Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Ελλάδας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

 

j0115836.gif (173 bytes) Έλληνες στη Κ.Δ.
j0115836.gif (173 bytes) Ταμείο
j0115836.gif (173 bytes) Μουσεία
j0115836.gif (173 bytes) Η Καινή Διαθήκη στη νεοελληνική γλώσσα

 

Η Μακεδονία

είναι Ελληνική

 

Bible Club

  

 

Οι Βιβλικοί τόποι της Ελλάδας

Νεάπολις (Καβάλα)

"Αναχθέντες δε από Τρωάδος ευθυδρομήσαμεν είς Σαμοθράκην, τη δε επιούση είς Νεάπολιν"

(Πράξεις 16:11)

  

   Τοπογραφία - Στοιχεία  

Η Νεάπολη, σημερινή Καβάλα, είναι μια πόλη της Μακεδονίας χτισμένη αμφιθεατρικά στις υπώρειες υψωμάτων που αποτελούν τη βορειοανατολική προέκταση του όρους Σύμβολο, στο μυχό μικρού κόλπου. Απέχει 680 χλμ. από Αθήνα, 165 χλμ. από Θεσσαλονίκη και 16 χλμ. περίπου από τους Φιλίππους.

 

   Ιστορία - Αρχαιολογία

Η πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα. Υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας και από το 350 π.Χ. υπήρξε το επίνειο των Φιλίππων. Ήταν σημαντικός σταθμός της Εγνατίας Οδού που ένωνε την Ευρώπη με την Ασία.

Καβάλα: Άποψη του λιμανιού και του κάστρου  

Άποψη του λιμανιού και του κάστρου

 

Τον 5ο μ.Χ. αιώνα η πόλη ονομάστηκε Χριστόπολις και οι Οθωμανοί αργότερα της έδωσαν το όνομα Καβάλα. Μπορεί να δει σήμερα κάποιος ερείπια της παλιάς πόλης, αν και το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε από τη σημερινή πόλη, όπως το υδραγωγείο, τμήματα του οχυρωματικού περιβόλου και ερείπια του ιερού της πόλης Παρθένου.

Στη πόλη της Καβάλας υπάρχει ο μεγαλοπρεπέστατος ιερός ναός του Αγίου Παύλου ο οποίος άρχισε να χτίζεται το 1900 μ.Χ. προς τιμή του απ. Παύλου.

 

Η Εγνατία οδός νύχτα: από Καβάλα προς Φιλίππους

Η Εγνατία οδός νύχτα: από Καβάλα προς Φιλίππους

Επίσης, πίσω από ένα ναό, αφιερωμένο στον προστάτη των θαλασσών Άγιο Νικόλαο, υπάρχουν υπολείμματα βάσης κίονα στον οποίο υπάρχει, σύμφωνα με την παράδοση, αποτύπωμα από το πρώτο πάτημα του απ. Παύλου στην Μακεδονία. Στο σημείο αυτό υπάρχει και σχετικό μνημείο.

 

   Η Νεάπολη στη Καινή Διαθήκη

Η απόσταση από την Τρωάδα μέχρι την Νεάπολη είναι 231 χιλιόμετρα. Ο απ. Παύλος αποβιβάζεται στην Νεάπολη μετά από δύο μέρες ταξίδι, με ενδιάμεση στάση την Σαμοθράκη. Ο προορισμός του είναι η μεγάλη πόλη των Φιλίππων, επίνειο της οποίας ήταν η Νεάπολη.

Καθώς πλησιάζει στην Μακεδονία μπροστά του διαγράφεται η αμφιθεατρικά κτισμένη πόλη της Νεάπολης με τον Ναό της Αρτέμιδος να δεσπόζει. Να λοιπόν μπροστά του ο τόπος που ο Θεός τον καλούσε να κηρύξει το ευαγγέλιο. Ο απ. Παύλος δεν έμεινε στην Νεάπολη αλλά προχώρησε, μέσω της Εγνατίας οδού, στους Φιλίππους τη μεγάλη και σημαντική αυτή πόλη της Μακεδονίας.

 

   Η Νεάπολη (Καβάλα) σήμερα

Η Καβάλα σήμερα είναι το πλέον αστικό κέντρο της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με μεγάλη 'Αποψη της πόλης της Καβάλαςεπιχειρηματική δραστηριότητα. Η θέση της είναι σημαντικός οδικός άξονας μεταξύ τουρκικών συνόρων και Θεσσαλονίκης. Επίσης σημαντικός τομέας ανάπτυξης είναι το λιμάνι της, καθώς και ο τομέας αλιείας, με μια από τις μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της Μεσογείου. Υπάρχουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως άντλησης πετρελαίου, παραγωγής φωσφορικών λιπασμάτων, επεξεργασίας μαρμάρου και γυαλιού. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σύμφωνα με την απογραφή 2001 στους 60802 κατοίκους.

Πληθυσμός Δήμου Καβάλας: 63293 (δημ. διαμ. Καβάλας, Νέας Καρβάλης, Χαλκερού).

 

 Δείτε φωτογραφίες από τη Καβάλα (Νεάπολη)

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | Επικοινωνία