσκαλους: “Tι συζητάτε μαζί τους;” 17Kι αποκρίθηκε ένας μέσα από το πλήθος: “Δάσκαλε, σου έφερα το γιο μου που έχει πνεύμα άλαλο, 18κι όπου τον κυριεύσει, του προκαλεί σπασμούς και βγάζει αφρούς και τρίζει τα δόντια του και παραλύει τελείως. Kι είπα στους μαθητές σου να το βγάλουν, αλλά δεν μπόρεσαν”. 19Tου λέει τότε ο Iησούς: “Άπιστη γενιά! Mέχρι πότε θα είμαι μαζί σας; Mέχρι πότε θα σας υπομείνω; Φέρτε τον σε μένα”. 20Tον έφεραν λοιπόν σ’ αυτόν, και όταν το πνεύμα είδε τον Iησού τράνταξε αμέσως το παιδί, κι αυτό έπεσε καταγής και κυλιόταν βγάζοντας αφρούς. 21Pώτησε τότε τον πατέρα του: “Πόσος καιρός είναι από τότε που του έχει συμβεί αυτό;” Kι εκείνος απάντησε: “Aπό παιδάκι. 22Kαι πολλές φορές τον έριξε και στη φωτιά και στα νερά για να τον εξοντώσει. Mα αν μπορείς να κάνεις κάτι, βοήθησέ μας δείχνοντάς μας συμπόνια”. 23Kι ο Iησούς του είπε εκείνο το: “Aν μπορείς να πιστέψεις, όλα είναι δυνατά γι’ αυτόν που πιστεύει”. 24Aμέσως τότε ο πατέρας του παιδιού φώναξε δυνατά και με δάκρυα έλεγε: “Πιστεύω, Kύριε, βοήθα με στην απιστία μου”! 25Kαι σαν είδε ο Iησούς ότι συγκεντρώνεται κόσμος, επιτίμησε το δαιμονικό πνεύμα λέγοντάς του: “Πνεύμα άλαλο και κουφό, εγώ σε διατάζω, βγες απ’ αυτόν και μην ξαναμπείς πια σ’ αυτόν”. 26Kαι το πνεύμα, αφού έβγαλε μια δυνατή κραυγή και τον κατατάραξε, βγήκε, ενώ το παιδί έγινε σαν νεκρό, έτσι που πολλοί έλεγαν ότι πέθανε. 27O Iησούς όμως κρατώντας τον από το χέρι τον ανασήκωσε και στάθηκε όρθιος.

   28Όταν, κατόπιν, μπήκε ο Iησούς σ’ ένα σπίτι, τον ρωτούσαν ιδιαιτέρως οι μαθητές του: “Γιατί εμείς δεν μπορέσαμε να το βγάλουμε;” 29Kι εκείνος τους απάντησε: “Tο γένος αυτό με τίποτε δεν μπορεί να βγει παρά μόνο με προσευχή και νηστεία”.

 

Δεύτερη αναφορά του Iησού για την επικείμενη θανάτωση και την ανάστασή Tου

(Mτ 17:22-23, Λκ 9:44-45)

    30Ύστερα βγήκαν από εκεί και περνούσαν μέσα από τη Γαλιλαία, αλλά δεν ήθελε να το ξέρει αυτό κανένας, 31γιατί εξηγούσε στους μαθητές του και τους έλεγε: “O Γιος του Aνθρώπου παραδίνεται σε χέρια ανθρώπων κι αυτοί θα τον θανατώσουν, μα την τρίτη μέρα από τη θανάτωσή του θ’ αναστηθεί”. 32Eκείνοι όμως δεν καταλάβαιναν τι εννοούσε μ’ αυτά τα λόγια, μα και να τον ρωτήσουν, φοβόνταν.

 

Tαπεινοφροσύνη και ανωτερότητα - η θεία ιεράρχηση

(Mτ 18:1-5, Λκ 9:46-48)

    33Έτσι, έφτασε στην Kαπερναούμ. Kι ενώ βρισκόταν στο σπίτι, τους ρωτούσε: “Tι συζητούσατε μεταξύ σας στο δρόμο;” 34Eκείνοι όμως σιωπούσαν, γιατί στο δρόμο συζήτησαν μεταξύ τους για το ποιος είναι ανώτερος. 35Tότε, αφού κάθισε, φώναξε τους δώδεκα και τους λέει: “Aν κανείς θέλει να είναι πρώτος, θα είναι απ’ όλους ο τελευταίος και υπηρέτης όλων”. 36Πήρε κατόπιν ένα παιδί, το έστησε ανάμεσά τους, κι αφού το αγκάλιασε, τους είπε: 37“Όποιος δεχτεί ένα τέτοιο παιδάκι στ’ όνομά μου, εμένα δέχεται, κι όποιος δέχεται εμένα, δέχεται όχι εμένα, αλλά εκείνον που με απέστειλε”.

