Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Ελλάδας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

 

j0115836.gif (173 bytes) Έλληνες στη Κ.Δ.
j0115836.gif (173 bytes) Ταμείο
j0115836.gif (173 bytes) Μουσεία
j0115836.gif (173 bytes) Η Καινή Διαθήκη στη νεοελληνική γλώσσα

 

Η Μακεδονία

είναι Ελληνική

 

Bible Club

  

 

 

Οι Βιβλικοί τόποι της Ελλάδας

Φοίνικας (Φοίνιξ)

"...ανευθέτου δε του λιμένος υπάρχοντος προς παραχειμασίαν οι πλείονες έθεντο βουλήν αναχθήναι εκείθεν, εί πως δύναιντο καταντήσαντες εις Φοίνικα παραχειμάσαι, λιμένα της Κρήτης βλέποντα κατά λίβα και κατά χώρον." (Πράξεις 27:12)

  

   Τοπογραφία - Στοιχεία

Ο Φοίνικας ήταν αρχαίο λιμάνι και πόλη στο ακρωτήριο Φοίνιξ, στο νότιο μέρος της Κρήτης. Ήταν επίνειο της Ανωπόλεως (ή Αραδήνος). Κατοικήθηκε από τα Μινωικά χρόνια και άκμασε λόγω του λιμανιού του. Απέχει 74 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων. Ταυτίζεται για άλλους με το σημερινό Λουτρό και για άλλους με τα σημερινά Λιβανανιά.

 

   Ο Φοίνικας στη Καινή Διαθήκη

Πρόκειται για το λιμάνι που προσπάθησε να πλεύσει το πλοίο, το οποίο μετέφερε τον απ. Παύλο προς τη Ρώμη. Η απόφαση για να πλεύσουν προς τον Φοίνικα ήταν του εκατόνταρχου μετά από σύμφωνη γνώμη του πλοιάρχου και του ναύκληρου, καθώς έβλεπε προς τα δυτικά και βορειοδυτικά και θεωρούσαν πως ήταν κατάλληλο για να περάσουν το χειμώνα. Στην απόφαση αυτή δε συμφώνησε ο απ. Παύλος. Ξεκινώντας με νοτιά και με πορεία κοντά στις ακτές της Κρήτης βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα σφοδρό άνεμο, τον Ευροκλύδων (Πραξ. 27:14), ο οποίος τους παρέσυρε προς την Αδριατική θάλασσα.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε οτι, όλοι πάνω στο πλοίο, πλοίαρχος, ναύτες, ιδιοκτήτης, απ. Παύλος, ήταν καλά πληροφορημένοι για τα λιμάνια της Κρήτης. Αυτό δείχνει την "στρατηγική" θέση του νησιού στα μεγάλα ταξίδια της εποχής εκείνης.

 

   Ο Φοίνικας σήμερα

Μιάμιση περίπου ώρα πεζοπορια από την Αγία Ρούμελη των Σφακιών προς το Λουτρό συναντάει κανείς μια ερημική παραλία με μαύρη άμμο. Στην παραλία αυτή υπάρχει το παλιό εκκλησάκι του Αποστόλου Παύλου, χτισμένο εις μνήμη της άφιξής του στην περιοχή του Φοίνικα.

 

 

 

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | E-mail