Ελληνικό Χριστιανικό Portal - Greek Christian Portal  
Home
Προφίλ Site Map
Email

j0115836.gif (173 bytes) Προσθήκη της "Βιβλικής Εγκυκλοπαίδειας" στα Αγαπημένα     j0115836.gif (173 bytes) Βάλτε το JesusLovesYou.gr αρχική σελίδα

 
Εγκυκλοπαίδεια της Βίβλου - JesusLovesYou.gr

Bible Club | Βιβλική Ελλάδα

 

Βάλτε στα αγαπημένα σας τη:

- Βιβλική Εγκυκλοπαίδεια

- Βιβλική Ελλάδα

 

Πως να μελετάς τη Βίβλο
Χρήσιμες συμβουλές για μια πιο αποδοτική και σε βάθος μελέτη της Αγίας Γραφής

Αγία Γραφή, ο Λόγος του Θεού

 

 

 

Bible Club - Εγκυκλοπαίδεια - Αγία Γραφή: Μικροί Προφήτες

 

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ 6 ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ

[αρχική]     [1 2 3 4 5 6]

[j0115836.gif (173 bytes) ] Το βιβλίο του Μιχαΐα

 

Ο Μιχαίας έζησε την ίδια περίπου εποχή με τον προφήτη Ησαΐα. Το βιβλίο του Μιχαία είναι μια συλλογή από ομιλίες και προφητείες τακτοποιημένα κυρίως κατά θέματα.

 

Περιληπτικό διάγραμμα του βιβλίου του Μιχαία

 Ο προφήτης σε Σαμάρεια και Ιερουσαλήμ

Η προφητεία

της τιμωρίας

κεφάλαια 1-3

Η προφητεία

της αποκατάστασης

κεφάλαια 4-5

Η έκκληση

για μετάνοια

κεφάλαια 6-7

[Η  κρίση έρχεται σε όλο το Ισραήλ]

Το μήνυμα του Μιχαία απευθυνόταν στην Σαμάρεια (πρωτεύουσα του Βόρειου βασιλείου του Ισραήλ), αλλά αρχικά στην Ιερουσαλήμ (πρωτεύουσα του Νότιου βασιλείου Ιούδα). Οι αμαρτίες που πήγαιναν να φέρουν κρίση στον Βορρά τελικά θα έκαμαν επίσης στο Νότο να κατακλυστεί από εχθρικά εδάφη (σύγκρινε Μιχαΐας 1:6 και 3:12).

Ο Μιχαίας ενδιαφερόταν ιδιαίτερα να υπερασπίζει τους καταπιεσμένους. Είδε πως οι πλούσιοι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονταν τους φτωχούς. Σημείωσε ότι η ζωή της πόλης ήταν γεμάτη από διαφθορά. Στα τρία πρώτα κεφάλαια του βιβλίου, ο Μιχαίας εκθέτει τις αμαρτίες των ανθρώπων. Καταγγέλλει τις αμαρτίες των ισχυρών και των ψευδοπροφητών. Φανέρωσε την επερχόμενη κρίση στον Ισραήλ και Ιούδα. Στα κεφάλαια 4 και 5 ο Μιχαίας περιγράφει γεγονότα που έχουν σχέση με τον πρώτο ερχομό του Ιησού (η γέννησή του στη Βηθλεέμ, 5:2) και με το δεύτερο ερχομό Του (η Βασιλεία Του της ειρήνης στη γη, 4:3). Στα κεφάλαια 6 και 7 ο Μιχαίας θρηνεί για την αγνωμοσύνη και αμαρτία των ανθρώπων. Για όλες τις αμαρτίες τους το Βασίλειο του Ιούδα θα καταστραφεί και η Ιερουσαλήμ θα μεταβληθεί σε ερείπια.

Η βάση του μηνύματος του Θεού ήταν η δικαιοσύνη Του. Ο Θεός απαιτεί δίκαιες, σωστές πράξεις και όχι μια απλή εξωτερική βιτρίνα. Ένα από τα πιο γνωστά εδάφια της Παλαιάς Διαθήκης βρίσκεται στον Μιχαία 6:8, όπου εκεί μας λέει ότι ο Θεός ζητά από μας να πράττουμε το δίκαιο, να αγαπάμε το έλεος και να περπατάμε ταπεινά μαζί με τον Θεό.

Ο Μιχαίας συμπεραίνει στην προφητεία του με μια διακήρυξη της παγκόσμιας βασιλείας της ειρήνης σε όλη τη γη (Μιχαΐας 4:1-5). Τα ξίφη θα σφυρηλατηθούν, η ειρήνη και ευημερία θα αφθονήσει, ο Θεός θα κυριαρχήσει σε όλη τη γη και οι πόλεμοι θα σταματήσουν να υπάρχουν. Στο κεφάλαιο 4 ο Μιχαίας μας έχει δώσει μια από τις ωραιότερες περιγραφές του δοξασμένου μέλλοντος του Ισραήλ. Στα συμπερασματικά εδάφια της προφητείας, ο Μιχαίας περιλαμβάνει μια υπενθύμιση ότι ο Θεός είναι αγάπη και έλεος και ότι δεν αρέσκεται στο να κρίνει τους ανθρώπους. (Μιχαίας 7:18-20).

Πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι ένα επαναλαμβανόμενο μήνυμα των προφητών είναι ότι παρόλο που οι άνθρωποι του Θεού θα τιμωρηθούν για τις αμαρτίες τους, στο τέλος θα υπάρξει μεγάλη αμοιβή για εκείνους που θα μετανοήσουν και θα επιστρέψουν στον Θεό για να τους συγχωρήσει. Η αμοιβή του Θεού για αυτούς θα είναι μεγάλη. Από την άλλη πλευρά η θεία οργή και αυστηρή κρίση θα έρθει σε άθεα έθνη και επαναστάτες ανθρώπους.

 

[ Γενικά στοιχεία για το βιβλίο του Μιχαία ]

[ Βιογραφία του Μιχαία ]

 

[αρχική]     [1 2 3 4 5 6]

[]

 

 

Home | Site Map | Επικοινωνία