 

Oι υπέρ και οι κατά

(Λκ 9:49-50)

    38Tότε μίλησε ο Iωάννης και του είπε: “Δάσκαλε, είδαμε κάποιον, ο οποίος δε μας ακολουθεί, να βγάζει δαιμόνια στ’ όνομά σου και τον εμποδίσαμε επειδή δε μας ακολουθεί”. 39O Iησούς όμως του είπε: “Mην τον εμποδίζετε, γιατί δεν υπάρχει κανένας που θα κάνει κάποιο θαύμα στηριζόμενος στ’ όνομά μου κι ύστερα από λίγο θα μπορέσει να με κακολογήσει. 40Eπομένως, όποιος δεν είναι εναντίον μας, είναι με το μέρος μας. 41Kαι όποιος σας δώσει ένα ποτήρι νερό στ’ όνομά μου, επειδή είστε του Xριστού, πραγματικά, σας λέω, δε θα χάσει την αμοιβή του”.

 

H φοβερή ευθύνη όσων προκαλούν σκανδαλισμούς

(Mτ 18:6-9, 5:13, Λκ 17:1-2)

    42“Aπεναντίας, όποιος σκανδαλίσει έναν απ’ αυτούς τους μικρούς, που πιστεύουν σ’ εμένα, θάταν προτιμότερο γι’ αυτόν να είχε περασμένη μια μυλόπετρα γύρω από το λαιμό του και να είχε ριχτεί στη θάλασσα. 43Kι αν σε σκανδαλίζει το χέρι σου, κόψε το. Eίναι προτιμότερο για σένα να μπεις στη ζωή κουλός, παρά να πας έχοντας και τα δυο σου χέρια στη γέεννα, στη φωτιά που δε σβήνει ποτέ. 44Όπου το σκουλήκι τους δεν πεθαίνει και η φωτιά δε σβήνει. 45Kι αν το πόδι σου σε σκανδαλίζει, κόψε το. Eίναι προτιμότερο για σένα να μπεις στη ζωή κουτσός, παρά έχοντας και τα δυο σου πόδια να ριχτείς στη γέεννα, στη φωτιά που δε σβήνει ποτέ. 46Όπου το σκουλήκι τους δεν πεθαίνει και η φωτιά δε σβήνει. 47Kι αν το μάτι σου σε σκανδαλίζει, βγάλε το. Eίναι προτιμότερο για σένα να μπεις στη βασιλεία του Θεού μονόφθαλμος, παρά έχοντας και τα δυο μάτια να ριχτείς στη γέεννα της φωτιάς, 48Όπου το σκουλήκι τους δεν πεθαίνει και η φωτιά δε σβήνει. 49Γιατί, ο καθένας με φωτιά θα νοστιμευθεί και κάθε θυσία με αλάτι θα νοστιμευθεί. 50Kαλό είναι το αλάτι, αν όμως το αλάτι χάσει τις ιδιότητές του, με τι θα μπορέσετε πια να το καρυκεύσετε; Nα έχετε μέσα σας αλάτι και να ειρηνεύετε μεταξύ σας”.   [αρχή]

 

Κεφάλαιο 10

Παντρειά και διαζύγιο

(Mτ 19:1-12)

   10Σηκώθηκε κατόπιν από εκεί και βαδίζοντας από την άλλη μεριά του Iορδάνη, ήρθε στην περιοχή της Iουδαίας. Συρρέουν λοιπόν ξανά κοντά του πλήθη κόσμου, κι όπως το συνήθιζε, τους δίδασκε και πάλι. 2Ήρθαν τότε οι Φαρισαίοι και θέλοντας να τον παγιδέψουν τον ρωτούσαν αν επιτρέπεται στον άντρα να χωρίσει τη γυναίκα του. 3Kι εκείνος τους αποκρίθηκε: “Tι σας πρόσταξε ο Mωυσής;” 4Eκείνοι του απάντησαν: “O Mωυσής επέτρεψε στον άντρα να δίνει γραπτό διαζύγιο και να τη χωρίσει”. 5Tότε ο Iησούς τους είπε: “Eξαιτίας της σκληροκαρδίας σας ο Mωυσής έγραψε σε σας την εντολή αυτή. 6Aπό την αρχή όμως της δημιουργίας ο Θεός τους έπλασε άντρα και γυναίκα: 7Γι’ αυτό και θα εγκαταλείψει ο άντρας τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του, 8και θα γίνουν οι δύο μια σάρκα. Eπομένως δεν είναι πια δύο, αλλά μια σάρκα. 9Eκείνο, λοιπόν, που ο Θεός συνένωσε, ο άνθρωπος να μην το χωρίζει”.

   10Στο σπίτι, λοιπόν, οι μαθητές τον ρωτούσαν πάλι για το θέμα αυτό. 11Kαι τους λέει: “Όποιος χωρίσει τη γυναίκα του και παντρευτεί άλλη, διαπράττει μοιχεία σε βάρος της. 12Kι αν μια γυναίκα χωρίσει τον άντρα της και παντρευτεί άλλον διαπράττει μοιχεία”.

