Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 
Εγκυκλοπαίδεια της Βίβλου - JesusLovesYou.gr

Bible Club | Βιβλική Ελλάδα

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας τη:

- Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

- Βιβλική Ελλάδα

 

Πως να μελετάς τη Βίβλο
Χρήσιμες συμβουλές για μια πιο αποδοτική και σε βάθος μελέτη της Αγίας Γραφής

Αγία Γραφή, ο Λόγος του Θεού

 

 

 

Bible Club - Εγκυκλοπαίδεια - Αγία Γραφή: Μικροί Προφήτες

 

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ 6 ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ

[αρχική]     [1 2 3 4 5 6]

[j0115836.gif (173 bytes) ] Το βιβλίο του Ιωήλ

 

Το μήνυμα του Ιωήλ σκόπευε στο Νότιο βασίλειο του Ιούδα. Το βιβλίο δεν μπορεί να χρονολογηθεί με ακρίβεια, αλλά ο Ιωήλ πολύ πιθανό να ήταν από τους πρώτους προφήτες που έγραψαν.

 

Περιληπτικό διάγραμμα του βιβλίου του Ιωήλ

 Ο προφήτης της μάστιγας των ακρίδων

Η μάστιγα των εντόμων

και η Ημέρα του Κυρίου

κεφάλαια 1:1-2:27

Οι ευλογίες και η κρίση

.

κεφάλαια 2:28-3:21

[Η ημέρα του Κυρίου]

Αφορμή για την προφητεία του Ιωήλ ήταν μια σφοδρή επίθεση ακριδών που είχαν τόσο πολύ καταστρέψει τη γη, ώστε άνθρωποι και ζώα να μείνουν χωρίς φαγητό. Σμήνη ακριδών έκρυψαν τον ήλιο, σκέπασαν τη γη, γέμισαν τον ουρανό και περιέλαυναν σαν στρατός με τους αρχηγούς μπροστά, αφήνοντας πίσω τους καταστροφή. Ο Ιωήλ είδε αυτή την εισβολή ως μια θεϊκή κρίση εναντίον του έθνους (κεφ. 1).

Ο Ιωήλ παρότρυνε θερμά τον κόσμο να δει την μάστιγα αυτή ως μια θεϊκή κρίση και να μετανοήσουν για τις αμαρτίες τους και να επιστρέψουν στο Θεό. Η πληγή των ακριδών δίνει στον Ιωήλ την εικόνα που χρειάζεται για να απευθυνθεί στη συνείδηση των ανθρώπων της χώρας του. Η πληγή των ακριδών προμηνύει μια ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Ο Ιωήλ συμπεριλαμβάνει μια προφητεία για την έγχυση του Αγίου Πνεύματος του Θεού σε όλες τις σάρκες. Ο Πέτρος αναφέρεται σε αυτή την προφητεία (Ιωήλ 2:28-29) στο κήρυγμά του την Πεντηκοστή (Πράξεις 2:17-21), και μέρος της προφητείας του Ιωήλ (Ιωήλ 2:30-31) θα εκπληρωθεί όταν ο Ιησούς έρθει πάλι στα τέλη των τωρινών καιρών (Αποκάλυψη 6:12-13). Το εδάφιο 3:12 μιλά επίσης για την ημέρα που ο Θεός θα κρίνει τα έθνη του στον Αρμαγεδδών στην κοιλάδα του Ιωσαφάτ).

Το κυρίως θέμα της προφητείας του Ιωήλ εστιάζεται στην Ημέρα  του Κυρίου. Η πληγή των ακρίδων πραγματικά ζωγραφίζει μια πολύ περισσότερο εφιαλτική στιγμή που πρόκειται να έρθει - το ξέσπασμα της οργής του Θεού στην ημέρα του Κυρίου. Πέντε φορές ο Ιωήλ μιλά για την ημέρα του Κυρίου (δες Ιωήλ 1:15, 2:11, 3:4, 4:14). Η Ημέρα του Κυρίου είναι μια μακρά χρονική περίοδος που αρχίζει με την επιστροφή του Χριστού και τελειώνει με την πτώση του Σατανά. Η καταστροφή που έκαμαν οι ακρίδες δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη που το ανθρώπινο γένος θα τη δοκιμάσει στους έσχατους καιρούς.

Το βιβλίο κλείνει με την υπόσχεση ότι μετά από σφοδρή κρίση ο Ιούδας και η Ιερουσαλήμ θα ακμάσουν πάλι και θα κατακτηθούν για πάντα (Ιωήλ 3:20). Ο Θεός είναι ελεήμων και θα φέρει ευλογίες σε αυτούς που θέλουν να μετανοήσουν.

 

[ Γενικά στοιχεία για το βιβλίο του Ιωήλ ]

[ Βιογραφία του Ιωήλ ]

 

[αρχική]     [1 2 3 4 5 6]

[]

 

 

Home | Site Map | Επικοινωνία