Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 
Εγκυκλοπαίδεια της Βίβλου - JesusLovesYou.gr

Bible Club | Βιβλική Ελλάδα

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας τη:

- Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

- Βιβλική Ελλάδα

 

Πως να μελετάς τη Βίβλο
Χρήσιμες συμβουλές για μια πιο αποδοτική και σε βάθος μελέτη της Αγίας Γραφής

Αγία Γραφή, ο Λόγος του Θεού

 

 

 

Bible Club - Εγκυκλοπαίδεια - Αγία Γραφή: Μικροί Προφήτες

 

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ 6 ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ

[αρχική]     [1 2 3 4 5 6]

[j0115836.gif (173 bytes) ] Το βιβλίο του Ιωνά

 

Ο Ιωνάς είναι πιο γνωστός για την απροθυμία του να φέρει το μήνυμα του Θεού στη Νινευή, αλλά προφήτεψε επίσης στον Ισραήλ (Β Βασιλέων 14:25).

 

Περιληπτικό διάγραμμα του βιβλίου του Ιωνά

 Ο απρόθυμος προφήτης στη Νινευή

Ο προφήτης

το σκάει

κεφάλαιο 1

Ο προφήτης

προσεύχεται

κεφάλαιο 2

ο προφήτης

κηρύττει

κεφάλαιο 3

Ο προφήτης

ελέγχεται από το Θεό

κεφάλαιο 4

[Η  χάρις του Θεού προσεγγίζει τους αμαρτωλούς Ιουδαίους]

Ο Θεός έδωσε εντολή στον Ιωνά να κηρύξει το μήνυμα της μετάνοιας και σωτηρίας στη Νινευή, αλλά ο Ιωνάς αρνήθηκε να το κάνει και το έσκασε με πλοίο προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς την Θαρσείς. Ενώ ο Ιωνάς βρισκόταν εν πλώ μια καταιγίδα ξέσπασε και εκείνος ανέλαβε την ευθύνη για τον κίνδυνο που περιήλθε το πλοίο και το πλήρωμά του. Ο Ιωνάς παρακάλεσε να τον πετάξουν έξω από τα καράβι για να τους σώσει. Όταν τον πέταξαν στη θάλασσα, ένα κήτος τον κατάπιε. (Ιωνάς α 17). Ενώ βρισκόταν στην κοιλιά του κήτους για τρεις μέρες, προσευχήθηκε στο Θεό και ανανέωσε την αφιέρωσή του σ’ Αυτόν. Τότε το ψάρι τον ξέρασε σε στεριά (Ιωνάς β 10). (Αυτή η περιγραφή δεν είναι φανταστική είναι πραγματικό γεγονός. Ο Ιησούς επιβεβαίωσε την εμπειρία του Ιωνά, όπως αναφέρεται στο ευαγγέλιο του Ματθαίου 12:40. Ο Ιησούς επίσης μίλησε για την μετάνοια των Νινευιτών, που αναφέρεται στο ευαγγέλιο του Λουκά 11:30).

Μετά την απροσδόκητη συνάντησή του Ιωνά με το κήτος, ο Θεός ανανέωσε την εντολή να πάει ο Ιωνάς στην Νινευή και να κηρύξει στους κατοίκους της. Όταν υπάκουσε ο Ιωνάς στην εντολή, οι Νινευίτες αφού τον άκουσαν να τους κηρύττει μετανόησαν και ο Θεός τους λυπήθηκε. Αυτό στενοχώρησε τον Ιωνά, ο οποίος τώρα ομολόγησε την πραγματική αιτία της άρνησής του να υπακούσει στην εντολή του Θεού κατά το πρώτο μέρος. Ήξερε για το έλεος του Θεού. Φοβόταν ότι εάν κήρυττε στους Νινευίτες, θα μετανοούσαν και ο Θεός δεν θα την κατάστρεφε και αυτό ακριβώς συνέβηκε (Ιωνάς 3:10).

Η Νινευή ήταν πρωτεύουσα της Ασσυρίας. Οι Ασσύριοι ήταν γνωστοί για την υπερβολική σκληρότητά τους και ήταν εχθροί του Ισραήλ. Ο Ιωνάς ήταν πατριώτης που ήθελε να δει την Ασσυρία κατεστραμμένη έτσι η Ασσυρία δεν θα μπορούσε τελικά να καταστρέψει τον Ισραήλ! Ο Ιωνάς στενοχωρήθηκε γιατί ήξερε ότι ο Θεός ήταν Θεός ελέους και θα λυπόταν τους Ασσυρίους, εάν αυτοί μετανοούσαν. Αντί να χαρεί με την μετάνοια της Νινευής, ο Ιωνάς χόλωσε και κράτησε μούτρα, ενώ βρισκόταν σε ένα χωράφι έξω από την πόλη. Ο Θεός δίδαξε εκεί τον Ιωνά ένα μάθημα χρησιμοποιώντας ένα φυτό. Το σημείο του μαθήματος ήταν αυτό: Εάν ο Ιωνάς μπορούσε να λυπηθεί για ένα τόσο δα κομματάκι βλάστησης, δεν μπορούσε ο Θεός να λυπηθεί για μια ολόκληρη πόλη γεμάτη από ανθρώπους. Ο Θεός πάντοτε λυπάται και αγαπά τον αμαρτωλό.

Ένα από τα βασικά μαθήματα που ο Θεός ήθελε να διδάξει τους Ισραηλίτες ήταν ότι Αυτός είναι  ο Θεός των μη Ιουδαίων, ακριβώς όπως ο Θεός των Ιουδαίων. Ο Θεός ενδιαφέρεται για τη σωτηρία ολόκληρης της ανθρωπότητας.

 

[ Γενικά στοιχεία για το βιβλίο του Ιωνά ]

[ Βιογραφία του Ιωνά ]

 

[αρχική]     [1 2 3 4 5 6]

[]

 

 

Home | Site Map | Επικοινωνία