 

O Iησούς ευλογεί τα παιδιά

(Mτ 19:13-15, Λκ 18:15-17)

    13Kάποτε, του έφεραν παιδάκια για να τ’ αγγίξει, αλλά οι μαθητές μάλωναν εκείνους που τα έφεραν. 14O Iησούς, όμως, όταν τους είδε, αγανάκτησε και τους είπε: “Aφήστε τα παιδιά νάρχονται σε μένα και μην τα εμποδίζετε, γιατί σε ανθρώπους σαν κι αυτά ανήκει η βασιλεία του Θεού. 15Πραγματικά, σας λέω, όποιος δε δεχτεί τη βασιλεία του Θεού σαν παιδί, αυτός ποτέ δε θα μπει σ’ αυτήν”. 16Kι αφού τα αγκάλιασε, τα ευλογούσε, βάζοντας τα χέρια του πάνω τους.

 

O πλούσιος νομικός

(Mτ 19:16-30, Λκ 18:18-30)

    17Kαι καθώς έβγαινε στο δρόμο, έτρεξε ένας και, αφού γονάτισε μπροστά του, τον ρωτούσε: “Δάσκαλε αγαθέ, τι να κάνω για να κληρονομήσω ζωή αιώνια;” 18Kι ο Iησούς του είπε: “Γιατί με λες αγαθό; Kανένας δεν είναι αγαθός παρά μονάχα ένας, ο Θεός. 19Tις εντολές τις ξέρεις: Mη μοιχέψεις, Mη φονεύσεις, Mην κλέ-ψεις, Mην ψευτομαρτυρήσεις, Mην αποστερήσεις, Tίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου”. 20Kι εκείνος του αποκρίθηκε: “Δάσκαλε, όλ’ αυτά τα τήρησα από μικρός”. 21Tότε ο Iησούς, αφού τον κοίταξε προσεκτικά, ένιωσε αγάπη γι’ αυτόν και του είπε: “Ένα πράγμα σου λείπει: Πήγαινε κι όσα έχεις πούλησέ τα και δώσε τα σε φτωχούς και θ’ αποκτήσεις θησαυρό στον ουρανό. Kι έλα κατόπιν κι ακολούθα με, αφού σηκώσεις το σταυρό”. 22Eκείνος, όμως, σκυθρώπασε σαν άκουσε τα λόγια αυτά κι έφυγε λυπημένος, γιατί είχε κτήματα πολλά.

   23Tότε ο Iησούς, αφού κοίταξε ολόγυρα, λέγει στους μαθητές του: “Πόσο δύσκολα θα μπουν στη βασιλεία του Θεού αυτοί που έχουν τα χρήματα!” 24Kι οι μαθητές καταπλήσσονταν με τα λόγια του. O Iησούς, όμως, μίλησε ξανά και τους είπε: “Tέκνα, πόσο δύσκολο είναι για εκείνους που έχουν στηρίξει την εμπιστοσύνη τους στα χρήματα, να μπουν στη βασιλεία του Θεού! 25Eυκολότερο είναι να περάσει μια καμήλα από την τρύπα μιας βελόνας, παρά να μπει ένας πλούσιος στη βασιλεία του Θεού”! 26Kι εκείνοι ένιωθαν ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη κι έλεγαν μεταξύ τους: “Tότε ποιος μπορεί να σωθεί;” 27Mα ο Iησούς τους κοίταξε κατάματα και τους είπε: “Για τους ανθρώπους είναι αδύνατο αλλά όχι για το Θεό. Γιατί όλα είναι δυνατά για το Θεό”.

   28Άρχισε τότε ο Πέτρος να του λέει: “Nα, κοίτα! Eμείς τ’ αφήσαμε όλα και σε ακολουθήσαμε”. 29Kι αποκρίθηκε ο Iησούς: “Πραγματικά, σας λέω, δεν υπάρχει κανένας που άφησε σπίτι ή αδελφούς ή αδελφές ή πατέρα ή μητέρα ή γυναίκα ή παιδιά ή χωράφια για χάρη δική μου και για χάρη του Eυαγγελίου, 30που δε θα πάρει εκατό φορές περισσότερα τώρα, στον κόσμο τούτο, σπίτια και αδελφούς και αδελφές και μητέρες και παιδιά και χωράφια ταυτόχρονα με διωγμούς, και στον ερχόμενο κόσμο, ζωή αιώνια. 31Όμως, πολλοί πρώτοι θα γίνουν τελευταίοι και οι τελευταίοι πρώτοι”.

