Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

Βιβλική

Εγκυκλοπαίδεια

Bible Club | Βιβλική Ελλάδα

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας τη:

- Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

- Βιβλική Ελλάδα

 

 

 

Bible Club - Εγκυκλοπαίδεια - Ζωικό βασίλειο: Έντομα

 

 

Έντομα που αναφέρονται στην Αγία Γραφή

 

 

 

 

Αγριομέλισσα

(Ματθαίος 3:4)

δες μέλισσα

 

Ακρίδα

 

Διαβάστε σ' αυτή την κατηγορία:

- Ζώα

- Ερπετά

- Πτηνά

- Θαλασσινά

 
 

Γράψε τις παρατηρήσεις σου

 
     

(Ματθαίος 3:4, Ψαλμός 78:46, Ησαΐας 33:4, Ιωήλ 4:1)

Έντομο γνωστό για τις καταστροφές στη γεωργία. Από το Λευιτικό νόμο θεωρείτο "καθαρό", γι αυτό επιτρεπόταν να το τρώνε οι Εβραίοι. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής τρεφόταν με μέλι και ακρίδες (Ματθαίος 3:4). Αναφορά για ακρίδες στην Αγία Γραφή, δείχνουν πως χρησιμοποιήθηκαν για τιμωρία από το Θεό σε άπιστους λαούς. Ήταν μία από τις δέκα πληγές κατά των Αιγυπτίων (Έξοδος 10:3-19). Αναφέρονται επίσης και στην Αποκάλυψη (9:7).

(*) Στο χωρίο Ιωήλ 4:1 η μετάφραση Βάμβα αναφέρει κατά σειρά, κάμπια - ακρίδα - βρούχος - ερυσίβη, ενώ η Νέα Μετάφραση Βίβλου (ΝΜΒ) αναφέρει νεαρές ακρίδες - φτερωτές - κάμπιες - νύμφες.

(*) Στο χωρίο Δευτερονόμιο 11:22 η ΝΜΒ αναφέρει κατά σειρά, κοινή ακρίδα - καταστρεπτική ακρίδα - ακρίδα που πετάει - ακρίδα που πηδάει.

 

Αράχνη

(Ιώβ 8:14, Παροιμίες 30:28)

Ανήκει στα αραχνοειδή και υπάρχει σε αρκετά είδη. Τρέφεται με έντομα που παγιδεύει στον ιστό που υφαίνει, από αδένες του πίσω μέρους της κοιλιάς της.

 

Άττακος

(Λευιτικό 11:22)

Αναφέρεται στη μετάφραση Βάμβα. Είδος ακρίδας. Αναφέρεται μεταξύ των ζώων, τα οποία επιτρεπόταν να τρώνε οι Ισραηλίτες. [δες και ακρίδα]

 

Αττέλεβος

(Ναούμ 3:17)

Αναφέρεται στη μετάφραση Βάμβα. Είναι είδος άπτερου ακρίδας. Η Νέα Μετάφραση Βίβλου (ΝΜΒ) αναφέρει στο συγκεκριμένο χωρίο ακριδομάνα.

 

Βρούχος

(Ιωήλ 1:4, Ναούμ 3:15-16, Λευιτικό 11:22)

Αναφέρεται στη μετάφραση Βάμβα. Είδος ακρίδας, στην οποία τα πίσω πόδια είναι μακρύτερα από τα μπροστά. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, επιτρεπόταν να τρώγονται από τους Εβραίους.

 

Ερυσίβη

(Ιωήλ 1:4, Αμώς 4:9)

Ειδος ακρίδας. Ερυσίβη αναφέρεται στη μετάφραση Βάμβα ενώ στη ΝΜΒ αναφέρεται ως ακρίδα (Αμώς 4:9).

 

Κάμπια

(Ιωήλ 1:4)

Προφανώς στο χωρίο του Ιωήλ γίνεται αναφορά σε ακρίδες που ήταν στο στάδιο της κάμπιας. Η κάμπια τρέφεται με τα πράσινα φύλλα των φυτών και με μαλακούς βλαστούς. Προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες.  [δες και ακρίδα]

 

Κουνούπι (Κώνωπας)

(Ματθαίος 23:24)

Δίπτερο έντομο. Υπάρχουν περί τα 2500 είδη. Αρκετά επικίνδυνο καθώς μπορεί να μεταδώσει σοβαρές ασθένειες (ελονοσία, κίτρινο πυρετό, φιλαρίαση...).

Στο χωρίο Ψαλμός 105:31 η ΝΜΒ αναφέρει κουνούπι ενώ η μετάφραση Βάμβα αναφέρει κυνόμυγα.

 

Κυνόμυγα

(Έξοδος 8:22 ή 20, Ψαλμός 105:31)

Έντομο δίπτερο, υπάρχει σε σμήνη στην Ασία. Μία από τις δέκα πληγές που έστειλε ο Θεός στους Αιγυπτίους. Η ΝΜΒ δεν αναφέρει κυνόμυγα αλλά μύγα.

 

Μέλισσα

(Δευτερονόμιο 1:44, Κριτές 14:8, Ψαλμός 118:12, Ησαΐας 7:18, Ματθαίος 3:4*)

Ανήκει στα υμενόπτερα έντομα. Τρέφεται με γύρη και νέκταρ των ανθέων. Έχει δηλητηριώδες κεντρί και ζει σε κοινότητες 20.000-100.000. Έχει μήκος 15 χιλιοστά. Διακρίνεται στη βασίλισσα (20 εκ.), τους κηφήνες (αρσενικό) και τις εργάτριες. Στο χωρίο Ησαΐας 7:18 η ΝΜΒ αναφέρει σφήκα.

