Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Ελλάδας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

 

j0115836.gif (173 bytes) Έλληνες στη Κ.Δ.
j0115836.gif (173 bytes) Ταμείο
j0115836.gif (173 bytes) Μουσεία
j0115836.gif (173 bytes) Η Καινή Διαθήκη στη νεοελληνική γλώσσα

 

Η Μακεδονία

είναι Ελληνική

 

Bible Club

  

 

Οι Βιβλικοί τόποι της Ελλάδας

Χίος

"...κακείθεν αποπλεύσαντες τη επιούση κατηντήσαμεν άντικρυς Χίου, τη δε ετέρα παρεβάλομεν εις Σάμον, τη δε επομένη ήλθομεν εις Μίλητον" (Πράξεις 20:15)

 

   Τοπογραφία - Στοιχεία

Η Χίος είναι ένα από τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου νότια της Λέσβου και απέχει 153 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Έχει έκταση περίπου 842 τ.χλμ. και είναι το πέμπτο σε μέγεθος ελληνικό νησί μετά τα νησιά Κρήτη, Εύβοια, Ρόδο και Λέσβο. Βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από τις ακτές της Μικρά Ασίας. Το συνολικό μήκος των ακτών της ξεπερνάει τα 200 χλμ. Υπάγεται διοικητικά μαζί με τα νησιά Ψαρά και Οινούσσες στο Νομό Χίου και απέχει από τον Πειραιά 153 ναυτικά μίλια (περίπου 8 ώρες).

 

   Ιστορία - Αρχαιολογία

Σύμφωνα με τη μυθολογία το νησί πήρε το όνομά του από το Χίο, το γιο του Ποσειδώνα ή του Ωκεανού. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν και Οφιούσα, Αιθάλη, Μάκρις και Πιτυούσα.

Γύρω στο 3000 π.Χ., εμφανίστηκαν οι πρώτοι κάτοικοι στη Χίο, οι Πελασγοί. Αργότερα, στο νησί εγκαταστάθηκαν Αχαιοί, και το 1100 π.Χ. οι Ίωνες. Από τότε, η Χίος άρχισε σταθερά να προοδεύει και τον 6ο π.Χ. αιώνα έφθασε στο απόγειο της ακμής της. Οι Χιώτες παρήγαγαν περίφημο κρασί και καλλιεργούσαν την επική ποίηση και τη γλυπτική και εξασφάλιζαν τα προς το ζην από το δουλεμπόριο.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο Όμηρος καταγόταν από τη Χίο και έζησε σε αυτήν τον 8ο αιώνα π.Χ.

Το 493 π.Χ., η Χίος υποδουλώθηκε στους Πέρσες και εξαναγκάστηκε να πολεμήσει στο πλευρό τους εναντίον των Ελλήνων. Σύντομα ελευθερώθηκε και από το 478 π.Χ. εντάχθηκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία.

Η Χίος κατακτήθηκε το 1566 από τους Τούρκους. Το 1821 μαζί με τη Σάμο συμμετείχε στην επανάσταση, αλλά τον επόμενο χρόνο οι Τούρκοι θέλοντας να τους τιμωρήσουν έσφαξαν 85.000 άτομα. Η άγρια αυτή σφαγή της Χίου συγκλόνισε την κοινή γνώμη της Ευρώπης και ενέπνευσε καλλιτέχνες όπως τον συγγραφέα Βίκτωρ Ουγκώ (Victor Hugo) και τον ζωγράφο Ντελακρουά (Eugene Delacroix). Ένας ισχυρός σεισμός το 1881 άφησε επίσης πολλά θύματα και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές. Κατά τον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, το 1912, ο ελληνικός στρατός κατέλαβε το νησί και το ενέταξε στην Ελλάδα.

Η Χίος είναι η πατρίδα των Αδαμάντιου Κοραή, Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, Νεοφύτου Βάμβα.

Στην Χίο υπάρχει ο ναός των Αγίων Αποστόλων που είναι μικρό αντίγραφο της Νέας Μονής και είναι βυζαντινό μνημείο. Ο ναός οικοδομήθηκε στα μέσα του 4ου αι. και λειτουργεί κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου, ημέρα μνήμης των αγίων Πέτρου και Παύλου.

 

   Η Χίος στη Καινή Διαθήκη

Την επισκέφτηκε ο απ. Παύλος κατά την επιστροφή του από το τρίτο ιεραποστολικό ταξίδι, όπου και παρέμεινε για μία μέρα. Την εποχή εκείνη βρισκόταν υπό ρωμαϊκή κατοχή.

 

   Η Χίος σήμερα

Η σημερινή Χίος είναι εύπορο νησί με πυκνή βλάστηση και άφθονα νερά. Οι κάτοικοι της ασχολούνται με τη ναυτιλία - είναι πατρίδα των περισσοτέρων Ελλήνων εφοπλιστών - το εμπόριο, τη γεωργία, την αλιεία και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό καθώς προσφέρει όμορφες και καθαρές παραλίες. Από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού είναι η περίφημη μαστίχα Χίου.

Κυριότερα μέρη του νησιού είναι η Χίος, ο Βροντάδος, η Βολισσός, τα Μεστά, τα Θυμιανά, τα Καρδάμυλα.

 

 Δείτε φωτογραφίες από τη Χίο

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | E-mail