Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

Βιβλική

Εγκυκλοπαίδεια

Bible Club | Βιβλική Ελλάδα

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας τη:

- Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

- Βιβλική Ελλάδα

 

 

 

Bible Club - Εγκυκλοπαίδεια - Άνθρωποι: Μαθητές του Ιησού

 

 

Οι μαθητές του Ιησού

Η λέξη μαθητής προέρχεται από το ρήμα "μανθάνω", που σημαίνει μαθαίνω, διδάσκομαι. Μαθητής γενικά σημαίνει εκείνον που δέχεται τη διδασκαλία ή τη διδαχή κάποιου. Στην Αγία Γραφή, ιδιαίτερα στην Καινή Διαθήκη, με τη λέξη μαθητής εννοείται κάποιος που όχι μόνο διδάσκεται αλλά και τα εφαρμόζει στη ζωή του.

 

Πραγματικός μαθητής του Ιησού Χριστού είναι εκείνος που πιστεύει στο Χριστό, Τον ακολουθεί, υπακούει στις εντολές Του, μαρτυρεί γι Αυτόν, κατοικεί μέσα του ο Χριστός, μένει "εν Χριστώ" και Τον περιμένει.

Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

 

Μαθητής στην Καινή Διαθήκη

Η λέξη μαθητής αναφέρεται αρκετά συχνά στην Καινή Διαθήκη. Θα συναντήσουμε λοιπόν, α) τους Δώδεκα Μαθητές του Ιησού, β) τους μαθητές του Ιωάννη του Βαπτιστή (Ματθαίος 9:14), και γ) τους μαθητές των Φαρισαίων.

Εάν διαβάσουμε προσεκτικά τα πρώτα βιβλία της Καινής Διαθήκης, τα ευαγγέλια και τις Πράξεις των Αποστόλων, θα διαπιστώσουμε πως πρωταρχικά η λέξη μαθητής αναφέρεται στους ακολούθους του Χριστού. Επίσης αναφέρεται στον ευρύτερο κύκλο όλων όσων πιστεύουν στον Ιησού Χριστό, αποδέχονται τη διδασκαλία Του, και τον ακολουθούν (Πράξεις 6:1,2,7, 9:36). Αργότερα, και μετά την οργάνωση της εκκλησίας στην Αντιόχεια, όλοι οι μαθητές του Χριστού, ονομάστηκαν Χριστιανοί (Πράξεις 11:26).

 

Μαθητής στην Παλαιά Διαθήκη

Στην Παλαιά Διαθήκη, η λέξη μαθητής αναφέρεται μόνο μία φορά, στο Ησαΐας 8:16. Άλλη μία αναφορά γίνεται στο Ησαΐας 50:4, και αποδίδεται ως "πεπαιδευμένοι" (σε σύγχρονες μεταφράσεις αποδίδεται "σαν μαθητής"). Στο εβραϊκό όμως κείμενο η λέξη συναντιέται και σε άλλα εδάφια, όπως: Ιερεμίας 13:21, 20:11, 46:9 (Νέο εγκυκλοπαιδικό λεξικό Γ. Κωνσταντινίδη).

 

Οι Δώδεκα μαθητές του Ιησού

Η εκλογή των δώδεκα μαθητών του Ιησού, που ονομάζονται και απόστολοι, καθώς η αποστολή τους ήταν να κηρύξουν το ευαγγέλιο σε ολόκληρο τον κόσμο, κράτησε ενάμιση χρόνο περίπου. Μετά την κλίση τους έμειναν μαζί με τον Ιησού δύο χρόνια περίπου. Σύμφωνα με τον H. Halley, χρονολογικά συνέβηκαν τα παρακάτω γεγονότα:

* Νοέμβριος, 26 μ.Χ. (;): Οι Ιωάννης, Ανδρέας, Σίμων, Φίλιππος και Ναθαναήλ, πίστεψαν με το βάπτισμα του Ιωάννη του Βαπτιστή (Ιωάννης 1:33-51) και Τον ακολούθησαν στην Κανά. Ύστερα γύρισαν πίσω στις δουλειές τους, μέχρι να τους καλέσει να πάνε μαζί Του.

* Ιανουάριος, 28 μ.Χ. (;): Ο Ιησούς, αφού είχε τελειώσει την πρώτη διακονία Του στην Ιουδαία, και άρχιζε τη διακονία Του στη Γαλιλαία, κάλεσε τους Σίμωνα, Ανδρέα, Ιάκωβο και Ιωάννη, να εγκαταλείψουν το επάγγελμα του ψαρά και να Τον ακολουθήσουν (Μάρκος 1:16-20). Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα κάλεσε και τον Ματθαίο (Ματθαίος 9:9).

* Μάιος, 28 μ.Χ. (;): Διαλέγει τους δώδεκα αποστόλους, ανάμεσα από τους μαθητές Του (Λουκάς 6:12-16).

* Μάρτιος, 29 μ.Χ. (;): Τους δίνει εξουσία να θεραπεύουν, και τους αποστέλλει ανά δύο σε μία περιοδεία, κατά πάσα πιθανότητα ενός μηνός περίπου (Ματθαίος κεφ. 10).

* Μάιος, 30 μ.Χ.: Τους αποστέλλει να κηρύξουν το ευαγγέλιο στα πέρατα της γης (Ματθαίος 28:16-20).

Οι δώδεκα μαθητές του Ιησού είναι οι:

Πέτρος ή Σίμων, Ιάκωβος, Ιωάννης, Ανδρέας, Φίλιππος, Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ), Θωμάς, Σίμων, Ματθαίος, Ιούδας ο Ισκαριώτης, Ιούδας ή Θαδδαίος, Ιάκωβος γιος του Αλφαίου.

Η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά την σύναξη των Αγίων 12 Αποστόλων στις 30 Ιουνίου.

[] διάβασε για τα θαύματα των Αποστόλων

 

 

Home | Site Map | Επικοινωνία