(*) Στο συγκεκριμένο χωρίο η μετάφραση Βάμβα αναφέρει "...μέλι άγριον", ενώ η ΝΜΒ "...μέλι από αγριομέλισσες".

 

Μύγα

(Εκκλησιαστής 10:1, Ησαΐας 7:18, Έξοδος 8:20 )

Δίπτερο έντομο, μήκους 6-8 χιλιοστών. Διαδίδει μολυσματικές ασθένειες (πολιομυελίτιδα, σαλμονέλωση, διάρροια). Υπάρχουν περίπου 85.000 είδη.

 

Μυρμήγκι

(Παροιμίες 6:6, 30:25)

Γένος εντόμου που βρίσκεται σε αρκετά είδη. Κατασκευάζει τη φωλιά του κοντά σε χώρους που υπάρχει τροφή, όπως αποθήκες σιτηρών. Το χειμώνα τρέφεται από τα αποθηκευμένα τρόφιμα και διακρίνεται για την προνοητικότητά και την εργατικότητά του.

 

Μυρμηγκολέων

(Ιώβ 4:11)

Έντομο που τρέφεται κυρίως με μυρμήγκια. Οι περισσότερες σύγχρονες μεταφράσεις αναφέρουν αντί για μυρμηγκολέων, λέων (λιοντάρι).

 

Οφιομάχος

(Λευιτικό 11:22)

Αναφέρεται στη μετάφραση Βάμβα. Είδος ακρίδας που δεν είχε φτερά. Αναφέρεται μεταξύ των ζώων, τα οποία επιτρεπόταν να τρώνε οι Ισραηλίτες. Στη ΝΜΒ αναφέρεται ως ακρίδα [δες και ακρίδα]

 

Σαράκι

(Ιώβ 4:19, 27:18)

Κολεόπτερο έντομο μήκους 1-9 χιλιοστών. Ζει σε γέρικα δέντρα, σε ξυλεία και σε έπιπλα τα οποία κατατρώγει. Αναφέρεται στη μετάφραση Βάμβα. Η ΝΜΒ αναφέρει τη λέξη σκουλήκι (Ιώβ 4:19) και σκόρο (Ιώβ 27:18).

 

Σκαθάρι (Κάνθαρος)

(Αββακούμ 2:11)

Έντομο του γένους των κολεοπτέρων. Αναφέρεται μόνο μία φορά στην Αγία Γραφή και στο αρχαίο κείμενο: "κάνθαρος εκ ξύλου φθέγξεται αυτά".

 

Σκνίπα (Σκνιψ)

(Έξοδος 8:16 ή 17, Ψαλμός 105:31)

Έντομο μικρότερο από 2,5 χιλιοστά αλλά καταστρεπτικό για τις καλλιέργειες. Ήταν η τρίτη από τις δέκα πληγές της Αιγύπτου. Στα παραπάνω χωρία η ΝΜΒ αναφέρει αντίστοιχα στο πρώτο μύγα, ενώ στο δεύτερο κουνούπια.

 

Σκόρος (Σης)

(Ματθαίος 6:19,20)

Καταστρεπτικό έντομο, το οποίο κατατρώγει τα ενδύματα. Ο Ιησούς στην επί του όρους ομιλία αναφέρει για την απληστία των ανθρώπων: "μη θησαυρίζεται υμίν θησαυρούς επί της γης, όπου σής και βρώσις αφανίζει". Στο Ησαΐας 50:9 η ΝΜΒ αναφέρει σκόρος ενώ η μετάφραση Βάμβα αναφέρει σκουλήκι.

 

Σκορπιός

(Δευτερονόμιο 8:15, Λουκάς 10:19, Αποκάλυψη 9:3,5)

Δηλητηριώδες έντομο τις οικογένειας των αραχνοειδών. Το μέγεθός του κυμαίνεται από 1,5-18 εκατοστά. Είναι νυκτόβιο και την ημέρα μένει κρυμμένο κάτω από πέτρες, ξύλα και πεσμένα φύλλα.

 

Σκουλήκι

(Ιώβ 25:6, Δευτερονόμιο 29:39, Ιωνάς 4:7)

Υπάρχουν πολλά είδη σκουληκιών. Βρίσκονται κάτω από τη γη και βγαίνουν στην επιφάνεια κατά τις πρωινές ώρες ή μετά από βροχή. Προκαλούν καταστροφές στις καλλιέργειες (Δευτερονόμιο 29:39), είναι όμως η καλύτερη τροφή των πουλιών. Στην Αγία Γραφή το σκουλήκι συμβολίζει την ποταπότητα και την ευτέλεια. Ο Ηρώδης Αγρίππας προσβλήθηκε από αρρώστια που τον κατέφαγαν σκουλήκια (Πράξεις 12:23).

 

Σφήκα (Σφήξ)

(Έξοδος 23:28, Δευτερονόμιο 7:20, Ιησού του Ναυή 24:12)

Ανήκει στα υμενόπτερα έντομα. Πολύ συγγενικό με τη μέλισσα, με δηλητηριώδες κεντρί.

 

Ψύλλος

(Α' Σαμουήλ 24:15)

Άπτερο έντομο της τάξης σιφωνάπτερα. Ζωύφιο παρασιτικό, ιδιαίτερα ενοχλητικό για τον άνθρωπο. Έχει μήκος 1-10 χιλιοστά και υπάρχουν 1600 είδη περίπου. Δεν έχει πτερύγια γι αυτό και πηδά με μεγάλη ευχέρεια. Απ' αυτό προήρθε και η φράση "για ψύλλου πήδημα". Αναφέρεται μόνο μια φορά στην Παλαιά Διαθήκη.

 

 

Home | Site Map | Επικοινωνία