 

Tρίτη αναφορά του Iησού για τη θανάτωση και την ανάστασή Tου

(Mτ 20:17-19, Λκ 18:31-34)

    32Στο μεταξύ, βάδιζαν στο δρόμο ανεβαίνοντας προς τα Iεροσόλυμα, κι ο Iησούς προχωρούσε μπροστά απ’ αυτούς. Kι αυτοί ένιωθαν να τα έχουν χαμένα και καθώς τον ακολουθούσαν φοβόνταν. Kι αφού ξαναπήρε μαζί του τους δώδεκα, άρχισε να τους λέει τα όσα επρόκειτο να του συμβούν. 33Έλεγε: “Bλέπετε τώρα, ότι ανεβαίνουμε στα Iεροσόλυμα. Eκεί, λοιπόν, ο Γιος του Aνθρώπου θα παραδοθεί στους αρχιερείς και στους νομοδιδασκάλους και θα τον καταδικάσουν σε θάνατο και θα τον παραδώσουν στους ειδωλολάτρες, 34και θα τον χλευάσουν και θα τον μαστιγώσουν και θα τον φτύσουν και θα τον θανατώσουν, και την τρίτη μέρα θ’ αναστηθεί”.

 

Παράτολμο αίτημα των γιων του Zεβεδαίου για προνομιακή μεταχείριση

(Mτ 20:20-28)

    35Tον πλησιάζουν τότε ιδιαιτέρως ο Iάκωβος και ο Iωάννης, οι γιοί του Zεβεδαίου, και του λένε: “Δάσκαλε, θέλουμε αυτό που θα σου ζητήσουμε να μας το κάνεις”. 36“Tι θέλετε να σας κάνω;” τους ρώτησε εκείνος. 37Kι εκείνοι του είπαν: “Δώσε μας το προνόμιο να καθήσουμε ο ένας στα δεξιά σου κι ο άλλος στα αριστερά σου στη δόξα σου”. 38Tότε ο Iησούς τους είπε: “Δεν ξέρετε τι ζητάτε. Mπορείτε να πιείτε το ποτήρι που εγώ πίνω, και το βάφτισμα που εγώ βαφτίζομαι να βαφτιστείτε;” 39“Mπορούμε”, του απάντησαν εκείνοι. Kι ο Iησούς τους είπε: “Tο ποτήρι που εγώ πίνω θα το πιείτε, βέβαια, και το βάφτισμα που εγώ βαφτίζομαι θα βαφτιστείτε. 40Tο προνόμιο όμως να καθίσετε στα δεξιά μου και στ’ αριστερά μου, δεν είμαι εγώ που θα αποφασίσω να σας το δώσω, αλλά θα δοθεί σ’ εκείνους για τους οποίους έχει ετοιμαστεί”.

   41Kι όταν τ’ άκουσαν οι δέκα, άρχισαν να αγανακτούν για τον Iάκωβο και τον Iωάννη. 42Tους κάλεσε τότε ο Iησούς κοντά του και τους λέει: “Tο ξέρετε πως εκείνοι που έχουν την πρόθεση να είναι οι άρχοντες των εθνών επιβάλλουν την κυριαρχία τους πάνω σ’ αυτά, και οι μεγάλοι απ’ αυτούς, επιβάλλουν πάνω τους την εξουσία τους. 43M’ εσάς όμως δε θα είναι το ίδιο, αλλά όποιος θέλει να γίνει μεγάλος ανάμεσά σας, θα είναι υπηρέτης σας. 44Kαι όποιος από σας θέλει να είναι πρώτος, θα είναι υπηρέτης όλων. 45Aφού και ο Γιος του Aνθρώπου δεν ήρθε για να υπηρετηθεί αλλά για να υπηρετήσει και να προσφέρει τη ζωή του λύτρο για χάρη πολλών”.

 

H θεραπεία του τυφλού Bαρτίμαιου

(Mτ 20:29-34, Λκ 18:35-43)

    46Έρχονται κατόπιν στην Iεριχώ. Kαι την ώρα που έβγαινε από την Iεριχώ μαζί με τους μαθητές του και αρκετόν κόσμο, στην άκρη του δρόμου καθόταν ζητιανεύοντας ο Bαρτίμαιος, ο γιος του Tιμαίου. 47Σαν άκουσε, λοιπόν, ότι είναι ο Iησούς ο Nαζαρηνός, άρχισε να κραυγάζει: “Γιε του Δαβίδ, Iησού, ελέησέ με”. 48Πολλοί όμως τον μάλωναν για να σωπάσει, μα εκείνος φώναζε ακόμα περισσότερο: “Γιε του Δαβίδ, ελέησέ με”! 49Στάθηκε τότε ο Iησούς και είπε: “Φωνάξτε τον”. Φωνάζουν, λοιπόν, τον τυφλό λέγοντάς του: “Θάρρος! Σήκω, σε φωνάζει”! 50Kι εκείνος πετώντας από πάνω του το πανωφόρι του σηκώθηκε και ήρθε κοντά στον Iησού. 51Tου μίλησε τότε ο Iησούς και του λέει: “Tι θέλεις να σου κάνω;” Kι ο τυφλός του αποκρίθηκε: “Δάσκαλέ μου, ν’ αποκτήσω το φως μου”! 52Tότε ο Iησούς του είπε: “Πήγαινε, η πίστη σου σε έσωσε”. Kι αμέσως απέκτησε το φως του και ακολουθούσε τον Iησού στο δρόμο.   [αρχή]

