Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Ελλάδας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

 

j0115836.gif (173 bytes) Έλληνες στη Κ.Δ.
j0115836.gif (173 bytes) Ταμείο
j0115836.gif (173 bytes) Μουσεία
j0115836.gif (173 bytes) Η Καινή Διαθήκη στη νεοελληνική γλώσσα

 

Η Μακεδονία

είναι Ελληνική

 

Bible Club

  

 

Οι Βιβλικοί τόποι της Ελλάδας

Καλοί Λιμένες

"...μόλις τε παραλεγόμενοι αυτήν ήλθομεν εις τόπον τινά καλούμενον Καλούς Λιμένας, ώ εγγύς πόλις ήν Λασαία" (Πράξεις 27:8)

 

   Τοπογραφία - Στοιχεία

Όρμος του Λυβικού πελάγους, στις νότιες ακτές του νομού Ηρακλείου ανάμεσα στα ακρωτήρια Λίθινο και Κεφάλας, και κοντά στην αρχαία πρωτεύουσα της Κρήτης, Γόρτυνα. Στον όρμο βρίσκονται οι νησίδες, η Παπαδόπλακα δυτικά, το Μεγαλονήσι με το φάρο, το Μικρονήσι (απόστολος Παύλος) και η Τράφος. Έχει βάθος 3 έως 6 μέτρα με αμμώδη και πετρώδη πυθμένα και παρέχει προστασία από βόρειους και δυτικούς ανέμους αλλά είναι ανοιχτός από τα ανατολικά και νότια. Στα παράλιά του βρίσκονται οι οικισμοί Καλοί Λιμένες και Πλατιά Περάματα και πλησίον του η πόλη Λασαία. Απέχει 79 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και 23 χλμ. από τις Μοίρες.

 

   Ιστορία - Αρχαιολογία

Στην ιστορία αναφέρεται και σαν Καλοί Λιμνιώνες και ήταν αγκυροβόλιο για τα πλοία, ιδιαίτερα τα εμπορικά που έκαναν μεγάλα ταξίδια.

 

Καλοί Λιμένες: το λιμάνι

Καλοί Λιμένες: το λιμάνι

   Οι Καλοί Λιμένες στη Καινή Διαθήκη

Ήταν το πρώτο λιμάνι της Ελλάδας όπου έφθασε το πλοίο με τον απ. Παύλο στο ταξίδι προς τη Ρώμη. Η πορεία τους προς τους Καλούς Λιμένες δεν ήταν στα σχέδια του πλοιάρχου, ήταν όμως αναγκαστική καθώς λόγω βορειοδυτικών ανέμων παρασύρθηκαν από την αρχική πορεία τους και αναγκάστηκαν να αγκυροβολήσουν εκεί (δες και Σαλμώνη). Λόγω του ότι το ταξίδι ήταν επικίνδυνο ο Παύλος πρότεινε να μείνουν εκεί το χειμώνα, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό από τον εκατόνταρχο και τους ναύτες (Πράξ. 27:9-12). Ίσως γιατί αν και θεωρείτο το καλύτερο φυσικό λιμάνι στη νότια Κρήτη, δεν παρείχε προστασία από ανέμους και θύελλες νοτιοανατολικών κατευθύνσεων και μάλιστα την περίοδο του χειμώνα. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Έτσι ξεκίνησαν για τον Φοίνικα. Εκ των υστέρων ο Παύλος δικαιώθηκε γιατί στον Φοίνικα δεν έφθασαν ποτέ.

 

   Οι Καλοί Λιμένες σήμερα

Οι Καλοί Λιμένες ανήκουν στο δήμο Μοιρών, απέχουν 23 χλμ. από την πόλη και για να φτάσει κανείς χρειάζεται τουλάχιστον 35 λεπτά, καθώς ο δρόμος έχει πολλές στροφές και ανηφορικές. Υπάρχει μικρός γραφικός οικισμός με καθαρή παραλία, ενώ στο μικρό λιμανάκι αγκυροβολούν ψαρόβαρκες και μικρά ψαροκάικα. Ακριβώς απέναντι από το λιμάνι και λίγα μόλις μέτρα υπάρχει η νησίδα Μικρονήσι, το οποίο οι ντόπιοι ονομάζουν νησάκι "απόστολος Παύλος", και στο οποίο υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις για  τον ανεφοδιασμό ποντοπόρων πλοίων. Δίπλα και γύρω από τους Καλούς Λιμένες υπάρχουν καταπληκτικές πεντακάθαρες παραλίες, δεξιά η Ψιλή Άμμος, τα Στενά πίσω από το λόφο, και η Καραβόβρυση, ενώ αριστερά του λιμανιού μια μεγάλη παραλία η Μακριά Άμμος ή Αλμυρίκια με δυο-τρεις γραφικές ταβέρνες. Υπάρχει λιμενική αστυνομία, τελωνείο και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια με ταβέρνες για τους επισκέπτες της περιοχής. Το γεγονός ότι η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα όλο το χρόνο κάνει τα χελιδόνια να παραμένουν εκεί το χειμώνα. Το πρόβλημα όμως που δημιουργούν οι νοτιοανατολικοί άνεμοι από την αρχαιότητα υπάρχει και σήμερα, αρκετά έντονο μάλιστα την περίοδο του χειμώνα. Το χειμώνα στον οικισμό μένουν δυο-τρεις οικογένειες και οι εργαζόμενοι στην εταιρία ΣΕΚΑ, που έχει τη διαχείριση του ανεφοδιασμού των πλοίων.

Δεξιά από το λιμάνι, πάνω στο λόφο, έχει χτιστεί εκκλησία προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α', για την επίσκεψή του στις 15 Νοεμβρίου 1992. Ακριβώς μπροστά από την εκκλησία υπάρχει σπηλιά στην οποία σύμφωνα με την τοπική παράδοση διέμενε ο απ. Παύλος. Η παράδοση αυτή όμως θεωρείται αναξιόπιστη καθώς θα ήταν απίθανο να μένει εκεί ο απ. Παύλος, αφού ήταν φυλακισμένος των Ρωμαίων.

 

 

 Δείτε φωτογραφίες από τους Καλούς Λιμένες

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | E-mail