Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 
Εγκυκλοπαίδεια της Βίβλου - JesusLovesYou.gr

Bible Club | Βιβλική Ελλάδα

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας τη:

- Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

- Βιβλική Ελλάδα

 

Πως να μελετάς τη Βίβλο
Χρήσιμες συμβουλές για μια πιο αποδοτική και σε βάθος μελέτη της Αγίας Γραφής

Αγία Γραφή, ο Λόγος του Θεού

 

 

 

Bible Club - Εγκυκλοπαίδεια - Αγία Γραφή: Μικροί Προφήτες

 

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ 6 ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ

[αρχική]     [1 2 3 4 5 6]

[j0115836.gif (173 bytes) ] Το βιβλίο του Αμώς

 

Ο Αμώς είναι ένας βοσκός που μάζευε επίσης σύκα (Αμώς 7:14) και έζησε στο Νότιο βασίλειο του Ιούδα, αλλά κλήθηκε για να προφητέψει εναντίον του Ισραήλ στα βόρεια. Ο Ισραήλ βρισκόταν στην οικονομική και πολιτική ακμή του και ζούσε με πολυτέλεια και άνεση. Μια δυνατή αίσθηση ευημερίας κρατούσε τους ανθρώπους μακριά από την αληθινή τους πνευματική κατάσταση. Είχαν διαφθαρεί και παραδοθεί στην υποκρισία, λαιμαργία, ειδωλολατρία, και αδικία. Χαρακτηρίζονταν από πλούτο, ηθική χαλαρότητα και θρησκευτική αδιαφορία. (Η έκφραση "δια τας τρεις παραβάσεις και δια τας τέσσερας" ήταν μια  φράση που έδειχνε τις επαναλαμβανόμενες και συνεχείς αμαρτίες του Ισραήλ).

 

Περιληπτικό διάγραμμα του βιβλίου του Αμώς

 Ο βοσκός προφήτης

Αναπόφευκτη κρίση

στα έθνη

κεφάλαια 1-2:3

Τιμωρία του Ισραήλ

για την αδικία

κεφάλαια 2:4-6:14

Οράσεις της κρίσης

και τελική ευλογία

κεφάλαια 7-9

[Η αναπόφευκτη κρίση του Θεού για τις αμαρτίες]

Ο Αμώς με θάρρος κατάγγειλε τις αμαρτίες του Ισραήλ και ανάγγειλε την κρίση του Θεού. Το κάθε κεφάλαιο του βιβλίου (εκτός από το ένατο και τελευταίο κεφάλαιο) αναφέρεται σε καταστροφή. Για να κερδίσει την προσοχή των ανθρώπων του Ισραήλ, ο Αμώς άρχισε με το να αναγγέλλει την κρίση του Θεού στις γύρω περιοχές - συμπεριλαμβανομένου του Ιούδα στα νότια (Αμώς 1:3-2:5). Όταν ο Αμώς κατάγγειλε τις αμαρτίες των εχθρικών φυλών (και τις αμαρτίες του Ιούδα) σίγουρα οι κάτοικοι του Ισραήλ χάρηκαν. Αλλά όταν ο Αμώς έστρεψε την προσοχή του στις αμαρτίες του Ισραήλ (Αμώς 2:6-9:10), τότε δεν μάσησε τα λόγια του. Κατέκρινε τον πλούσιο που ζούσε με πολυτέλεια και εκμεταλλευόταν τον φτωχό (Αμώς 4:1, 6:1-7). Κατάγγειλε τις θρησκευτικές τους τελετές που έκαμαν ως απόπειρα για να καταπραΰνουν τον Θεό (Αμώς 5:21-23).

Ο κόσμος του Ισραήλ ήταν θρησκευόμενος παρακολουθώντας τους τόπους της λατρείας τους, φέρνοντας τις θυσίες τους και πληρώνοντας το δέκατο (Αμώς 5:21-23), αλλά η θρησκεία τους δεν επηρέαζε τον τρόπο ζωής τους. Και έτσι η θρησκεία στο Ισραήλ ήταν απλώς άδεια τελετή και αποκρουστική στο Θεό (Αμώς 5:21). Το μήνυμα του Αμώς δεν εκτιμήθηκε και του είπαν να επιστρέψει στο σπίτι του και να κηρύξει εκεί (Αμώς 7:12-13).

Στον Αμώς 7:1-9:10, ο προφήτης αναφέρει πέντε οράματα της μελλοντικής κρίσης του Ισραήλ, που περιλαμβάνει καταβρόχθιση από ακρίδες, κατανάλωση από φωτιά και ένα νήμα στάθμης (δείχνοντας ότι ο Ισραήλ δεν μέτρησε στη στάθμη του Θεού για ακεραιότητα). Ο Αμώς κήρυξε ένα δυνατό μήνυμα κρίσης και τότε παρότρυνε τον Ισραήλ να "ετοιμασθεί να συναντήσει το Θεό του".

Σαν τους άλλους προφήτες ο Αμώς θυμάται τα προηγούμενα μπλεξίματα του Ισραήλ και περιληπτικά αναφέρει πέντε υποσχέσεις του Θεού στους ανθρώπους του Ισραήλ: ο Θεός θα επαναφέρει τον Ισραήλ σε τόπο ευλογίας (Αμώς 9:11-15).

 

[ Γενικά στοιχεία για το βιβλίο του Αμώς ]

[ Βιογραφία του Αμώς ]

 

[αρχική]     [1 2 3 4 5 6]

[]

 

 

Home | Site Map | Επικοινωνία