Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 
Εγκυκλοπαίδεια της Βίβλου - JesusLovesYou.gr

Bible Club | Βιβλική Ελλάδα

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας τη:

- Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

- Βιβλική Ελλάδα

 

Πως να μελετάς τη Βίβλο
Χρήσιμες συμβουλές για μια πιο αποδοτική και σε βάθος μελέτη της Αγίας Γραφής

Αγία Γραφή, ο Λόγος του Θεού

 

 

 

Bible Club - Εγκυκλοπαίδεια - Αγία Γραφή: Μικροί Προφήτες

 

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ 6 ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ

[αρχική]     [1 2 3 4 5 6]

[j0115836.gif (173 bytes) ] Το βιβλίο του Αβδιού (Οβδιού)

 

Είναι το μικρότερο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης αλλά περιέχει αλυσιδωτό μήνυμα κρίσεων στο έθνος του Εδώμ. Ο Αβδιού (Οβδιού) προφήτεψε την πτώση του Εδώμ εξαιτίας της σκληρότητας που έδειξε στον Ιούδα. Το γεγονός ότι άνθρωποι δυο εθνών συγγένευαν μεταξύ τους, είναι ένας σπουδαίος παράγοντας στην κατανόηση του βιβλίου αυτού. Οι Εδωμίτες ήταν συγγενείς των Ισραηλιτών γιατί ήταν απόγονοι του Ησαύ, που ήταν αδελφός του Ιακώβ (ο οποίος αργότερα ονομάστηκε "Ισραήλ") και έτσι τα παιδιά του Εδώμ ήταν ξαδέλφια των παιδιών του Ισραήλ. Οι Εδωμίτες ζούσαν σε βουνίσια περιοχή και νοτιοδυτικά της Νεκρής Θάλασσας, με πρωτεύουσα την Πέτρα.

 

Περιληπτικό διάγραμμα του βιβλίου του Αβδιού (Οβδιού)

 Ο προφήτης της καταστροφής της Εδώμ

Προλέγεται η καταστροφή

του Εδώμ

εδάφια 1-9

Εξηγείται η αιτία της καταστροφής του Εδώμ

εδάφια 10-16

Προφητεύεται η απελευθέρωση του Ισραήλ

εδάφια 17-21

[Η  κρίση που θα έρθει σύντομα στον Εδώμ]

Επειδή ο Εδώμ αρνήθηκε να αφήσει τον Ισραήλ να περάσει μέσα από τη γη του, όταν ο Ισραήλ βρισκόταν στο δρόμο του για την Χαρράν (Αριθμοί 20:19-20), και διότι ο Εδώμ χάρηκε με την καταστροφή της Ιερουσαλήμ (Ψαλμός 137:7) και βοήθησε τους Βαβυλωνίους να καταστρέψουν την πόλη, η κρίση του Θεού, θα έπεφτε στον Εδώμ. Ο Αβδιού (Οβδιού) είπε ότι ο Εδώμ ευχαριστήθηκε με την αιχμαλωσία των υιών του Ιούδα (εδάφιο 12) και ενεργητικά συμμετείχε στην λεηλασία της πόλης της Ιερουσαλήμ (εδ. 13) και ακόμα βοήθησε να στηθούν μπλόκα στο δρόμο, ώστε οι Ιουδαίοι να μην μπορούν να διαφύγουν (εδ. 14). Για αυτούς τους λόγους, (και για άλλους) ο Εδώμ θα εκδιωχθεί από τα εδάφη και φρούριά του, θα λεηλατηθεί από τους εχθρούς του και θα εξουδετερωθεί από τους φίλους του και θα απογυμνωθεί από την δύναμή του.

Ο Αβδιού προφήτεψε ότι δεν θα υπάρχουν επιζήσαντες από τον οίκο του Ησαύ (εδ. 18) και τα λόγια του εκπληρώθηκαν όταν οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στην Παλαιστίνη το 70 μ.Χ. Οι Ιουδαίοι επέζησαν, αλλά όχι οι Εδωμίτες. Σήμερα σε μια μικρή περιοχή, υπάρχουν τρεις ερειπωμένες πόλεις που είναι εντελώς άδειες. Η πόλη της Πέτρα, πελεκημένη από πέτρα, είναι μια από αυτές τις πόλεις. Δεν υπάρχουν πια Εδωμίτες σήμερα.

Τα όρια του Ισραήλ κάποια μέρα θα περιλάβουν την περιοχή που προηγουμένως κατοικούνταν από τον Εδώμ (εδ. 19). Ο Ισραήλ δεν θα πάρει πίσω μόνο τη γη του Εδώμ, αλλά θα του δοθεί η γη αυτή  που κάποτε ανήκε στους Εδωμίτες - όπως οι περιοχές που κατοικούνταν από άλλα πρώην εχθρικά έθνη.

 

[ Γενικά στοιχεία για το βιβλίο του Αβδιού (Οβδιού) ]

[ Βιογραφία του Αβδιού (Οβδιού) ]

 

[αρχική]     [1 2 3 4 5 6]

[]

 

 

Home | Site Map | Επικοινωνία