Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Ελλάδας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

 

j0115836.gif (173 bytes) Έλληνες στη Κ.Δ.
j0115836.gif (173 bytes) Ταμείο
j0115836.gif (173 bytes) Μουσεία
j0115836.gif (173 bytes) Η Καινή Διαθήκη στη νεοελληνική γλώσσα

 

Η Μακεδονία

είναι Ελληνική

 

Bible Club

  

Οι Βιβλικοί τόποι της Ελλάδας

Σαλμώνη (Σίδερος)

"εν ικαναίς δε ημέραις βραδυπλοούντες και μόλις γενόμενοι κατά την Κνίδον, μη προσεώντος ημάς του ανέμου υπεπλεύσαμεν την Κρήτην κατά Σαλμώνην..." (Πράξεις 27:7)

  

   Τοπογραφία - Στοιχεία

Η Σαλμώνη είναι ακρωτήριο, το ανατολικότερο σημείο της Κρήτης, στο νομό Λασιθίου. Η σημερινή ονομασία του ακρωτηρίου είναι Σίδερος ή Κάβος Σίδερο. Η άκρη του ακρωτηρίου απέχει 35 χιλιόμετρα από τη πόλη τη Σητείας και 8 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ιτάνου.

 

   Ιστορία - Αρχαιολογία

Από τον Πτολεμαίο τοποθετήθηκε μεταξύ Ιτάνου (παρά το Παλαίκαστρο Ερημοπόλεως) και Μίνωος (παρά την Παχιά Άμμο). Άλλες αρχαίες ονομασίες ήταν Σαλμώνιον, Σαμώνιον, Σαλμωνίς άκρα.

 

   Η Σαλμώνη στη Καινή Διαθήκη

Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του απ. Παύλου προς την Ρώμη, το πλοίο πέρασε κοντά από το ακρωτήριο της Σαλμώνης. Η πορεία αυτή σίγουρα δεν ήταν προσχεδιασμένη από τον πλοίαρχο. Και τούτο γιατί υπήρχε πιο σύντομος δρόμος από την Κίνδο της Μικράς Ασίας μέσω του νότιου Αιγαίου προς την Ιταλία. Εξαιτίας, όμως, των αντίθετων βορειοδυτικών ανέμων παρασύρθηκε προς τα νοτιοδυτικά (Πράξ. 27:7) και έτσι αναγκάστηκε να περάσει κοντά από το ακρωτήριο, και κατόπιν πλέοντας κατά μήκος της νότιας ακτής της Κρήτης να φτάσει στο λιμάνι των Καλών Λιμένων (Πραξ. 27:8).

 

   Η Σαλμώνη σήμερα

Στην άκρη του ακρωτηρίου σήμερα υπάρχει το στρατόπεδο "Κυριαμαίου" που είναι βάση του Πολεμικού Ναυτικού, συνεπώς θεωρείται απαγορευμένη περιοχή. Στην άκρη του στρατοπέδου υπάρχει το εκκλησάκι του αγίου Ισίδωρου και φάρος. Λίγα μέτρα πριν την απαγορευμένη περιοχή όπου βρίσκεται η στενότερη λωρίδα του ακρωτηρίου, υπάρχουν τρεις όρμοι η νότια και βόρεια Τέντα και η Τεντοπούλα. Στο κόλπο της νότιας Τέντας υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ η περιοχή προσφέρεται για ψάρεμα. Ακριβώς απέναντι από το ακρωτήριο υπάρχει η βραχονησίδα Ελάσα. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ιτάνου (κατά την αρχαιότητα υπήρξε σπουδαίος σταθμός διαμετακομιστικού εμπορίου) μπορεί κανείς να δει την παλαιοχριστιανική εκκλησία στην ανατολική ακρόπολη και τους δυο παλαιοχριστιανικούς ναούς στους πρόποδες του λόφου που οδηγεί στο Βάι. Επίσης υπάρχει η καταπληκτική αμμώδης παραλία της Ερημούπολης.
 

 

 

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | E-mail