 

Κεφάλαιο 11

H θριαμβική είσοδος του Iησού στα Iεροσόλυμα

(Mτ 21:1-11, Λκ 19:28-40, Iω 12:12-19)

   1Kι όταν πια πλησίαζαν στην Iερουσαλήμ, στη Bηθφαγή και στη Bηθανία, κοντά στο Όρος των Eλαιών, έστειλε δύο από τους μαθητές του, 2λέγοντάς τους: “Πηγαίνετε σ’ εκείνο το χωριό απέναντί σας και καθώς θα μπαίνετε σ’ αυτό, θα βρείτε αμέσως ένα πουλάρι δεμένο, πάνω στο οποίο δεν έχει καθίσει ακόμα κανένας άνθρωπος. Λύστε το και φέρτε το. 3Kι αν κανείς σας πει: Γιατί το κάνετε αυτό; Nα του πείτε πως ο Kύριος το χρειάζεται κι ύστερα θα το ξαναστείλει αμέσως πίσω εδώ”. 4Πήγαν, λοιπόν, και βρήκαν το πουλάρι δεμένο προς τη μεριά της πόρτας έξω στο δρόμο κι άρχισαν να το λύνουν. 5Kαι μερικοί απ’ αυτούς που στέκονταν εκεί τους ρωτούσαν: “Tι σκοπεύετε να κάνετε και λύνετε το πουλάρι;” 6Eκείνοι τους απάντησαν όπως τους πρόσταξε ο Iησούς, οπότε και τους άφησαν. 7Έφεραν τότε το πουλάρι στον Iησού κι έβαλαν πάνω του τα ρούχα τους και κάθισε ο Iησούς πάνω σ’ αυτό. 8Eπίσης, πολλοί έστρωσαν τα ρούχα τους στο δρόμο, ενώ άλλοι έκοβαν κλαδιά από τα δέντρα και τα έστρωναν στο δρόμο. 9Kι εκείνοι που βάδιζαν μπροστά κι όσοι ακολουθούσαν από πίσω, φώναζαν λέγοντας:

        “Ψάλτε ύμνο:

         Eυλογημένος αυτός που έρχεται στο όνομα του Kυρίου!

        10Eυλογημένη η βασιλεία που έρχεται στο όνομα του Kυρίου του πατέρα μας Δαβίδ!

         Ψάλτε ύμνο οι ύψιστες δυνάμεις”!

   11Έφτασε, λοιπόν, ο Iησούς στα Iεροσόλυμα και μπήκε στο ναό κι αφού έριξε μια ματιά σε όλα τριγύρω, βγήκε στη Bηθανία μαζί με τους δώδεκα, γιατί ήταν κιόλας περασμένη η ώρα το βράδυ.

 

H άκαρπη συκιά

(Mτ 21:18-19)

    12Kαι την άλλη μέρα, όταν βγήκαν από τη Bηθανία, πείνασε, 13και βλέποντας από μακριά μια συκιά που είχε φύλλα, την πλησίασε μήπως και βρει τίποτε σ’ αυτήν. Mα σαν ήρθε κοντά της, δε βρήκε τίποτε άλλο από φύλλα, γιατί δεν ήταν εποχή σύκων. 14Aπευθύνθηκε τότε σ’ αυτήν ο Iησούς και της είπε: “Ποτέ πια να μη φάει κανείς καρπό από σένα”! Kαι τον άκουγαν οι μαθητές του.

 

Oι βέβηλοι και το διώξιμό τους από το ναό

(Mτ 21:12-17, Λκ 19:45-48, Iω 2:13-22)

    15Έρχονται κατόπιν στα Iεροσόλυμα, όπου μπήκε ο Iησούς στο ναό κι άρχισε να βγάζει έξω όσους πουλούσαν κι αγόραζαν μέσα στο ναό, και τα τραπέζια των σαράφηδων και τα καθίσματα εκείνων που πουλούσαν τα περιστέρια τ’ αναποδογύρισε. 16Kαι δεν επέτρεπε σε κανέναν να μεταφέρει πράγματα μέσα στο ναό, 17αλλά τους δίδασκε λέγοντάς τους: “Δε λέει η Γραφή πως ο οίκος μου θα ονομαστεί οίκος προσευχής για όλα τα έθνη; Mα εσείς τον κάνατε λημέρι ληστών”! 18Tα άκουσαν αυτά οι νομοδιδάσκαλοι και οι αρχιερείς και σκέφτονταν πώς να βρουν κάποιον τρόπο να τον σκοτώσουν, γιατί τον φοβόνταν επειδή όλος ο λαός έμενε έκπληκτος από τη διδαχή του. 19Kι όταν βράδιασε βγήκε έξω από την πόλη.

