Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Ελλάδας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 

 

j0115836.gif (173 bytes) Έλληνες στη Κ.Δ.
j0115836.gif (173 bytes) Ταμείο
j0115836.gif (173 bytes) Μουσεία
j0115836.gif (173 bytes) Η Καινή Διαθήκη στη νεοελληνική γλώσσα

 

Η Μακεδονία

είναι Ελληνική

 

Bible Club

  

 

Οι Βιβλικοί τόποι της Ελλάδας

Σάμος

"...κακείθεν αποπλεύσαντες τη επιούση κατηντήσαμεν άντικρυς Χίου, τη δε ετέρα παρεβάλομεν εις Σάμον, τη δε εχομένη ήλθομεν εις Μίλητον" (Πράξεις 20:15)

  

   Τοπογραφία - Στοιχεία

Η Σάμος είναι νησί του Β.Α. Αιγαίου, εκτείνεται ανατολικά του Ικάριου πελάγους, έχει έκταση 476 τ.χιλ. και απέχει από τον Πειραιά 175 ναυτικά μίλια (περίπου 9 ώρες με πλοίο). Βρίσκεται νότια της Χίου και βόρεια των Δωδεκανήσων, και απέχει περίπου 1500 μέτρα από τις τουρκικές ακτές (πορθμός της Σάμου ή στενό της Μυκάλης, ή Επταστάδιος πορθμός την αρχαία εποχή). Το συνολικό μήκος των ακτών της είναι 159,3 χλμ. Υπάγεται διοικητικά μαζί με τα νησιά Ικαρία και Φούρνοι στο Νομό Σάμου. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Σάμος ή Βαθύ με 7800 περίπου κατοίκους.

 

   Ιστορία - Αρχαιολογία

Οι Φοίνικες της έδωσαν το πρώτο όνομα Σάμος. Το όνομα της, ετυμολογικά σχετίζεται με την ασιατικής προέλευσης λέξη "Σαμα" που σημαίνει τόπος υψηλός. Ο μύθος λέει, ότι το νησί αναδύθηκε από τα νερά του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Υπήρξε γνωστή σαν έδρα της λατρείας της Ήρας. Άλλα αρχαία ονόματα της είναι: Ιμβρασία, Δόρυσσα, Δρυούσσα, Παρθενία, Ανθεμίς, Μελάμφυλλος και Φυλλάς.

Η Σάμος εποικίστηκε γύρω στο 3000 π.Χ., αρχικά από τους Πελασγούς και αργότερα από Κάρες της Μικράς Ασίας. Ο Ηρόδοτος ιστορεί ότι ο Όμηρος επισκέφθηκε την Σάμο κατά την περίοδο 1130-1120 π.Χ. Γύρω στο 1000 π.Χ. εγκαταστάθηκαν στο νησί Ίωνες.

Η ακμή της Σάμου συνδέεται με τον τύραννο Πολυκράτη (532-522 π.Χ.) όπου μαζί με τα γράμματα και τις τέχνες αναπτύχθηκε και η ναυτική δύναμη και "...εμεγαλύνθη καταστάσα πολίων πασέων πρώτη Ελληνίδων και βαρβάρων...". Η επέκταση των τειχών, η ανακαίνιση του θεάτρου, η κατασκευή του λιμένα που αναφέρεται από τον Ηρόδοτο ως "...χώμα εν θαλάσση...", είναι ιστορικά μνημεία της εποχής αυτής. Στη Σάμο έζησαν ο μαθηματικός Πυθαγόρας, ο αστρονόμος Αρίσταρχος, "...όστις πρώτος υπώπτευσεν ότι η γη κινείται περί τον ήλιον...", οι αρχιτέκτονες Ροίκος και Θεόδωρος οι οποίοι το 570 π.Χ. έκτισαν το ναό του Ηραίου. Μετά το θάνατο του Πολυκράτη, η Σάμος κατέρρευσε οικονομικά και υποτάχθηκε στους Πέρσες.   

Πυθαγόρειο: Αρχαίο Ηραίο

 

 

Πυθαγόρειο: Αρχαίο Ηραίο

Το 129 π.Χ., η Σάμος υποτάχθηκε στη Ρώμη.

Το 1204, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους, η Σάμος πέτυχε αναγνώριση της εξουσίας της από τον Σουλτάνο. Το 1247, οι Βυζαντινοί κατέλαβαν το νησί, το οποίο όμως από το 1342 πέρασε στους Τούρκους. Μετά από καταστροφικούς σεισμούς και αρρώστιες οι κάτοικοι της αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στη Χίο. Επέστρεψαν το 1550. Το 1912, με την έναρξη του δευτέρου Βαλκανικού Πολέμου, η Σάμος κήρυξε την ένωση με την Ελλάδα.

Αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα είναι οι αρχαιολογικοί χώροι του Ηραίου και του Πυθαγορείου. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Παλαιοντολογικό Μουσείο στο οποίο εκτείθονται σπάνια απολιθώματα ζώων.

 

   Η Σάμος στη Καινή Διαθήκη

Η αναφορά της Σάμου στην Καινή Διαθήκη συνδέεται με το τρίτο ιεραποστολικό ταξίδι του απ. Παύλου και την επιστροφή του στην Ιερουσαλήμ. Πιθανόν ο απ. Παύλος να έκανε μια στάση στο νησί πριν φτάσει στο Τρωγύλιο, για μια μικρή "ανάσα" ξεκούρασης ή για ανεφοδιασμό στο μακρινό και κουραστικό ταξίδι του.

 

   Η Σάμος σήμερα

Το νησί της Σάμου είναι γεμάτο πράσινο και όμορφες ακρογιαλιές. Ο πληθυσμός της είναι ημιαστικός. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση και πολλοί κάτοικοι ασχολούνται με τον τουρισμό. Η μεταφορά στο νησί μπορεί να γίνει ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς. Κυριότερα μέρη του νησιού είναι η Σάμος (Βαθύ), Καρλόβασι, Πυθαγόρειο, Μαραθόκαμπος, Κοκκάρι, Βουρλιώτες. Πληθυσμός νησιού 43595 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

 

 

 Δείτε φωτογραφίες από τη Σάμο

 

© JesusLovesYou.gr

Home | Site Map | E-mail