Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

Βιβλική

Εγκυκλοπαίδεια

Bible Club | Βιβλική Ελλάδα

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας τη:

- Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

- Βιβλική Ελλάδα

 

 

 

Bible Club - Εγκυκλοπαίδεια - Άνθρωποι: Μαθητές του Ιησού

 

 

απόστολος Φίλιππος, ο μαθητής του Ιησού

 

 

Ένας από τους δώδεκα μαθητές του Ιησού

 

Διαβάστε σ' αυτή την κατηγορία:

- Άνδρες

- Γυναίκες

- Μαθητές

- Πατριάρχες

 
 

Γράψε τις παρατηρήσεις σου

 
     

 

Καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, συμπολίτης και φίλων του Πέτρου και του Ανδρέα (Ιωάννης 1:44-45). Στον κατάλογο των αποστόλων αναφέρεται πέμπτος μεταξύ των δώδεκα αποστόλων (Ματθαίος 10:3). Αποκαλείται "ο απόστολος" για να ξεχωρίσει από τον Φίλιππο τον ευαγγελιστή ή το Φίλιππο το διάκονο (Πράξεις 6:5).

Ήταν μεταξύ των πρώτων μαθητών που ακολούθησαν τον Κύριο από την αρχή της διακονίας Του. Πιθανόν να ήταν μεταξύ των κατοίκων οι οποίοι παρακολουθούσαν το κήρυγμα του Ιωάννη του Βαπτιστή, γιατί όπως αναφέρεται, ο Ιησούς τον κάλεσε κοντά (Ιωάννης 1:43), από το μέρος εκείνο που βάπτιζε ο Ιωάννης (Ιωάννης 1:28). Από τα εδάφια στο Ιωάννης 14:8-14, φαίνεται πως δεν μπορούσε εύκολα να συλλάβει την έννοια της Βασιλείας που ήταν ουράνια, γι αυτό και ο Ιησούς θέλοντας να δοκιμάσει την πίστη του, τον ρώτησε από πού θα αγόραζαν άρτους για να φάνε οι 5000 (Ιωάννης 6:5-6). Πρέπει να ήταν από τους αποστόλους που είχαν διακονία μεταξύ των εθνικών, καθώς όπως φαίνεται στο Ιωάννης 12:20-23, χρησιμοποιήθηκε σαν μέσο επαφής με τον Κύριο.

Ιδιαίτερα στοιχεία δεν αναφέρονται στην Βίβλο για το Φίλιππο. Από τα τέσσερα ευαγγέλια, μόνο αυτό του Ιωάννη, περιγράφει λίγα γεγονότα από τη ζωή του (Ιωάννης 6:5-9, 12:20-22, 14:8). Στα υπόλοιπα βιβλία της Καινής Διαθήκης αναφέρεται μόνο, ότι ήταν μεταξύ των αποστόλων μετά την ανάληψη του Κυρίου στο ανώγειο, προσευχόμενοι μετά δεήσεως (Πράξεις 1:13). Οδήγησε τον Ναθαναήλ στο Χριστό (Ιωάννης 1:46).

Κατά την παράδοση κήρυξε στη Φρυγία και πέθανε στην Ιεράπολη της Συρίας. Ο ιστορικός Ευσέβιος αναφέρει ότι ήταν "ένα μεγάλο φως της Ασίας" και ότι θάφτηκε στην Ιεράπολη.

Υπάρχουν δύο απόκρυφα βιβλία, το Ευαγγέλιο και οι Πράξεις του Φιλίππου, αλλά κατά γενική ομολογία το περιεχόμενό τους είναι φανταστικό.

Η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 11 Οκτωβρίου.

[ διάβασε επίσης: Φίλιππος ο ευαγγελιστής και Φίλιππος Ηρώδης Α' και Β']

 

Μάθε περισσότερα για τους Μαθητές [κλικ εδώ]

 

 

 

Home | Site Map | Επικοινωνία