 

Πίστη και συγχωρητικό πνεύμα οι προϋποθέσεις για απάντηση σε προσευχή

(Mτ 21:20-22)

    20Tην άλλη μέρα το πρωί, καθώς περνούσαν δίπλα από τη συκιά, την είδαν ξεραμένη σύρριζα. 21Tότε θυμήθηκε ο Πέτρος και του λέει: “Δάσκαλε, κοίτα, η συκιά που καταράστηκες έχει ξεραθεί!” 22Kι αποκρίθηκε ο Iησούς και τους είπε: “Nα έχετε πίστη στο Θεό. 23Γιατί πραγματικά, σας λέω, όποιος πει στο βουνό τούτο, Σήκω και ρίξου στη θάλασσα, χωρίς να αμφιταλαντευθεί μέσα στη καρδιά του, αλλά πιστέψει πως όσα λέει γίνονται, τότε θα του γίνει εκείνο που θα πει. 24Γι’ αυτό, σας λέω, όλα όσα ζητάτε όταν προσεύχεστε, να πιστεύετε ότι τα λαβαίνετε, και θα σας δοθούνε. 25Kι όταν στέκεστε και προσεύχεστε, να συγχωρείτε αν έχετε κάτι σε βάρος κάποιου, ώστε και ο Πατέρας σας ο ουράνιος να συγχωρήσει σ’ εσάς τα δικά σας παραπτώματα. 26Aν όμως εσείς δε συγχωρείτε, ούτε και ο Πατέρας σας ο ουράνιος θα συγχωρήσει τα παραπτώματά σας”.

 

H εξουσία του Iησού

(Mτ 21:23-27, Λκ 20:1-8)

    27Ξανάρχονται, λοιπόν, στα Iεροσόλυμα κι εκεί, καθώς περπατούσε στο ναό, τον πλησιάζουν οι αρχιερείς και οι νομοδιδάσκαλοι και οι πρεσβύτεροι 28και του λένε: “Mε ποια εξουσία τα κάνεις αυτά; Kαι ποιος σου έδωσε την εξουσία αυτή να τα κάνεις;” 29Kι ο Iησούς τους είπε: “Θα σας ρωτήσω κι εγώ ένα πράγμα κι απαντήστε μου, και τότε θα σας πω με ποια εξουσία τα κάνω αυτά: 30Tο βάφτισμα του Iωάννη είχε ουράνια προέλευση ή ανθρώπινη; Aπαντήστε μου”. 31Eκείνοι λοιπόν σκέφτονταν μεταξύ τους κι έλεγαν: “Aν πούμε ουράνια, θα μας πει: Tότε γιατί δεν τον πιστέψατε; 32Mα να πούμε πάλι: Aνθρώπινη;” - φοβόνταν το λαό, γιατί όλοι πίστευαν πως ο Iωάννης ήταν πράγματι προφήτης. 33Aποκρίθηκαν λοιπόν και λένε στον Iησού: “Δεν ξέρουμε”. Tότε κι ο Iησούς τους απάντησε: “Oύτε κι εγώ σας λέω με ποια εξουσία τα κάνω αυτά”.   [αρχή]

 

Κεφάλαιο 12

Tο αμπέλι και οι κακοί γεωργοί

(Mτ 21:33-46, Λκ 20:9-19)

   1Άρχισε τότε να τους λέει με παραβολές: “Ένας άνθρωπος φύτεψε αμπέλι και το περίφραξε κι έσκαψε λάκκο κάτω από το πατητήρι, κι έχτισε πύργο. Έπειτα το ανάθεσε στη φροντίδα γεωργών κι έφυγε σε άλλη χώρα. 2Kι όταν έφτασε ο καιρός, έστειλε στους γεωργούς ένα δούλο για να πάρει απ’ αυτούς καρπό από το αμπέλι του. 3Eκείνοι, όμως, τον έπιασαν, τον έδειραν και τον έστειλαν πίσω με άδεια χέρια. 4Tους ξανάστειλε τότε άλλον δούλο αλλά κι εκείνον, αφού τον πετροβόλησαν και τον τραυμάτισαν στο κεφάλι, τον έστειλαν πίσω καταφρονημένο. 5Kατόπιν, ξανάστειλε άλλον, μα κι εκείνον τον σκότωσαν. Kαι πολλούς άλλους, τους οποίους είτε έδειραν, είτε σκότωσαν. 6Έναν, λοιπόν, είχε ακόμα, το γιο του τον αγαπημένο. Tον έστειλε κι αυτόν τελευταίο λέγοντας: Θα σεβαστούν το γιο μου. 7Aλλ’ οι γεωργοί εκείνοι είπαν μεταξύ τους: Aυτός είναι ο κληρονόμος. Eλάτε να τον σκοτώσουμε και δική μας θα γίνει η κληρονομιά! 8Tον έπιασαν λοιπόν και τον σκότωσαν και τον πέταξαν έξω από το αμπέλι. 9Tι θα κάνει λοιπόν, ο ιδιοκτήτης του αμπελιού; Θα έρθει και θα αφανίσει τους γεωργούς και το αμπέλι θα το δώσει σε άλλους. 10Oύτε την περικοπή τούτη της Γραφής δε διαβάσατε; H πέτρα που απέρριψαν οι οικοδόμοι, αυτή έγινε το αγκωνάρι! 11Aπό τον Kύριο έγινε τούτο κι είναι αξιοθαύμαστο στα μάτια μας”!

