Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 
Εγκυκλοπαίδεια της Βίβλου - JesusLovesYou.gr

Bible Club | Βιβλική Ελλάδα

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας τη:

- Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

- Βιβλική Ελλάδα

 

Πως να μελετάς τη Βίβλο
Χρήσιμες συμβουλές για μια πιο αποδοτική και σε βάθος μελέτη της Αγίας Γραφής

Αγία Γραφή, ο Λόγος του Θεού

 

 

 

Bible Club - Εγκυκλοπαίδεια - Αγία Γραφή: Μικροί Προφήτες

 

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ 6 ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ

[αρχική]     [1 2 3 4 5 6]

[j0115836.gif (173 bytes) ] Το βιβλίο του Ωσηέ

 

Το μήνυμα του Ωσηέ ήταν πολύ απλό: Λατρεύοντας άλλους Θεούς ο Ισραήλ αποστάτησε από τον Θεό.  Η προφητεία του Ωσηέ είναι μια δυνατή επίθεση στην αποστασία και διαφθορά του Ισραήλ καθώς και μια γνήσια πρόσκληση στην μεταμέλεια. Οι αμαρτίες του Ισραήλ αριθμούνται στα κεφάλαια 4-10 (4:2: επιορκία, ψεύδος, φόνος, κλεψιά, μοιχεία, βία και αίματα, 4:11: αποσκίρτηση και 5:5: απαριθμεί την περηφάνια σαν μια από τις αμαρτίες του Ισραήλ).

 

Περιληπτικό διάγραμμα του βιβλίου του Ωσηέ

 Ο προφήτης της συντριμμένης καρδιάς και του διαλυμένου σπιτιού

Η τραγωδία

 στην οικογενειακή ζωή του Ωσηέ

κεφάλαια 1-3

Η τραγωδία

 στην γη του Ωσηέ

κεφάλαια 4-14

[Ισραήλ, η άπιστος σύζυγος του Κυρίου]

Ο Ωσηέ διατάχθηκε να παντρευτεί μια γυναίκα η οποία σύντομα αποδείχτηκε άπιστη σ’ αυτόν. Η "γυναίκα των ακολασιών" δεν ήταν μια πόρνη, αλλά μια "γυναίκα που είχε ροπή σε αυτά". Η απιστία της πιθανόν να μην άρχισε αμέσως, αλλά λίγο καιρό μετά το γάμο τους. Προφανώς η Γόμερ (η γυναίκα που παντρεύτηκε ο Ωσηέ) κουράστηκε από το γάμο, άφησε τον Ωσηέ και πήγε για να ζήσει μια ζωή ανηθικότητας (Ωσηέ 2:2,5). Για λίγο διάστημα έζησε ευτυχισμένη με αυτή τη ζωή, αλλά τελικά κατέληξε σε ένα οίκο πλειστηριασμού σαν δούλη. Ο Θεός είπε στον Ωσηέ να πάει στην πόλη όπου βρισκόταν εκείνη και να την αγοράσει και να εξακολουθεί να την αγαπά ως σύζυγό του (Ωσηέ 3:1-3).

Η απιστία της Γόμερ ήταν μια εικόνα της απιστίας του Ισραήλ στον Θεό. Όπως η Γόμερ πήγε με άλλους άνδρες έτσι και ο Ισραήλ λάτρευσε τον Βάαλ και άλλους Χαναανίτικους θεούς. Το κεντρικό μήνυμα της προφητείας βρίσκεται στο 3ο κεφάλαιο που ο Ωσηέ αγόρασε πίσω την άπιστη γυναίκα του, την πειθάρχησε και της εξέφρασε την αγάπη του. Η άτυχη οικογενειακή ζωή του Ωσηέ έγινε μια εικόνα για το προφητικό μήνυμά του στον Ισραήλ. Η αγάπη του Θεού για τον Ισραήλ ήταν σαν την αγάπη του Ωσηέ και ευαισθησία του για την άπιστη γυναίκα του.

Μερικοί κριτικοί της Βίβλου υποθέτουν ότι η αγάπη του Θεού φαίνεται μόνο στην Καινή Διαθήκη, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η αγάπη του Θεού ολοφάνερα εκφράζεται τόσο παραστατικά στην Παλαιά Διαθήκη, όσο και στην Καινή Διαθήκη.

Ο Ωσηέ αποκαλεί το Βόρειο βασίλειο με μερικά ονόματα Ισραήλ, Εφραΐμ και Σαμάρεια. Στον Ωσηέ 7:1 και τα τρία ονόματα χρησιμοποιούνται, όπως και σε όλο το βιβλίο Ισραήλ είναι ο συνηθισμένος τρόπος για να ονομάσει το Βόρειο βασίλειο. Η Σαμάρεια ήταν η πρωτεύουσα του Βόρειου βασιλείου, και η λέξη Εφραΐμ χρησιμοποιήθηκε εξαιτίας του ονόματος της φυλής, που ήταν η ισχυρότερη φυλή σε όλο το βασίλειο.

Το έθνος Ισραήλ λησμόνησε τον Θεό και πήγε σε άλλους θεούς, διαπράττοντας έτσι μια πνευματική μοιχεία. Η κρίση ήταν σίγουρη, αλλά ο Ωσηέ ήταν σίγουρος ότι ο Θεός θα επέστρεφε τον Ισραήλ στο μέλλον. Το βιβλίο κλείνει με ένα συμπέρασμα με την υπόσχεση μιας τελικής ολοκληρωμένης επιστροφής του Ισραήλ μέσα στη θεία χάρη (Ωσηέ 14:4-9).

 

[ Γενικά στοιχεία για το βιβλίο του Ωσηέ ]

[ Βιογραφία του Ωσηέ ]

 

[αρχική]     [1 2 3 4 5 6]

[]

 

 

Home | Site Map | Επικοινωνία