Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Ελλάδας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

 

j0115836.gif (173 bytes) Έλληνες στη Κ.Δ.
j0115836.gif (173 bytes) Ταμείο
j0115836.gif (173 bytes) Μουσεία
j0115836.gif (173 bytes) Η Καινή Διαθήκη στη νεοελληνική γλώσσα

 

Η Μακεδονία

είναι Ελληνική

 

Bible Club

  

 

Οι Βιβλικοί τόποι της Ελλάδας

Απολλωνία

"Διοδεύσαντες δε την Αμφίπολιν και την Απολλωνίαν ήλθον είς Θεσσαλονίκην, όπου ήν συναγωγή των Ιουδαίων" (Πράξεις 17:1)

   

   Τοπογραφία - Στοιχεία

Η Απολλωνία που ήταν αρχαία πόλη στη Μυγδοανία της Μακεδονίας βρίσκεται ανάμεσα στην Αμφίπολη και τη Θεσσαλονίκη κοντά στη λίμνη Βόλβη. Απέχει από την Αμφίπολη 30-31 χιλιάδες βήματα (κατά την Ρωμανική μέτρηση) από την Αμφίπολη, και 37-38 χιλιάδες βήματα από την Θεσσαλονίκη.

 

   Ιστορία - Αρχαιολογία

Ιδρύθηκε το 432 π.Χ. όταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Α’ προέτρεψε τους Χαλκιδείς των παραλίων να αποστατήσουν από τους Αθηναίους, υποδεικνύοντάς τους την Απολλωνία για να κατοικήσουν. Το όνομά της δόθηκε προς τιμή του θεού Απόλλωνα για το λόγο αυτό την πόλη κοσμούσε επιβλητικός ναός του Απόλλωνα. Η περιοχή ήταν ιδιαίτερα σημαντική ιδίως από στρατιωτικής πλευράς κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο κατά τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, όσο και κατά την εποχή της τουρκοκρατίας. Άλλη ονομασία που αποδόθηκε στην Απολλωνία στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν Παζαρούδα, εξαιτίας ενός παζαριού που γινόταν το καλοκαίρι από την εποχή της τουρκοκρατίας και το οποίο κρατούσε 15 ημέρες.

Το βήμα του απ. Παύλου στην Απολλωνία

Το "βήμα" του απ. Παύλου στην Απολλωνία

   Η Απολλωνία στη Καινή Διαθήκη

Ο απ. Παύλος με τον Σίλα και τον Τιμόθεο πέρασαν από την πόλη κατευθυνόμενοι στην Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας οδού, "διοδεύσαντες δε την Αμφίπολιν και την Απολλωνίαν ήλθον εις Θεσσαλονίκην" (Πράξεις 17:1).

Δεν έχουμε ξεκάθαρες πληροφορίες από την Καινή Διαθήκη για πιθανό κήρυγμα του αποστόλου Παύλου και για ίδρυση εκκλησίας στην πόλη.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό ο απ. Παύλος να κήρυξε και να δημιούργησε την πρώτη χριστιανική Εκκλησία στην Απολλωνία όπως και στην  Αμφίπολη. Μερικά από τα επιχειρήματα τους είναι ότι ο συγγραφέας των Πράξεων, κατά τη συνήθεια του, δεν αναφέρεται με λεπτομέρειες στις ιεραποστολικές περιοδείες του απ. Απ. Παύλου αλλά αρκείται στην αναφορά κύριων, καθοριστικών για το σκοπό του βιβλίου γεγονότων, αλλά και προσώπων. Η έκφραση "διοδεύσαντες δε την Αμφίπολιν και την Απολλωνίαν…", συμφωνα πάντα με τους υποστηριχτές αυτής της άποψης, πρέπει λακωνικά να υποδηλώνει σύντομη παραμονή στην πόλη και ευαγγελισμό των κατοίκων (Δες την χρήση του «διοδεύω» στην περικοπή Λουκ 8:1, όπως και των αντίστοιχων ρημάτων "διέρχομαι" στις Πραξ. 8:4, 40, 9:32, 10:38, 11:19, 13:6, 14, 14:24, 18:23 και "διαπορευόμαι" στις Πράξ. 16:4). Ένα άλλο στοιχείο που υποστηρίζει τη συγκεκριμένη άποψη είναι η αναφορά του απ. Παύλου σε πολλές εκκλησίες στη Μακεδονία, "Γνωρίζομεν δε υμίν, αδελφοί, την χάριν του Θεού την δεδομένην εν ταις εκκλησίαις της Μακεδονίας" (Β’ Κορ. 8:1).

Το βήμα του απ. Παύλου και το τούρκικο λουτρό

Το "βήμα" του απ. Παύλου και το

 τούρκικο λουτρό

Η απόσταση από την Αμφίπολη μέχρι την Απολλωνία ήταν 47 χιλιόμετρα, και από την Απολλωνία μέχρι την Θεσσαλονίκη 57 χιλιόμετρα γι’ αυτό και ο Παύλος με τη συνοδεία του διανυκτέρευσαν στην πόλη πριν συνεχίσουν την επόμενη μέρα για την Θεσσαλονίκη.

Η προφορική τοπική παράδοση συνδέει έναν τόπο, έναν απλό βράχο έξω από το σημερινό χωριό, απέναντι από τον οποίο σώζεται σήμερα ένα τουρκικό λουτρό, με το βήμα από όπου κήρυξε ο απ. Παύλος. 

 

   Η Απολλωνία σήμερα

Στη σημερινή Απολλωνία κατοικούν 700 περίπου κάτοικοι οι οποίοι ασχολούνται με την γεωργία και ιδιαίτερα με τη καλλιέργεια καλαμποκιού, σιταριού και τέφλων. Λόγω της θέσης της δίπλα στη λίμνη Βόλβη, η περιοχή είναι εύφορη, γεγονός που επιτρέπει και την καλλιέργεια φασολιού σε σημαντικό βαθμό. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη υπάρχει μικρό παραλίμνιο δάσος το οποίο είναι καταφύγιο για σπάνια είδη πουλιών και ζώων.

   Αξιοθέατα

Η Απολλωνία βρίσκεται κοντά στη πόλη της Θεσσαλονίκης, γι αυτό μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει ένα σύντομο κι ευχάριστο ημερήσιο ταξίδι γνωρίζοντας από κοντά την πόλη και τις γύρω περιοχές. Αξίζει να δείτε:

- Το βήμα του απ. Παύλου στο οποίο σύμφωνα με την παράδοση κήρυξε τα ευαγγέλιο

- Τον αιωνόβιο πλάτανο πάνω από το στο "Βήμα του Αγίου Παύλου" ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.

- Το τουρκικό λουτρό λίγα μόλις μέτρα κάτω από το βήμα του απ. Παύλου.

- Τη λίμνη Βόλβη με τις λίγες γραφικές ψαρόβαρκες και τα σπάνια είδη πουλιών.

 

 Δείτε φωτογραφίες από την Απολλωνία

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | Επικοινωνία