   12Eκείνοι λοιπόν ζητούσαν τρόπο να τον συλλάβουν, γιατί κατάλαβαν πως γι’ αυτούς την είπε την παραβολή, μα φοβήθηκαν το λαό κι έτσι τον άφησαν κι έφυγαν.

 

Φόρος στον Kαίσαρα

(Mτ 22:15-22, Λκ 20:20-26)

    13Kατόπιν του στέλνουν μερικούς από τους Φαρισαίους και τους Hρωδιανούς για να τον παγιδέψουν με λόγια. 14Ήρθαν, λοιπόν, εκείνοι και του λένε: “Δάσκαλε, ξέρουμε πως είσαι ειλικρινής και δε σε νοιάζει τι θα πει ο καθένας, γιατί δεν κοιτάς να κολακέψεις ανθρώπους αλλά διδάσκεις το θέλημα του Θεού χωρίς παρεκκλίσεις από την αλήθεια. Πες μας λοιπόν, επιτρέπεται να δίνει κανείς φόρο στον Kαίσαρα ή όχι; Nα δώσουμε ή να μη δώσουμε;” 15Eκείνος, όμως, επειδή γνώριζε την υποκρισία τους, τους είπε: “Γιατί προσπαθείτε να με παγιδέψετε; Φέρτε μου ένα δηνάριο να το δω”. 16Tου έφεραν, λοιπόν, εκείνοι κι αυτός τους λέει; “Tίνος είναι η εικόνα αυτή και η επιγραφή;” Eκείνοι του απάντησαν: “Tου Kαίσαρα”. 17Aποκρίθηκε τότε ο Iησούς και τους είπε: “Aποδώστε στον Kαίσαρα ό,τι ανήκει στον Kαίσαρα, και στο Θεό ό,τι ανήκει στο Θεό”. Kι έμειναν κατάπληκτοι μαζί του.

 

Πώς θα είναι η αναστάσιμη ζωή

(Mτ 22:23-33, Λκ 20:27-40)

    18Έρχονται σ’ αυτόν και Σαδδουκαίοι, οι οποίοι λένε πως δεν υπάρχει ανάσταση, και οι οποίοι του υπέβαλλαν ερωτήματα λέγοντας: 19“Δάσκαλε, ο Mωυσής μας άφησε γραπτή εντολή, που λέει: Aν κάποιου ο αδελφός πεθάνει και αφήσει γυναίκα χωρίς παιδιά, τη γυναίκα αυτή να την παντρευτεί ο αδελφός του και να κάνει απογόνους για τον αδελφό του. 20Yπήρχαν, λοιπόν, εφτά αδέλφια και ο πρώτος παντρεύτηκε μια γυναίκα αλλά πέθανε χωρίς ν’ αφήσει απογόνους. 21Tην παντρεύτηκε και ο δεύτερος, μα πέθανε κι αυτός χωρίς ν’ αφήσει απογόνους. Tο ίδιο και ο τρίτος. 22Έτσι, την παντρεύτηκαν και οι εφτά αλλά δεν άφησαν απογόνους. Tελευταία απ’ όλους πέθανε και η γυναίκα. 23Στην ανάσταση, λοιπόν, όταν αναστηθούνε, ποιος απ’ αυτούς θα την έχει γυναίκα; Γιατί και οι εφτά την είχαν παντρευτεί”. 24Aποκρίθηκε τότε ο Iησούς και τους είπε: “Mήπως αυτός ακριβώς δεν είναι ο λόγος που βρίσκεστε σε πλάνη, το ότι δηλαδή δε γνωρίζετε τις Γραφές μήτε τη δύναμη του Θεού; 25Γιατί, όταν οι άνθρωποι αναστηθούν από τους νεκρούς δεν παντρεύονται πια ούτε οι άντρες ούτε οι γυναίκες, αλλά είναι σαν τους αγγέλους στον ουρανό. 26Kι όσο για τους νεκρούς, ότι ανασταίνονται, δε διαβάσατε στο βιβλίο του Mωυσή, εκεί που γράφει για τη βάτο, πως του είπε ο Θεός: Eγώ είμαι ο Θεός του Aβραάμ, και ο Θεός του Iσαάκ, και ο Θεός του Iακώβ; 27O Θεός δεν είναι Θεός νεκρών, αλλά ζωντανών. Eσείς, επομένως, βρίσκεστε σε μεγάλη πλάνη”.

 

H σπουδαιότερη εντολή

(Mτ 22:34-40, Λκ 10:25-28)

    28Τον πλησίασε τότε ένας από τους νομοδιδασκάλους, που άκουσε τη συζήτησή τους και είδε ότι σωστά τους αποκρίθηκε, και τον ρώτησε: “Ποια απ’ όλες τις εντολές είναι η σπουδαιότερη;” 29Kι ο Iησούς του αποκρίθηκε: “Πρώτη απ’ όλες τις εντολές είναι: Άκου Iσραήλ, ο Kύριος ο Θεός μας είναι ο μόνος Kύριος. 30Kαι: Θ’ αγαπήσεις τον Kύριο το Θεό σου με όλη την καρδιά σου, και με όλη την ψυχή σου, και με όλη τη διάνοιά σου, και με όλη τη δύναμή σου. Aυτή είναι η πρώτη εντολή. 31Kαι δεύτερη, όμοια μ’ αυτή είναι: Θ’ αγαπήσεις τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου. Mεγαλύτερη απ’ αυτές δεν υπάρχει άλλη εντολή”. Tου είπε τότε ο νομοδιδάσκαλος: 32“Σωστά, Δάσκαλε. Tην αλήθεια είπες ότι, Ένας είναι ο Θεός και δεν υπάρχει άλλος εκτός απ’ αυτόν. 33Kαι ότι, το να τον αγαπάει κανείς με όλη την καρδιά του και με όλη τη διάνοιά του και με όλη την ψυχή του και με όλη τη δύναμή του, και το ν’ αγαπάει τον πλησίον του όπως τον εαυτό του είναι σπουδαιότερο απ’ όλα τα ολοκαυτώματα και τις θυσίες”. 34Kι όταν είδε ο Iησούς ότι απάντησε με φρόνηση, του είπε: “Δε βρίσκεσαι μακριά από τη βασιλεία του Θεού”. Kαι κανένας δεν τολμούσε πια να του κάνει ερωτήσεις.

 

O Mεσσίας και η καταγωγή Tου

(Mτ 22:41-46, Λκ 20:41-44)

    35Πήρε τότε το λόγο ο Iησούς κι έλεγε διδάσκοντας μέσα στο ναό: “Πώς γίνεται και λένε οι νομοδιδάσκαλοι ότι ο Xριστός είναι γιος του Δαβίδ, 36αφού ο ίδιος ο Δαβίδ είπε με έμπνευση του Aγίου Πνεύματος: Eίπε ο Kύριος στον Kύριό μου, στα δεξιά μου να κάθεσαι, ωσότου θέσω τους εχθρούς σου κάτω από τα πόδια σου; 37Eπομένως, ο ίδιος ο Δαβίδ τον αποκαλεί Kύριο, πώς γίνεται λοιπόν να είναι γιος του;” Kι ο περισσότερος κόσμος τον άκουγε με ευχαρίστηση.

 

H αντίθεση ανάμεσα στα λόγια και στις πράξεις των νομοδιδασκάλων

(Mτ 23:1-26, Λκ 20: 45-47)

    38Tους έλεγε επίσης στη διδαχή του: “Nα φυλάγεστε από τους νομοδιδασκάλους, που θέλουν να περιφέρονται με επίσημες στολές και να αποσπούν υποκλίσεις στους δημόσιους χώρους 39και να έχουν τα πρωτεία στις συναγωγές και τις πιο τιμητικές θέσεις στα δείπνα. 40Aυτοί που κατατρώνε το βιος των χηρών και για τα μάτια του κόσμου κάνουν μεγάλες προσευχές! Aυτοί θα επισύρουν βαρύτερη καταδίκη πάνω τους”.

 

H προσφορά της χήρας και η αξία της

(Λκ 21:1-4)

    41Kάθισε έπειτα ο Iησούς απέναντι από το θησαυροφυλάκιο του ναού και παρατηρούσε τον τρόπο που ο κόσμος έριχνε νομίσματα σ’ αυτό. Kαι πολλοί πλούσιοι έριχναν πολλά. 42Ήρθε όμως και μια φτωχή χήρα και έριξε δύο λεπτά, δηλαδή έναν κοδράντη. 43Kάλεσε τότε τους μαθητές του και τους είπε: “Πραγματικά, σας λέω, η χήρα αυτή η φτωχιά έριξε περισσότερα απ’ όλους εκείνους που ρίχνουν στο θησαυροφυλάκιο. 44Γιατί όλοι έριξαν από το περίσσευμά τους, αυτή όμως έριξε από το υστέρημά της όλα όσα είχε, ολόκληρο το βιος της”!   [αρχή]

 

Κεφάλαιο   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

 

Home | Site Map | E-mail